Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

“Η Κρήτη κατέχει την πρώτη θέση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων τουριστών στις 13 περιφέρειες.


Toυ Μανόλη Δρεττάκη*

Η Κρήτη κατέχει την πρώτη θέση στον αριθμό

των διανυκτερεύσεων τουριστών (Ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της χώρας)

Στις 6.7.09 η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), η Eurostat, έδωσε στη δημοσιότητα τα τελευταία οριστικά στοιχεία για τον αριθμό των κλινών σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα καθώς και των αριθμό των διανυκτερεύσεων μη κατοίκων (βασικά τουριστών) σ’ αυτά σε όλες τις περιφέρειες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. την περίοδο 1997-2007.

Με βάση τα στοιχεία αυτά εξετάζουμε στο άρθρο αυτό τη μεταβολή στον αριθμό των κλινών, τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων ανά κλίνη στα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα στις 13 περιφέρειες και στο Σύνολο Χώρας το 2007 σε σχέση με το 1997.

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα που ακολουθεί δίνεται ο αριθμός των κλινών σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα στις 13 περιφέρειες και στο Σύνολο Χώρας το 1997, στη 2η το 2007 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή τους το 2007 σε σχέση με το 1997. Στο δεύτερο μέρος του Πίνακα δίνονται τα αντίστοιχα στοιχεία για τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και στο τρίτο ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ανα κλίνη (ο οποίος προκύπτει από τη διαίρεση των στοιχείων του δεύτερου μέρους με εκείνα του πρώτου).

Από τον Πίνακα αυτό φαίνεται ότι στα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα το 2007 σε σχέση με το 1997:

- Στο Σύνολο Χώρας ο αριθμός των κλινών αυξήθηκε με υψηλότερο ρυθμό απ’ ό,τι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων, με αποτέλεσμα να μειωθεί ελαφρά ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ανα κλίνη.

- Ο αριθμός των κλινών αυξήθηκε σε 10 περιφέρειες και μειώθηκε σε 3. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και η μεγαλύτερη μείωση στην Αττική. Στην Κρήτη σημειώθηκε η 5η σε ύψος αύξηση των κλινών. Εξαιτίας των διαφορών αυτών στη μεταβολή των κλινών σημειώθηκαν ανακατατάξεις στην κατανομή τους στις 13 περιφέρειες. Το 1997 τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στο σύνολο των κλινών είχαν, κατά σειρά, το Νότιο Αιγαίο (23,9%), η Κρήτη (19,5%) και η Αττική (12,2%), ενώ το 2007 το Νότιο Αιγαίο (23,2%), η Κρήτη (21,0%), τα Ιόνια Νησιά (12,1% και η Κεντρική Μακεδονία (11,7). Η συμμετοχή της Αττικής μειώθηκε στο 8,8%.

- Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε σε 7 περιφέρειες και μειώθηκε σε 6. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Δυτική Ελλάδα και στα Ιόνια Νησιά και η μεγαλύτερη μείωση στην Ήπειρο. Στην Κρήτη σημειώθηκε η 4η σε ύψος αύξηση των διανυκτερεύσεων. Εξαιτίας των μεταβολών αυτών σημειώθηκαν ανακατατάξεις στην κατανομή των διανυκτερεύσεων στις 13 περιφέρειες. Το 1997 τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής είχαν, κατά σειρά, το Νότιο Αιγαίο (33,2%), η Κρήτη (26,6%) και η Αττική (12,1%), ενώ το 2007 η Κρήτη (29,8%), το Νότιο Αιγαίο (27,7%), τα Ιόνια Νησιά (13,1%) και η Αττική (10,5%)...

- Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ανά κλίνη αυξήθηκε σε 4 περιφέρειες και μειώθηκε στις υπόλοιπες. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Δυτική Ελλάδα και στην Αττική και οι μεγαλύτερες μειώσεις στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο. Στην Κρήτη σημειώθηκε πολύ μικρή αύξηση. Εξαιτίας των μεταβολών αυτών η σειρά των περιφερειών σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διανυκτερεύσεων ανά κλίνη άλλαξε ελαφρά. Το 1997 τις 4 πρώτες θέσεις κατείχαν κατά σειρά το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη, η Αττική και τα Ιόνια Νησιά. Το 2007 η Κρήτη κατέλαβε την 1η θέση και τη 2η το Νότιο Αιγαίο, ενώ στην 3η και 4η παρέμειναν, αντίστοιχα, η Αττική και τα Ιόνια Νησιά. Οι τέσσερις αυτές περιφέρειες το 1997 είχαν, συνολικά, το 81,3% των διανυκτερεύσεων και το 2007 το 81,1%.

Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ανά κλίνη είναι ένας δείχτης της σειράς των περιφερειών σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της τουριστικής σαιζόν, στην οποία κρίσιμο ρόλο παίζει η γεωγραφική θέση και το κλίμα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο την 1η θέση και τη 2η θέση τόσο το 1997 όσο και το 2007 κατείχαν εναλλάξ το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη. Είναι, όμως αξιοσημείωτο ότι ενώ στην Κρήτη το 2007 σε σχέση με το 1997 σημειώθηκε ελαφρά αύξηση των διανυκτερεύσεων ανα κλίνη, στο Νότιο Αιγαίο σημειώθηκε σημαντική μείωση.

Όπως, προαναφέραμε, υπάρχουν αυξομειώσεις των διανυκτερεύσεων ανα κλίνη και στις 13 περιφέρειες, το 2007 σε σχέση με το 1997. Από τα δημοσιευθέντα στοιχεία δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτια τους. Ένας πιθανός λόγος είναι οι μεταβολές των προτιμήσεων των τακτικών τουριστών στη χώρα μας, ενώ ένας άλλος οι μεταβολές στην προέλευση των νέων σε σχέση με τους τακτικούς τουρίστες στη χώρας μας. Το θέμα, πάντως, απαιτεί μια σε βάθος διερεύνηση.

Διερεύνηση, επίσης, χρειάζεται –αν και όταν υπάρξουν και δημοσιευτούν σχετικά στοιχεία– οι μεταβολές στον αριθμό κλινών, διανυκτερεύσεων και διανυκτερεύσεων ανα κλίνη στους νομούς που απαρτίζουν την καθεμιά από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Τέλος θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τις μεταβολές που σημειώθηκαν τόσο στις κλίνες και στις διανυκτερεύσεις όσο και στις διανυκτερεύσεις ανα κλίνη το 2008 καθώς και εκείνες που θα σημειωθούν το 2009 και το 2010, έτη στα οποία προβλέπεται να υπάρξουν επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση ανά τον κόσμο και, φυσικά, και στη χώρα μας (οι οποίες, δυστυχώς, έγιναν ήδη σημαντικά αισθητές το Α΄ εξάμηνο του 2009, στο οποίο ήρθαν 560.000 τουρίστες λιγότεροι από πέρυσι).

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην:

αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails