Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Ρεύμα από υποθαλάσσιες τουρμπίνες.


Οι πρώτες επιστημονικές προτάσεις για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ρευμάτων, σε ό,τι αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, είχαν παρουσιαστεί ήδη κατά τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), χρειάστηκαν σχεδόν 30 χρόνια έως ότου γίνει πράξη η θεωρία.

Συγκεκριμένα, η βρετανική εταιρία Marine Current Turbines, που θεωρείται πρωτοπόρος στην παραγωγή οικολογικού ρεύματος, έχει εγκαταστήσει νότια του Μπέλφαστ, στο Στράνγκφορντ Λόου, δύο υποθαλάσσιες τουρμπίνες, οι οποίες, με τη βοήθεια των υποθαλάσσιων ρευμάτων αλλά και των κυμάτων, καλύπτουν τις ανάγκες σε ρεύμα 1.000 νοικοκυριών.

«Το SeaGen είναι το πρώτο εμπορικό πρόγραμμα στο είδος του, το οποίο παράγει 1,2 μεγαβάτ ενέργειας, με τη βοήθεια υποθαλάσσιων ρευμάτων», είπε στη «ΝΒ» ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρίας Μάρτιν Ράιτ. «Κατά την άποψή μας - πρόσθεσε - το ότι παράγει περισσότερο από 1 μεγαβάτ δικαιολογεί το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης στον ωκεανό. Το νερό εκεί έχει βάθος 23 μέτρα. Στη παλίρροια μάλιστα το νερό περνά με ταχύτητα 10 μιλίων από τις τουρμπίνες».
Παρά το γεγονός, όμως, πως το SeaGen παράγει ηλεκτρικό ρεύμα με απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία, υπάρχει και ο αντίλογος από ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα, τα μέλη τους υποστηρίζουν πως οι τουρμπίνες στο Στράνγκφορντ Λόου είναι εγκαταστημένες σε διεθνώς αναγνωρισμένο εθνικό πάρκο και θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο το οικοσύστημα της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails