Με αντικείμενο την οικονομική κρίση και τον καλύτερο συντονισμό των πολιτικών για την αντιμετώπιση και την πρόληψή της, το θεσμικό κενό με την Συνθήκη της Λισαβόνας που παραμένει χωρίς επικύρωση και την ανανέωση της θητείας του προέδρου της Κομισιόν είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι συνέρχονται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.
Τα υπερβολικά ελλείμματα στην κορυφή της ατζέντας
Κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν στις Βρυξέλλες είναι η οικονομική κρίση, που έχει πλήξει τόσο την Ευρωζώνη και τις χώρες της ΕΕ εκτός ευρώ.
Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα υπογραμμίζουν ότι πρέπει να χαραχθεί μια στρατηγική εξόδου από τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα και τονίζουν ότι στόχος τους είναι η εξυγίανση των οικονομιών τους και η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Οι ηγέτες επισημαίνουν ότι δεν δικαιολογούνται άλλα μέτρα στήριξης για τις οικονομίες των κρατών- μελών και ότι η προσοχή θα πρέπει να μεταφερθεί στην δημοσιονομική σταθερότητα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και την κατάσταση της απασχόλησης στην Ευρώπη, βασιζόμενοι στις προτάσεις της Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, της 3ης Ιουνίου.
Μέτρα για την εποπτεία των τραπεζών
Σε ό, τι αφορά τα μέτρα για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και την αποτροπή κρίσεων στο μέλλον, η Βρετανία προτίθεται να ζητήσει ρητές δεσμεύσεις ότι το πανευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου δεν θα αποδυναμώσει τις εθνικές πολιτικές, κυρίως σε ότι αφορά τη διαχείριση των τραπεζών υπό κατάρρευση.
Τη θέση της Βρετανίας συμμερίζονται και χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως η Ρουμανία και η Σλοβενία, ενώ, αναφέρει το Reuters, η Γερμανία θα ζητήσει και αυτή διευκρινίσεις.
Οι νέοι εποπτικοί μηχανισμοί θα έχουν ένα ευρύ πεδίο ελέγχου από τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα μέχρι τις υπέρογκες αμοιβές των τραπεζικών στελεχών. Σχεδιάζεται ακόμη και ένα πανευρωπαϊκό όργανα για την εκτίμηση των κινδύνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ωστόσο, αν δεν υπάρξει πρόοδος στη κατεύθυνση των κοινών αποφάσεων, τα ζητήματα θα μετατεθούν για την σύνοδο του Οκτωβρίου.
Επί τάπητος Μεταρρυθμιστική Συνθήκη…
Η Συνθήκης της Λισαβόνας έρχεται ξανά στο προσκήνιο μετά τις Ευρωεκλογές και με το δεύτερο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας να επίκειται τους επόμενους μήνες.
Το Δουβλίνο είχε ζητήσει από την ΕΕ σαφείς εγγυήσεις σχετικά με ζητήματα που αφορούν την κρατική κυριαρχία του τα οποία, όπως έκρινε, ότι η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη παραβίαζε. Το νέο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία αναμένεται τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Πάντως, αν οι εγγυήσεις πάρουν τη μορφή δεσμευτικών πρωτοκόλλων, χώρες όπως η Βρετανία δηλώνουν ότι μπορεί να επαναφέρουν ξανά τη συζήτηση στα κοινοβούλιά τους, καθυστερώντας σημαντικά την εφαρμογή της Συνθήκης.
Η Συνθήκη έχει εγκριθεί από 24 από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλήν της Ιρλανδίας, ο πρόεδρος της Τσεχίας και της Πολωνίας δεν έχουν εγκρίνει με την υπογραφή τους τη Συνθήκη που έχει ήδη ψηφιστεί από τα Κοινοβούλια.
… και νέα θητεία Μπαρόζο
Η ανανέωση της θητείας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πορτογάλου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής υπό το φως των δεδομένων που προέκυψαν από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές.
Οι περισσότεροι ηγέτες -μεταξύ τους η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί- φέρονται να υποστηρίζουν την ανανέωση της πενταετούς θητείας του Μπαρόζο (λήγει τον Οκτώβριο), επιλέγοντας να διατηρήσουν το ίδιο πρόσωπο σε καιρό οικονομικής κρίσης, παρά το ότι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Πέρα από αυτό, όμως, απουσιάζουν και οι εναλλακτικές υποψηφιότητες.
Αν και η αποδοχή του από μέρους των ηγετών έχει βαρύνουσα σημασία, η επανεκλογή του Ζ.Μπαρόζο στο αξίωμά του πρέπει να έχει και την αποδοχή του Ευρωκοινοβουλίου που θα κληθεί να αποφασίσει στα μέσα Ιουλίου.
Η επανεκλογή του Ζ.Μπαρόζο βρίσκει αντίθετες τις ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, αν και, έστω και από κοινού, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου δεν έχουν την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο.
Κλιματικές αλλαγές και μετανάστευση
Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου, θα επικεντρωθεί στο θέμα των κλιματικών αλλαγών. Σκοπός της συζήτησης είναι η προετοιμασία της ΕΕ, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το περιβάλλον που θα γίνει το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.
Κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας, θεωρείται, μεταξύ άλλων, η οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να μπορέσουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει προς το σκοπό αυτό τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τέλος, μετά από επιτακτικό αίτημα της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ, καταλήγοντας σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Μεταξύ άλλων, οι «27» θα ζητούν την ενίσχυση της Frontex και την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ, κοινές περιπολίες, κοινές πτήσεις για την επιστροφή των λαθρομεταναστών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου