Όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία εφαρμογής του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, που κοινοποιήθηκε με εγκύκλιο σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, πληθαίνουν οι συζητήσεις μεταξύ των ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, αναφορικά με την επίπτωση που θα έχει το μέτρο στην κερδοφορία τους.
Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία, από την εμπειρία άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει την απαγόρευση για το τι μέλλει γενέσθαι. Μάλιστα, η ανάλυση 100 διαφορετικών μελετών, που έγιναν βάσει αντικειμενικών και αξιόπιστων στοιχείων και συγκρίθηκαν επί σειρά ετών σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Αγγλία, οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Αφρική, η Ισπανία και το Χονγκ Κόνγκ, δε διαπίστωσε κάποιον οικονομικό αντίκτυπο από την εισαγωγή των μέτρων περιορισμού του καπνίσματος σε εστιατόρια και μπαρ.
Σύμφωνα με έρευνα της κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε στη γειτονική Ιταλία, την τέταρτη Ευρωπαϊκή χώρα που εφάρμοσε την απαγόρευση καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους τον Ιανουάριο του 2005, το 9,6% των Ιταλών ερωτηθέντων δήλωσε πως επισκέπτεται συχνότερα τα εστιατόρια και τις καφετέριες μετά την απαγόρευση σε αντίθεση με το 7,4% που απάντησε πως τα επισκέπτεται λιγότερο. Επίσης, προέκυψε πως μετά την εφαρμογή, η υποστήριξη του μέτρου της απαγόρευσης από τους πολίτες αυξήθηκε, με το 90% να απάντα πως βλέπει θετικα το μέτρο μόλις 3 μήνες από την εισαγωγή του. Με άλλα λόγια, πολλοί απο αυτούς που πριν κατέκριναν την απαγόρευση για διάφορους λόγους, άλλαξαν γνώμη μόλις ξεκίνησε να εφαρμόζεται το μέτρο και άρχισαν να ζουν, να εργάζονται και να διασκεδάζουν σε περιβάλλον χωρίς καπνό...
Έρευνα του Αμερικανικού Τμήματος Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής το 2004, ανέφερε ότι από την ημέρα απαγόρευσης του καπνίσματος τα εστιατόρια και μπαρ της Νέας Υόρκης ευημερούν, εμφανίζοντας αυξήσεις σε προσωπικό αλλά και περισσότερες νέες άδειες λειτουργίας. Επιπλέον, τη θετική επίπτωση των μέτρων αναγνώρισαν και μέλη του κλάδου των εστιατόρων της Νέα Υόρκης: «Πιστεύω ακράδαντα ότι τα μέτρα για την εξάλειψη του καπνίσματος είναι υπέρ της υγείας και υπέρ των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων. Η νομοθεσία για καθαρό εργασιακό περιβάλλον δε βλάπτει τις επιχειρήσεις… Η απαγόρευση καπνίσματος στην Καλιφόρνια, στη Γιούτα, στο Βερμόντ, στο Μέρυλαντ και στο Μέιν, καθώς και σε εκατοντάδες πόλεις σε όλη την χώρα, αποδεικνύει ότι η νομοθεσία για το κάπνισμα βοηθά τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Ακόμα και οι καπνιστές προτιμούν να αναπνέουν καθαρό αέρα.» Michael O’ Neal - πρώην πρόεδρος της ένωσης εστιατόρων της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με την Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία, οι πωλήσεις των εστιατορίων μετά την εισαγωγή της απαγόρευσης του καπνίσματος στη Νότια Αυστραλία δεν εμφάνισαν μείωση σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που δεν είχαν υιοθετήσει ακόμα το μέτρο. Αντίστοιχα ευρήματα προέκυψαν και από τις έρευνες σε εστιάτορες οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους απάντησαν πως η απαγόρευση δεν επηρέασε αρνητικά την πελατεία τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διαπίστωσαν και άυξηση.
Η ενδεχόμενη μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων, δε σχετίζεται πάντα με την απαγόρευση του καπνίσματος σε αυτά, αλλά και με τις γενικότερες τάσεις της αγοράς, τις οικονομικοκοινωνικές συνθήκες και τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες. Ακόμα όμως και σε περιπτώσεις πτώσης των μεγεθών του κλάδου εστίασης και διασκέδασης, η μεταβολή αυτή των εσόδων θα πρέπει να εκτιμάται σε μακροχρόνιο επίπεδο, συνυπολογίζοντας και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τις πωλήσεις ποτού ή φαγητού.
Για παράδειγμα στη Νορβηγία, αν και το έτος της απαγόρευσης (2004) ο αριθμός των μπαρ και εστιατορίων που χρεοκόπησαν ανήλθε στις 372 επιχειρήσεις - ωστόσο ήταν μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος (το 2003 είχαν χρεοκοπήσει 386 επιχειρήσεις του τομέα). Επίσης, σχετική αναφορά της στατιστικής υπηρεσίας της Ιρλανδίας έδειξε πως η πτώση στις πωλήσεις των μπαρ το Νοέμβριο του 2004 (7 μήνες μετά την εισαγωγή της απαγόρευσης) ήταν της τάξεως του 2,8%, πολύ μικρότερη από την πτώση στις πωλήσεις το αμέσως προηγούμενο έτος που είχε φτάσει το το 7,1%.
Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία, από την εμπειρία άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει την απαγόρευση για το τι μέλλει γενέσθαι. Μάλιστα, η ανάλυση 100 διαφορετικών μελετών, που έγιναν βάσει αντικειμενικών και αξιόπιστων στοιχείων και συγκρίθηκαν επί σειρά ετών σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Αγγλία, οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Αφρική, η Ισπανία και το Χονγκ Κόνγκ, δε διαπίστωσε κάποιον οικονομικό αντίκτυπο από την εισαγωγή των μέτρων περιορισμού του καπνίσματος σε εστιατόρια και μπαρ.
Σύμφωνα με έρευνα της κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε στη γειτονική Ιταλία, την τέταρτη Ευρωπαϊκή χώρα που εφάρμοσε την απαγόρευση καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους τον Ιανουάριο του 2005, το 9,6% των Ιταλών ερωτηθέντων δήλωσε πως επισκέπτεται συχνότερα τα εστιατόρια και τις καφετέριες μετά την απαγόρευση σε αντίθεση με το 7,4% που απάντησε πως τα επισκέπτεται λιγότερο. Επίσης, προέκυψε πως μετά την εφαρμογή, η υποστήριξη του μέτρου της απαγόρευσης από τους πολίτες αυξήθηκε, με το 90% να απάντα πως βλέπει θετικα το μέτρο μόλις 3 μήνες από την εισαγωγή του. Με άλλα λόγια, πολλοί απο αυτούς που πριν κατέκριναν την απαγόρευση για διάφορους λόγους, άλλαξαν γνώμη μόλις ξεκίνησε να εφαρμόζεται το μέτρο και άρχισαν να ζουν, να εργάζονται και να διασκεδάζουν σε περιβάλλον χωρίς καπνό...
Έρευνα του Αμερικανικού Τμήματος Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής το 2004, ανέφερε ότι από την ημέρα απαγόρευσης του καπνίσματος τα εστιατόρια και μπαρ της Νέας Υόρκης ευημερούν, εμφανίζοντας αυξήσεις σε προσωπικό αλλά και περισσότερες νέες άδειες λειτουργίας. Επιπλέον, τη θετική επίπτωση των μέτρων αναγνώρισαν και μέλη του κλάδου των εστιατόρων της Νέα Υόρκης: «Πιστεύω ακράδαντα ότι τα μέτρα για την εξάλειψη του καπνίσματος είναι υπέρ της υγείας και υπέρ των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων. Η νομοθεσία για καθαρό εργασιακό περιβάλλον δε βλάπτει τις επιχειρήσεις… Η απαγόρευση καπνίσματος στην Καλιφόρνια, στη Γιούτα, στο Βερμόντ, στο Μέρυλαντ και στο Μέιν, καθώς και σε εκατοντάδες πόλεις σε όλη την χώρα, αποδεικνύει ότι η νομοθεσία για το κάπνισμα βοηθά τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Ακόμα και οι καπνιστές προτιμούν να αναπνέουν καθαρό αέρα.» Michael O’ Neal - πρώην πρόεδρος της ένωσης εστιατόρων της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με την Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία, οι πωλήσεις των εστιατορίων μετά την εισαγωγή της απαγόρευσης του καπνίσματος στη Νότια Αυστραλία δεν εμφάνισαν μείωση σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που δεν είχαν υιοθετήσει ακόμα το μέτρο. Αντίστοιχα ευρήματα προέκυψαν και από τις έρευνες σε εστιάτορες οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους απάντησαν πως η απαγόρευση δεν επηρέασε αρνητικά την πελατεία τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διαπίστωσαν και άυξηση.
Η ενδεχόμενη μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων, δε σχετίζεται πάντα με την απαγόρευση του καπνίσματος σε αυτά, αλλά και με τις γενικότερες τάσεις της αγοράς, τις οικονομικοκοινωνικές συνθήκες και τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες. Ακόμα όμως και σε περιπτώσεις πτώσης των μεγεθών του κλάδου εστίασης και διασκέδασης, η μεταβολή αυτή των εσόδων θα πρέπει να εκτιμάται σε μακροχρόνιο επίπεδο, συνυπολογίζοντας και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τις πωλήσεις ποτού ή φαγητού.
Για παράδειγμα στη Νορβηγία, αν και το έτος της απαγόρευσης (2004) ο αριθμός των μπαρ και εστιατορίων που χρεοκόπησαν ανήλθε στις 372 επιχειρήσεις - ωστόσο ήταν μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος (το 2003 είχαν χρεοκοπήσει 386 επιχειρήσεις του τομέα). Επίσης, σχετική αναφορά της στατιστικής υπηρεσίας της Ιρλανδίας έδειξε πως η πτώση στις πωλήσεις των μπαρ το Νοέμβριο του 2004 (7 μήνες μετά την εισαγωγή της απαγόρευσης) ήταν της τάξεως του 2,8%, πολύ μικρότερη από την πτώση στις πωλήσεις το αμέσως προηγούμενο έτος που είχε φτάσει το το 7,1%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου