Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Ναρκωτικά: δε θέλω η συνήθεια να με σκοτώνει!


Τα ναρκωτικά αποτελούν ζήτημα δημόσιας υγείας και όχι δημόσιας τάξης.

Στόχος πρέπει να είναι μια κοινωνία χωρίς καθόλου εξαρτήσεις: όχι μόνο από ουσίες, νόμιμες ή παράνομες, αλλά και από οτιδήποτε άλλο.

Στο μεταξύ, όμως:
1. Στη χώρα μας χάνονται κάθε χρόνο 250-300 ανθρώπινες ζωές. Οι περισσότεροι από αυτούς θα ζούσαν, αν είχαν δυνατότητα να βρουν τη δόση τους στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου (οι θάνατοι οφείλονται κυρίως σε πολύ νοθευμένες ή πολύ «καθαρές» δόσεις, καθώς και στη γενικότερη έλλειψη φροντίδας της υγείας των χρηστών).
2. 40% των κρατουμένων βαρύνονται με παραβάσεις για ναρκωτικά, 90% από αυτούς είναι απλοί χρήστες. Αρκετοί ακόμη βαρύνονται με αδικήματα όπως κλοπές για τη δόση.
3. Δεκάδες χιλιάδες εξαρτημένοι βλέπουν καθημερινά τη ζωή τους να εξαντλείται στην αναζήτηση χρημάτων για τη δόση τους., Πέρα από τη μικροεγκληματικότητα, από τις πιο συνηθισμένες διεξόδους είναι η εξασφάλιση νέων πελατών για τον προμηθευτή τους, με «μύηση» κι άλλων ανθρώπων σε επικίνδυνες ουσίες.
ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ, ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ.

Στον αντίποδα, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πειραματίζονται ήδη με διαφορετικές πολιτικές, που φαίνονται να επιφέρουν δραστική μείωση των θανάτων, των χρηστών, του κοινωνικού αποκλεισμού, της σχετιζόμενης εγκληματικότητας και βέβαια των κρατικών δαπανών για τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών». Στην κατηγορία αυτή δεν πρωτοπορεί πια η Ολλανδία, αλλά η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βρετανία, το Βέλγιο.
• Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ολλανδικής Κυβέρνησης, υπάρχει κατακόρυφη μείωση του αριθμού των εξαρτημένων κατά 48% και αντίστοιχη μείωση του αριθμού των θανάτων που είχαν, αμέσως ή εμμέσως, ως αιτία τους τη χρήση οποιασδήποτε ελεγχόμενης ουσίας. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν 80% μείωση του αριθμού νέων χρηστών!
• Το περιοδικό Economist διακηρύσσει πρωτοσέλιδα πως η αποποινικοποίηση είναι η «λιγότερο κακή λύση» για το πρόβλημα των ναρκωτικών.
• Σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό TIME και το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Gato το παράδειγμα της Πορτογαλίας που από το 2001 έχει αποποινικοποιήσει τη χρήση και κατοχή όλων των ουσιών είναι πετυχημένο καθώς υπάρχει κατακόρυφη μείωση της χρήσης ουσιών από ανήλικους και έφηβους, μειωμένη εξάπλωση ασθενειών ανάμεσα στους χρήστες και αύξηση του αριθμού χρηστών που αναζητούν θεραπεία.
• Στη Βρετανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα πρώτα 3 χρόνια από τη χαλάρωση των νόμων για την κάνναβη, το ποσοστό των νέων που κάνουν χρήση έπεσε από 25,3% σε 20,9%.
• Ο επικεφαλής του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων της Κυβέρνησης της Καταλονίας, πρότεινε τη νομιμοποίηση της χρήσης όλων των «ναρκωτικών» ουσιών, ως τρόπο καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου και των συνδεδεμένων με αυτό βλαβών.

Οι θάνατοι και η εξαθλίωση ανθρώπινων ζωών δε μπορούν πια να θεωρούνται αποδεκτή «παράπλευρη απώλεια». Διαπιστώνουμε ότι τελικά οι σημερινές πολιτικές, που μας αντιμετωπίζουν όλους ως υποψήφιους ναρκομανείς, επιδεινώνουν το πρόβλημα των ναρκωτικών αντί να μας προστατεύουν....

Θεωρώ, λοιπόν, ως άμεση προτεραιότητα τον περιορισμό των επιπτώσεων στην κοινωνία αλλά και στον ίδιο το χρήστη: ελαχιστοποίηση της ζημιάς στην υγεία του, αποφυγή των μεταδοτικών νοσημάτων, πρόληψη της εγκληματικότητας για τη δόση, απεμπλοκή της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και των φυλακών, από όπου δεν είναι πραγματικά απαραίτητες. Δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση και την πρόληψη, το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τη συστηματική προσπάθεια αποδυνάμωσης των εμπόρων:
1 Χορήγηση με ιατρική συνταγή στους πραγματικά εξαρτημένους, ώστε να διακοπεί η εξάρτησή τους από τον έμπορο, να λείψουν τα κίνητρα για μικροεγκληματικότητα και μύηση νέων χρηστών και να μπορέσουν να ζουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια μέχρι να αποφασίσουν ελεύθερα αν και πότε θέλουν να απεξαρτηθούν.
2 Κατάργηση της ποινικής ευθύνης για απλή χρήση και κατοχή αντίστοιχων μικροποσοτήτων οποιασδήποτε ουσίας, ώστε να πάψουν οι χρήστες να έρχονται σε αναγκαστική επαφή με τον κόσμο της εγκληματικότητας.
3 Ανοχή στις ουσίες που δεν προκαλούν σωματική εξάρτηση, όπως η κάνναβη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να κατέχουν ή και να καλλιεργούν μικροποσότητες αυστηρά για προσωπική χρήση. Κυριότερο εδώ είναι η αποκοπή τους από κάθε έμπορο, που θα τους προτείνει παράλληλα ουσίες πολύ πιο επικίνδυνες.
Κεντρικό πάντως ζήτημα αποτελεί η ενημέρωση, η πρόληψη και η ελευθερία: Τόσο η ελευθερία καθενός και καθεμίας μας να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από κάθε επικίνδυνη ουσία, παράνομη ή και νόμιμη (όπως ο καπνός ή τα βαριά ποτά), όσο και η ελευθερία όσων παίρνουν ουσίες, «να μην αφήσουν τις ουσίες να τους πάρουν».
Τα κόμματα και ιδιαίτερα όσους λασπολογούν, να σταματήσουν να κρύβουν το κεφάλι στην άμμο και να τοποθετηθούν δημόσια για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν.
Θέλουμε μια καθαρή Ελλάδα, απλώνοντας καθαρά χέρια σε όλους και απευθυνόμενοι σε καθαρές συνειδήσεις για να υιοθετήσουμε καθαρές λύσεις.

1 σχόλιο:

Λωτοφάγος είπε...

Πολύ δύσκολα θα γίνει κάτι διαπλανητικά. Ο τζίρος από τα ναρκωτικά έρχεται δεύτερος μετά το εμπόριο όπλων!
Αυτό το χρήμα εξαγοράζει τους πολιτικούς και τις πολιτικές τους, φίλε μου.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails