Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Ο Νάνος Βαλαωρίτης στηρίζει το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.


Τη στήριξή του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει σε μεγάλη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αριστερά!» (κυκλοφορεί αύριο -Παρασκευή 5 Ιουνίου) ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης.

Ο κ. Βαλαωρίτης, που σημειωτέον στις εθνικές εκλογές του 2007 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων αφήνει σαφείς αιχμές για την πορεία και στόχευση του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού, που τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο της (δημοσκοπικής) επικαιρότητας και περιγράφει αναλυτικά το δικό του όραμα για την οικολογία, η οποία θα απαντά με ουσιαστικούς όρους στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για τη δική του εμπλοκή με τους Οικολόγους Πράσινους, εκφράζει την πικρία του για τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν, υπογραμμίζοντας ότι χρησιμοποίησαν το όνομά του για να μαζέψουν ψήφους και μετά μεθόδευσαν τον παραγκωνισμό του και τονίζει χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα προσωπικά -αυτά θα γίνονταν σε οποιοδήποτε κόμμα. Το ζήτημα είναι αν τελικά ένα τέτοιο κόμμα θα ωφελούσε την υπόθεση. Αν οι Οικολόγοι Πράσινοι θα γίνονταν -σε περίπτωση που έπαιρναν περισσότερες ψήφους- ένα παίγνιο των μεγάλων κομμάτων, όπως έγινε παλιότερα και διαλύθηκαν, όταν η τότε βουλευτίνα προσχώρησε αμέσως σε ένα μεγάλο κόμμα».

Σε άλλο σημείο και αναφερόμενος στο γεγονός ότι η οικολογία έχει αρχίσει να απασχολεί με ουσιαστικούς όρους όλο και περισσότερο κόσμο, σημειώνει ότι «αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, αλλά δεν βλέπω τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός κόμματος υποχείριου άλλων κομμάτων. Αυτό έγινε και στη Γερμανία, όπως ξέρουμε, όπου οι Πράσινοι με τους Σοσιαλδημοκράτες συμψήφισαν τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και έκαναν φοβερά πράγματα».

Απαντώντας στην ερώτηση πόσο οικολογικό είναι ένα κόμμα εάν δεν βάζει συνολικά το ζήτημα του μοντέλου ανάπτυξης λέει ότι «δεν γίνεται διαφορετικά. Αυτά είναι αξεχώριστα. Γι’ αυτό άλλωστε αρχίζουν και τα μεγάλα κόμματα να το συνειδητοποιούν» και σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «πιστεύω πως όλα τα κόμματα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με αυτή την υπόθεση, η οποία δεν μπορεί να αφεθεί σε μία ομάδα ανθρώπων, που κατά τη γνώμη μου δεν είναι κατάλληλοι».
Σχετικά με την ζωή και το έργο του μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ:http://www.greece2001.gr/writers/NanosValaoritis.html


5 σχόλια:

busy bee είπε...

Ανώνυμε το σχόλιο σου διαγράφηκε για πάρα πολλούς λόγους που δεν θα μπω στην διαδικασία να σου αναφέρω.

Αριστείδης Παπαδάκης είπε...

Αγαπητέ Bysy Bee τα πράγματα δεν είναι όπως τα διαδίδει η εφημερίδα Αριστερά της ΚΟΕ (συνιστώσα του ΣυΡιΖΑ). Από τις δηλώσεις του δεν βγαίνουν τα συμπεράσματα που παρουσιάζουν. Γι αυτό σήμερα (5.6.2009) ο Βαλαωρίτης έδωσε την παρακάτω δήλωση:

«Ουδέποτε είπα ότι υποστηρίζω το ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσα ότι θα υποστηρίξω οποιονδήποτε πολιτικό έχει οικολογικές ευαισθησίες, σε όποιον πολιτικό χώρο και αν βρίσκεται, ακριβώς επειδή πιστεύω ότι η οικολογία πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα της πολιτικής μας αυτή τη στιγμή. Δεν θα πρέπει να συγχέεται η κριτική που έχω ασκήσει στους εκπροσώπους των οικολόγων πράσινων με υποστήριξή μου σε άλλον πολιτικό χώρο. Παραμένω μέλος των Οικολόγων Πράσινων».

Νάνος Βαλαωρίτης

Οι Οικολόγοι Πράσινοι μάλιστα διαμαρτύρονται για τη βρώμικη πρακτική της "Αριστεράς" με την ακόλουθη ανακοίνωση, επίσης σημερινή:

«Σχετικά με τον ποιητή, Νάνο Βαλαωρίτη

Το ζήτημα που πρόσφατα δημιουργήθηκε με τις υποτιθέμενες δηλώσεις του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη περί υποστήριξής του για το ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει δύο πράγματα:

Πρώτον: Μερικοί προσπαθούν με κάθε τρόπο, παραποιώντας και παραχαράσσοντας λόγια και έννοιες να επωφεληθούν από την δημιουργία εντυπώσεων της τελευταίας στιγμής, με μη έντιμους τρόπους.

Δεύτερον: Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε ένα κόμμα, με ανοιχτή εσωτερική δημοκρατία, με διάλογο που επιτρέπει την διαφοροποίηση και έκφραση απόψεων και κριτικής και με σεβασμό στην διαφορετικότητα. Η εσωτερική κριτική μπορεί και επιβάλλεται να απευθύνεται και στους εκπροσώπους μας. Στόχος της κριτικής είναι πάντα η συνολική μας βελτίωση και ως τέτοια πάντα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Η ελευθερία όμως της εσωκομματικής κριτικής είναι κάτι που τα περισσότερα κόμματα δεν έχουν συνηθίσει ούτε και ανέχονται. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους που εισάγουμε νέα ήθη στην πολιτική.

Για μας κάθε θετική κριτική είναι σεβαστή κι αποτελεί επιβεβαίωση ότι ο εσωτερικός μας διάλογος παραμένει ανοιχτός, χωρίς παρωπίδες με συνεργατικό και συνθετικό πνεύμα και με ευρύτητα σκέψης χωρίς περιχαράκωση.

Λέμε και εννοούμε ότι θα αλλάξουμε την κουλτούρα της πολιτικής στη χώρα μας. Αναμείνατε στο ακουστικό σας».

busy bee είπε...

Αγαπητέ κ. Παπαδάκη Αριστείδη!
Περιμένω σχετική ανταπόκριση απο ΚΟΕ.
Σε περίπτωση φυσικά που δεν ανταποκριθούν θα αναρτήσω οπωσδήποτε την σχετική σας διάψευση.

busy bee είπε...

Η απάντηση της ΚΟΕ

Γιατί χάνετε την ψυχραιμία σας και το άνετο φλεγματικό στιλ που σας διέκρινε μέχρι τώρα; Επειδή γίνονται γνωστές μερικές μεθοδεύσεις και ορισμένες αλήθειες για κάποιους βασικούς συντελεστές της κίνησής σας; Νομίζετε ότι θα δημιουργήσετε έτσι απλά και εύκολα τον αμόλυντο παρθένο 4ο πόλο;

Αλλά, σκεφτείτε: όταν βγάζετε γλώσσα ενάντια στην ΚΟΕ χωρίς να απαντάτε σε κανένα από πολιτικά επιχειρήματα που αυτή προβάλλει, να ξέρετε ότι όντως είμαστε από άλλο ανέκδοτο (κατά την άποψή σας νεομαοϊκό) και δεν χρωστάμε σε καμιά ΜΚΟ (π.χ. Μεσόγειος SOS, Αντιγόνη κ.λπ.), ούτε είμαστε παράρτημα καμιάς αντιπροσωπείας.

Γι’ αυτό, ξανασκεφτείτε το πριν στέλνετε τέτοια μηνύματα. Πιθανά να δημοσιοποιηθούν όλα τα μαγνητοφωνημένα στη συνέντευξη (περιλαμβανομένων κάποιων ακόμη λιγότερο κολακευτικών για εσάς αποσπασμάτων, τα οποία αποφασίσαμε να μην δημοσιεύσουμε), και να φανεί ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα.

Μπορεί να «πιάσετε την καλή» μια φορά. Αλλά η επιχειρηματική αντιαριστερή φούσκα δεν θα διαρκέσει πολύ, γιατί ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει, αυτιά και ακούει. Και ο τόπος είναι μικρός, και γνωριζόμαστε. Εξάλλου οι μεθοδεύσεις και οι συμπεριφορές της ηγετικής ομάδας των Οικολόγων Πράσινων, δεν είναι αυτές που θα είχε ένας νέος φλογερός οικολόγος που προσχωρεί στο χώρο. Αντίθετα, φέρουν τη σφραγίδα επαγγελματιών της πολιτικής, τέτοιων που ο απλός κόσμος απεχθάνεται.

Επί της ουσίας: δεν βάλαμε εμείς λόγια στο στόμα του Ν. Βαλαωρίτη. Εκείνος καταγγέλλει συμπεριφορές απαράδεκτες για προοδευτικό χώρο. Γι’ αυτά δεν λέτε φυσικά τίποτα. Η αλαζονεία, το θράσος και η χρησιμοποίηση ανθρώπων είναι ξένες πρακτικές για την αριστερά που πρεσβεύουμε. Εσείς είστε υπόλογοι για τέτοιες συμπεριφορές.

ΥΓ: Η συνέντευξη πάρθηκε στις 3/6/2009, η δήλωση που παραθέτουν οι Ο-Π έχει ημερομηνία 8/5/2009… Και βεβαίως πιστοποιεί ακόμη και η δήλωση αυτή την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στο εσωτερικό των Ο-Π, και τη μη εμπιστοσύνη του Ν. Βαλαωρίτη στην ηγετική ομάδα και τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.

Εφημερίδα "Αριστερά!" είπε...

Αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τη συνέντευξη του κ. Νάνου Βαλαωρίτη στην εφημερίδα «Αριστερά!»

1. Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε ότι η συνέντευξη του ποιητή κ. Νάνου Βαλαωρίτη στην εφημερίδα «Αριστερά!» έγινε με ηχογράφηση της συνομιλίας, η οποία διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα. Όσα δημοσιεύονται στην «Αριστερά!» (είναι το πρώτο, πολιτικό μέρος της συνέντευξης, και ήδη έχουμε προαναγγείλει ότι στο επόμενο φύλλο θα δημοσιευθεί το δεύτερο μέρος, που αφορά τον πολιτισμό) αποτελούν πιστότατη απόδοση των όσων λέχθηκαν.

2. Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι, μετά την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση και τη συκοφαντική επίθεση που έχει υποστεί η εφημερίδα «Αριστερά!» και ο συντάκτης της Μιχάλης Σιάχος, να αποδείξουμε το αυτονόητο: ότι όσα έχουν αποτυπωθεί στην εν λόγω συνέντευξη, περιλαμβανομένου του τίτλου της, είναι αυθεντικά και απηχούν πιστά τα όσα είπε ο κ. Βαλαωρίτης. Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι επιλέξαμε να μην δημοσιεύσουμε (και δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα) τις πλέον αιχμηρές επιθέσεις του κ. Βαλαωρίτη εναντίον της ηγεσίας των Οικολόγων Πράσινων.

3. Για το λόγο αυτό παραθέτουμε το ηχητικό απόσπασμα που αποδεικνύει την ακρίβεια όσων γράφονται (επισυνάπτεται και σε ηχητικό αρχείο σε μορφή MP3). Το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι η τελευταία ηχογραφημένη ερώτηση που υποβλήθηκε στον κ. Βαλαωρίτη, ακριβώς από σεβασμό στην ιστορία του, τη διαδρομή του και ό,τι γενικότερα αντιπροσωπεύει. Η απάντησή του είναι απόλυτα ξεκάθαρη και σαφής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα εγώ μπορώ να βάλω τίτλο στην κουβέντα που είχαμε, εκτός των άλλων, ότι ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης στηρίζει και το ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, ναι, βεβαίως. Έτσι. Βάλ’ το. Καιρός είναι να χτυπήσω κι εγώ. Με χτύπησαν έτσι, θα χτυπήσω κι εγώ με τον ίδιο τρόπο.

4. Τονίζουμε ξανά ότι είναι ιδιαίτερα στενάχωρο και λυπηρό το γεγονός ότι προέκυψε ένα τέτοιο ζήτημα. Είμαστε, όμως, απόλυτα πεπεισμένοι ότι το θέμα που ανέκυψε οφείλεται στις πιέσεις που δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι και εν προκειμένω έδρασαν με τον πιο αδίστακτο τρόπο παρουσιάζοντας τον κ. Βαλαωρίτη να διαψεύδει τον εαυτό του.

5. Πουθενά στη συνέντευξη δεν προκύπτει ότι ο κ. Βαλαωρίτης έχει φύγει από τους Οικολόγους Πράσινους, ή πολύ περισσότερο ότι προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια συνολική συζήτηση για την παράταξη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της οποίας ήταν επικεφαλής στις εκλογές του 2007, μια συνολική συζήτηση για το περιβάλλον και πώς εκείνος αντιλαμβάνεται την οικολογία. Η απάντησή του, μάλιστα, στην τελευταία δημοσιευμένη ερώτηση είναι ξεκάθαρη και δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο της συνέντευξης:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με δεδομένους, λοιπόν, τους αγώνες που έχει δώσει για το περιβάλλον, το οποίο βρίσκεται στις βασικές του προτεραιότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ σας πείθει να τον στηρίξετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως με πείθει – όπως θα στήριζα και άλλους, αν με έπειθαν ότι δίνουν πραγματικά μια μάχη…

6. Για την ουσία της υπόθεσης και την απαράδεκτη στάση των Οικολόγων Πράσινων, παραπέμπουμε σε σχετική ανακοίνωση που κυκλοφόρησε νωρίτερα σήμερα. Σε ό,τι μας αφορά, μετά τη δημοσίευση των ανωτέρω που καταρρίπτουν τις συκοφαντίες εναντίον μας, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο να ειπωθεί.

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2009.
Η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας «Αριστερά!»

Τηλ. 210-6441745, Φαξ 210-6430024, Κινητό 6979-773731

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails