Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ερευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης για την κρίση.


Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι Κρητικοί για την οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας. Όπως αποκαλύπτει παγκρήτια δημοσκόπηση που διενήργησε το Πολυτεχνείο Κρήτης, τη χρονική περίοδο από 18 έως 21 Μαϊου, το 62,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα απόλυσης, αναγκαστικής ημιαπασχόλησης και περικοπής μισθού, ενώ σε ποσοστό 88,8% ανέρχονται συνολικά οι περικοπές στην διασκέδαση, στις διακοπές, στα είδη ένδυσης και υπόδησης, ακόμα και στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης. Η δημοσκόπηση έγινε με τη μέθοδο της προσωπικής τηλεφωνικής συνέντευξης σε 1017 νοικοκυριά της μεγαλονήσου, ενώ η ηλικία των ερωτηθέντων κυμαίνεται από 18 ετών έως άνω των 60.

Η έρευνα διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Κωνσταντίνου Ζαπουνίδη, διευθυντή των εργαστηρίων Ανάλυσης Δεδομένων, Πρόβλεψης και Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης καθώς και του υποψήφιου διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γιώργου Ματαλλιωτάκη.

Τα σημαντικότερα ζητήματα ανησυχίας για τους Κρητικούς είναι η ανεργία, σε ποσοστό 38,3%, η ακρίβεια, με 26,8% και η αποπληρωμή των δανείων με 22,1%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 73,1% δηλώνει πως έχει κάνει κάποιου είδους περικοπές για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Σε ποσοστό 48,3% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ακόμα δεν είδαμε τίποτα αφού εκτιμούν ότι βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο της κρίσης, ενώ ο δρόμος της ανάκαμψης παρουσιάζεται ως αρκετά μακρύς. Σύμφωνα με τη γνώμη των πολιτών, το 42% πιστεύει ότι η κρίση θα διαρκέσει 2 έως 3 χρόνια ακόμα, το 14,8 πιστεύει ότι θα διαρκέσει ακόμα περισσότερο, έως και πέντε χρόνια, ενώ το 13% εμφανίζεται παντελώς απαισιόδοξο...

Το χειρότερο είναι ότι το κλίμα απαισιοδοξίας των κρητικών για αντιστροφή του κλίματος εντείνεται μάλλον από την έλλειψη εμπιστοσύνης σε σχέση με την πολιτική που ασκείται από την πλευρά της πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε ποσοστό 60,8% οι πολίτες της Κρήτης που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη. Όπως αποτυπώνεται μέσα από την συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η οικονομική κρίση φαίνεται να αγγίζει περισσότερο τους άνεργους, σε ποσοστό 26,8%, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους σε ποσοστό 26%, τους ελεύθερους επαγγελματίες σε ποσοστό 23%, τους επιχειρηματίες με 11,9% και τέλος τους δημόσιους υπαλλήλους με 9,2%.
Πηγή:Patris.gr

1 σχόλιο:

Λωτοφάγος είπε...

Ενδιαφέρουσα η έρευνα, αν και νομίζω ότι ο Έλληνας λέει ψέματα γενικώς, με αποτέλεσμα να δίνει και εσφαλμένη εντύπωση!
Από ό,τι είδα στην Κρήτη πριν από 4 χρόνια, κάθε οικογένεια έχει 3-4 αυτοκίνητα, χώρια τα αγροτικά. Στους δρόμους επικρατεί το αδιαχώρητο. Μήπως αποφάσισαν να τα μειώσουν;
Εντύπωση μου κάνει επίσης το ότι δεν τους απασχολεί ούτε η καταστροφή του περιβάλλοντος, ούτε η απερήμωση ούτε -πολύ περισσότερο- η απειλή της λειψυδρίας. Ή μήπως νομίζουν, όπως οι περισσότεροι νεόπλουτοι, πως με τα λεφτά τους θα πάρουν νέο περιβάλλον;
Συγγνώμη για το αυστηρό μου ύφος, αλλά μετά τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα δεν περιμένω τίποτε καλό από το μέλλον!

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails