Σάββατο 2 Μαΐου 2009

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ!!!


Όπως εξηγούν οι ειδικοί, πρόκειται για μια μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος των χοίρων η οποία προκαλείται από ιούς της γρίπης τύπου Α. Μάλιστα, στην περίπτωση των συγκεκριμένων ζώων - όπως ακριβώς και στον άνθρωπο - οι τύποι της γρίπης μεταλλάσσονται, με αποτέλεσμα η μορφή της λοίμωξης να μεταβάλλεται συνεχώς. Το ξέσπασμα του ιού στο Μεξικό φαίνεται να σχετίζεται με γενετικά στοιχεία, τα οποία τυπικά εντοπίζονται στην γρίπη των πτηνών και σε ανθρώπινους ιούς.
Πώς μεταδίδεται;
Αν και συνήθως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, παρόλα αυτά κάποιος που βρίσκεται σε κοντινή επαφή με χοίρους ενδεχομένως να κολλήσει τον ιό Η1Ν1. Στη συνέχεια η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και στην περίπτωση της εποχικής γρίπης, δηλαδή μέσω των σταγονιδίων που εκτοξεύονται κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού;
Πόσο επικίνδυνος είναι;
Γιατί πρέπει να ανησυχούμε;
Τα συμπτώματα που εμφανίζει ο άνθρωπος είναι παρόμοια με εκείνα της συνηθισμένης γρίπης, δηλαδή πυρετός, εξάντληση, ανορεξία, βήχας και πονόλαιμος. Κάποιοι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί με τον ιό μάλιστα αναφέρουν ακόμη εμετό και διάρροια.
Πόσο επικίνδυνος είναι;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο ιός εμφανίζεται ανθεκτικός στα δύο από τα τέσσερα αντιιικά φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμησή του, ενώ τα άλλα δύο φαίνονται αποτελεσματικά.
Γιατί πρέπει να ανησυχούμε;
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι το ξέσπασμα του ιού μπορεί να μεταμορφωθεί σε «πανδημία» και για αυτό προτείνει σε κάθε χώρα να προωθήσει ειδικά προληπτικά μέτρα ελέγχου και παρακολούθησης, προκειμένου να αποφευχθεί η ταχεία μετάδοσή του.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε;
· Πρέπει να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή να τα καθαρίζουμε με αλκοολούχα διαλύματα ή με υγρά αλκοολούχα μαντηλάκια μιας χρήσης.
· Να αποφεύγουμε να τρίβουμε ενδιάμεσα τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας με γυμνά, βρώμικα χέρια.
· Όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε καλό είναι να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με ένα χαρτομάντιλο μιας χρήσης το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να πετάγεται στα σκουπίδια.
· Τέλος, πρέπει εύλογα να αποφεύγουμε την στενή επαφή με ανθρώπους που έχουν γρίπη.
· Η καλή φυσική κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Πρέπει δηλαδή, να κοιμόμαστε καλά, να ασκούμαστε καθημερινά, να ελέγχουμε τα επίπεδα του στρες, να καταναλώνουμε άφθονα υγρά και να ακολουθούμε ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας θορυβήσουν;
1. Στην περίπτωση των παιδιών
· Γρήγορη αναπνοή ή δύσπνοια
· Μελάνιασμα του δέρματος
· Δυσκολία κατάποσης υγρών
· Υπνηλία ή έλλειψη άμεσης αντίδρασης
· Έντονη οξυθυμία
· Επιδείνωση του πυρετού (πυρετός με εξάνθημα) και του βήχα μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων της γρίπης
2. Στην περίπτωση των ενηλίκων
· Δύσπνοια
· Πόνος ή πίεση στο στήθος ή την κοιλιά
· Έντονος ίλιγγος
· Σύγχυση
· Επίμονος εμετός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails