Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Ύφεση προβλέπει η εαρινή οικονομική έκθεση της Κομισιόν!!


Βυθίζεται στην ύφεση και η ελληνική οικονομία μαζί με αυτήν της υπόλοιπης Κοινότητας, σύμφωνα με την εαρινή οικονομική έκθεση που θα δημοσιεύσει τη Δευτέρα η Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον αέρα θα είναι επίσημα από τη Δευτέρα τόσο το δημόσιο χρέος, όσο και τα ελλείμματα της Ελλάδας για το 2009.

Ειδικότερα, με βάση τους υπολογισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα καταγράψει στη νέα έκθεση ένα άλμα πολλών ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τα προγνωστικά της Κομισιόν του περασμένου Ιανουαρίου (96,2% του ΑΕΠ), θα ξεπεράσει δηλαδή σαφώς το 100% του ΑΕΠ. Παράλληλα, ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, που η κυβέρνηση τον τοποθετεί στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας στο +1,1% του ΑΕΠ, θα είναι για πρώτη φορά με αρνητικό πρόσημο, δηλαδή επίσημα πλέον η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται και αυτή με τη σειρά της σε ύφεση από τη Δευτέρα...

Με καθαρά τεχνικούς όρους η Ελλάδα πρέπει να εμφανίζει ανάπτυξη της τάξης του -1,2 έως -1,5% του ΑΕΠ της, μας έλεγαν χθες αρμόδιες πηγές της Επιτροπής, το ποσοστό όμως αυτό μάλλον θα εμφανισθεί «καλύτερο» στα προγνωστικά της Δευτέρας, προβλέπουν οι ίδιες πηγές, διότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο ασφαλώς θα θελήσει, μετά τη συνάντησή του της περασμένης εβδομάδας στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, να ικανοποιήσει ένα από τα αιτήματά του έτσι ώστε η κατάσταση να μην εμφανισθεί με τα τραγικά χρώματα που την περιγράφουν οι τεχνοκράτες της Επιτροπής. Μοιραία συνέπεια αυτής της αρνητικής ανάπτυξης, εκτός της ανόδου του δημόσιου χρέους, θα είναι και η καταγραφή αυξημένου, πέραν των προηγούμενων προγνωστικών της Επιτροπής (-3,7% του ΑΕΠ) δημόσιο ελλείμματος της χώρας.

Η κατάσταση αυτή, λένε στις Βρυξέλλες, οδηγεί μοιραία την Ελλάδα στην υποχρέωση λήψης και άλλων πρόσθετων, εκτός, δηλαδή, αυτών που έχει ήδη προαναγγείλει, μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, που ξεπερνούν κατά πολύ τα ήδη γνωστά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βρε μελισσα, με ξαφνιασε ο τιτλος.
Εβαλες δυο ολοκληρα ερωτηματικα για ενα γεγονος που ηταν απολυτα αναμενομενο...
Λες και περιμεναμε να ανακαμψουμε μ' αυτους που κυβερνανε...

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails