Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.


Οι κλιματικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή προορισμού διακοπών.

Ωστόσο, οι κλιματικές αλλαγές βάζουν στο στόχαστρο τη τουριστική βιομηχανία, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και διεθνώς, καθώς μεγάλες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που απορρέουν από αυτή με αρνητικό αντίκτυπο στα παραδοσιακά τουριστικά θέρετρα.
Το θολό οικονομικό πεδίο παγκοσμίως αλλά και τοπικά φαίνεται ότι θα επηρεάσει φέτος την τουριστική κίνηση στη χώρα μας δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις .

Σε μία όμως τέτοια δύσκολη εποχή -όσο παράδοξο κι αν ακούγεται εν μέσω προβλέψεων για απολύσεις και συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου - η Ελληνική τουριστική βιομηχανία πρέπει να βρει το "green new deal " της, ένα νέο πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ανάπτυξης.

Κι αυτό γιατί οι οποιεσδήποτε κλιματικές αλλαγές μπορούν να την επηρεάσουν και μάλιστα σε μία πολύ πιο μόνιμη βάση από την υφέρπουσα οικονομική δυσπραγία.

Η τουριστική βιομηχανία - σε όλο το εύρος της παραγωγικής της αλυσίδας κι όχι μόνο ως τουριστικά καταλύματα -πρέπει να προσαρμοστεί γρήγορα στα νέα δεδομένα μειώνοντας τις επιπτώσεις που δημιουργεί στο περιβάλλον, ελαχιστοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις εκπομπές ρύπων, αερίων του θερμοκηπίου, στην ατμόσφαιρα που συμβάλλουν στις κλιματικές αλλαγές. Εδώ η απαίτηση για καινοτομία είναι προϋπόθεση για την επιβίωση, ειδικά σε μία χώρα σαν την Ελλάδα που εξαρτάται από το τουριστικό της προϊόν.

Ο παράκτιος τουρισμός είναι αρκετά ευάλωτος έχοντας να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η διάβρωση των παραλίων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Αν και πολλές περιοχές θα ζημιωθούν χάνοντας μεγάλο αριθμό τουριστών που τις επισκέπτονται, νέοι προορισμοί θα δημιουργηθούν που μέχρι σήμερα δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη σημασία στην τουριστική αγορά. Γιατί άραγε οι κάτοικοι των βαλτικών χωρών να έλθουν στην Ελλάδα εάν μπορούν να μείνουν στις παραλίες τους όπου η θερμοκρασία θα είναι αισθητά πιο υψηλή από ότι συνήθως;...

Στις ορεινές περιοχές ενδέχεται να μειωθεί η ζήτηση των χειμερινών sport και άλλων δραστηριοτήτων λόγω έλλειψης χιονιού.

Είναι προφανές ότι οι αλλαγές στο σχεδιασμό των τουριστικών προορισμών θα επιφέρουν μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Η οικονομική κρίση αργά ή γρήγορα θα φύγει και όλοι θα έχουμε μάθει κάτι από το πάθημά μας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι όμως για τη μείωση της προσπάθειας συμβολής του τουριστικού τομέα της Ελλάδας στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
http://www.solon.org.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλοκαίρι 2009: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ημισφαίριο από το νότιο... Προφανώς από 'υπερθέρμανση'.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ 2 ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΑ για ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΟΛΛΟΣΤΟ εξάμηνο, λόγω ΑΔΥΝΑΜΟΥ ΗΛΙΟΥ
, ενώ αυτο-καταστροφικά, εγωμανή ιερατεία και ΜΜΕ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ την ανθρωπότητα, μπας και επιβιώσουν μόνον αυτοί σε ενδεχόμενα μεγάλα κρύα... Από τέτοια αλαζονεία ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΦΟΒΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ: φαραώ, Ρωμαίοι, Μάγια, σταυροφόροι, Μογγόλοι, Αζτέκοι, Ίνκας κοκ. Μυκηναίοι,
http://gr.snow-forecast.com/maps/dynamic/globalrot
Επιλέξτε Χάρτη Καιρού Βάσης: Accumulated Snowfall
http://www.youtube.com/watch?v=4WC27VxrksE
http://www.youtube.com/watch?v=x_-ZsdBA2XI

Κοσμικές ακτίνες, ηλιακές κηλίδες και παγετώνες:
Νέα ανακοίνωση του CERN για ενδεχόμενη παγκόσμια ΨΥΞΗ.

Αν θέλετε να δείτε ή και να κατεβάσετε την προχθεσινή παρουσίαση του CERN, κάντε κλικ εδώ:
http://indico.cern.ch/conferenceDisplay.py?confId=52576

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails