Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Κλιματική αλλαγή και ανθρωπιστική κρίση.


Η πρώτη περιεκτική έκθεση για το ανθρώπινο κόστος της κλιματικής αλλαγής προειδοποιεί ότι ο κόσμος βρίσκεται στη μέση μιας «σιωπηλής κρίσης» που σκοτώνει κάθε χρόνο 300,000 ανθρώπους..

Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι ήδη επηρεάζονται σοβαρά με τη βαθμιαία αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και ο αριθμός προβλέπεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030, αποκαλύπτει έκθεση από το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ.

«Για πρώτη φορά προσπαθούμε να τραβήξουμε την προσοχή του κόσμου στο γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που περιμένουμε να συμβεί. Επηρεάζει σοβαρά τις ζωές πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε ο πρόεδρος του Φόρουμ και πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν.

Ο Κόφι Αννάν τόνισε ότι η μετανάστευση των ανθρώπων από τις περιοχές που δεν εξασφαλίζουν τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης, αποτελεί σημαντικό ζήτημα ασφαλείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία μας, την ασφάλεια μας και την παραγωγή των τροφίμων», συμπλήρωσε ο Κόφι Αννάν.

Η έκθεση με τίτλο « Έκθεση για τον Ανθρώπινο Αντίκτυπο της Κλιματικής Αλλαγής – Η Ανατομία μιας Σιωπηλής Κρίσης», παρουσιάζεται περίπου 6 μήνες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στη Κοπεγχάγη για μια συμφωνία για τη μετά- Κιότο εποχή που λήγει το 2012...

Ο Αννάν κάλεσε τα κράτη μέλη να καταλήξουν σε μια «παγκόσμια, αποτελεσματική, δίκαιη και δεσμευτική» συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, καθώς η έκθεση προειδοποιεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να είναι η τελευταία ευκαιρία για την αποφυγή της παγκόσμιας καταστροφής.

Οι τρομακτικοί αριθμοί της έκθεσης βασίζονται στους υπολογισμούς της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, με βάση τους οποίους η ατμόσφαιρα της Γης θερμαίνεται κατά 0,74 βαθμούς Κελσίου από το 1906 έως το 2005, με ένα μεγάλο μέρος της αύξησης να προέρχεται από τις πρόσφατες δεκαετίες.

Η Επιτροπή προβλέπει ότι από το 2100 οι θερμοκρασίες θα έχουν αυξηθεί το λιγότερο 2 βαθμούς Κελσίου πέρα από προ-βιομηχανικά επίπεδα και ανεξάρτητα από εκείνο που θα συμφωνηθεί στη Κοπεγχάγη.

Πάνω από 300,000 ανθρώπινες ζωές χάνονται κάθε χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση αναφέρει ότι 9 στους 10 θανάτους σχετίζονται με τη «βαθμιαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος» και ότι οι θάνατοι που προκαλούνται από τον υποσιτισμό λόγω του κλίματος και την ελονοσία, ξεπερνούν αριθμητικά τα περιστατικά από τις καταστροφές που προέρχονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επίσης προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας που συμφωνήθηκαν από τα ηγετικά κράτη το 2000, που στόχευαν να μειώσουν τη πείνα μέχρι το 2015.

Οι στόχοι περιλαμβάνουν τη εξάλειψη της πείνας, τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας και την καταστολή της εξάπλωσης των ασθενειών όπως το HIV/AIDS και τη μαλάρια.

Υπολογίζεται ότι περίπου 45 εκατομμύρια από τα 900 εκατομμύρια ανθρώπων τα επόμενα χρόνια θα υποφέρουν από πείνα λόγω της κλιματικής αλλαγής, δηλώνει η έκθεση. Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί.

Οι χώρες που θεωρούνται πιο ευάλωτες είναι η Υποσαχάρια Αφρική, η Λατινική Αμερική συγκεκριμένες περιοχές των ΗΠΑ, τα μικρά κράτη νησιά και η Αρκτική περιοχή.

Η Αυστραλία που είναι αναπτυγμένη χώρα θεωρείται πιο ευάλωτη απέναντι στη κλιματική αλλαγή. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 15 ετών, ο συνδυασμός της αυξανόμενης θερμοκρασίας με τη μείωση των βροχοπτώσεων έχει δημιουργήσει τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της χώρας.

Οι αναπτυγμένες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας έχουν δεσμεύσει κεφάλαια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ενώ το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ δηλώνει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται οικονομική ενίσχυση μέχρι 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή που διατίθεται ώστε να καταφέρουν να προσαρμοστούν στις επερχόμενες αλλαγές.
Πηγή:econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails