Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Η εξωτερική εμφάνιση μισθολογικό… κριτήριο!

Σε αυτό τον κόσμο όλοι οι άνθρωποι (θεωρητικά) έχουν ίσα δικαιώματα, αλλά τελικά οι πιο ψηλοί και οι πιο όμορφοι είναι πιο ίσοι από τους υπόλοιπους. Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο νέων επιστημονικών μελετών, που διαπίστωσαν ότι υπάρχουν διαφορές στους μισθούς και τις άλλες οικονομικές αμοιβές μεταξύ των ανθρώπων, ανάλογα με το ύψος και την εξωτερική εμφάνισή τους.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο της Καμπέρα, υπό τον καθηγητή της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Άντριου Λέι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, βρήκαν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στους μισθούς και το ύψος, κυρίως όσον αφορά στους άνδρες. Υπολόγισαν ότι κάθε δέκα πρόσθετα εκατοστά ύψους αυξάνουν κατά 3% το ωρομίσθιο ενός εργαζομένου κατά μέσο όρο. Αυτό το "μπόνους ύψους" είναι ελαφρώς μικρότερο στις γυναίκες: 2% παραπάνω ωρομίσθιο για κάθε δέκα πρόσθετα εκατοστά ύψους.
Οι Αυστραλοί ερευνητές, επίσης, εκτίμησαν ότι πέντε εκατοστά ύψους πάνω από το μέσο ύψος των 1,78 εκατοστών του ανδρικού πληθυσμού αυξάνουν το ημερομίσθιο ενός άνδρα σε ποσοστό ισοδύναμο με έναν πρόσθετο χρόνο εργασιακής προϋπηρεσίας. Διαπίστωσαν επίσης ότι δεν υπάρχει καμία μισθολογική επίπτωση στους υπέρβαρους και παχύσαρκους, τουλάχιστον στην αυστραλιανή αγορά εργασίας, καθώς προηγούμενες έρευνες στις ΗΠΑ και την Γερμανία είχαν δείξει ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι με μεγαλύτερη της κανονικής σωματική μάζα παίρνουν μικρότερο μεροκάματο.
Μια άλλη μελέτη, που έγινε από ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου της Φλόριδα, υπό τον Τίμοθι Τζατζ, η οποία δημοσιεύτηκε στο ψυχολογικό περιοδικό "Journal of Applied Psychology" της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, διαπίστωσε ότι η ελκυστικότητα της εξωτερικής εμφάνισης, σε συνδυασμό με την αυτοπεποίθηση, βοηθάνε όσους αναζητούν εργασία, ειδικά τις γυναίκες, να βρουν δουλειά ευκολότερα και, επιπλέον, να πάρουν περισσότερα χρήματα...
Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν μισθολογικές διαφορές και αποκλίσεις εισοδήματος ανάμεσα στους εμφανίσιμους και στους λιγότερο προικισμένους εξωτερικά και διαπίστωσε ότι, πέρα από την εξυπνάδα ή την εργασιακή εμπειρία, η ομορφιά παίζει έναν καθόλου αμελητέο ρόλο στην εξασφάλιση εργασίας και καλύτερης αμοιβής. Όπως διαπιστώθηκε, οι άνθρωποι που είναι πιο εμφανίσιμοι κερδίζουν γενικά περισσότερα χρήματα, έχουν καλύτερο μορφωτικό επίπεδο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η έρευνα καλεί τους εργοδότες να συνειδητοποιήσουν τη -συχνά ασυνείδητη- προκατάληψή τους υπέρ των εμφανίσιμων εργαζομένων και να δράσουν ανάλογα (π.χ. δίνοντας έμφαση σε αντικειμενικά τεστ αξιολόγησης της προσωπικότητας), για να περιορίσουν τις διακρίσεις με βάση την εξωτερική εμφάνιση.
Όμως -ευτυχώς για τους λιγότερο όμορφους!- διαπιστώθηκε ότι η εξυπνάδα τελικά παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο, σε σχέση με την ομορφιά, στο ύψος της αμοιβής. Έτσι, κατά τους ερευνητές, οι έξυπνοι δεν βρίσκονται κατ΄ ανάγκην σε μειονεκτική σχέση, ακόμα κι αν δεν είναι όμορφοι, ενώ ο ιδανικός συνδυασμός στην αγορά εργασίας είναι κάποιος να είναι έξυπνος και παράλληλα εμφανίσιμος. Αποφεύγουν όμως να πουν τι γίνεται αν κάποιος δεν είναι ούτε έξυπνος, ούτε όμορφος?

1 σχόλιο:

Κλαζoμένιoς είπε...

Τότε γιατί το παλληκάρι μας τό 'βγαλαν έβδομο και τον κοντοστούπη νορβηγό πρώτο;;;

Φτιαχτή πρέπει νά 'ναι η έρευνα...

Κακοφιλάκια.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails