Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Ο σχηματισμός μακροχρόνιας μνήμης σε εικόνα.


Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κατάφεραν να καταγράψουν κάτι που παρέμενε άγνωστο μέχρι τωρα, την διαδικασία δημιουργίας μνήμης στον εγκέφαλο. Για πειραματόζωο χρησιμοποίησαν ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι και στα εγκεφαλικά του κύτταρα καταγράφηκε η δημιουργία πρωτεϊνών ανάμεσα στις συνάψεις των νευρώνων. Μάλιστα οι συγκεκριμένες πρωτείνες χαρακτηρίζουν και τη μνήμη ως μακροχρόνια.

Αρχικά οι επιστήμονες χρησιμοποιήσαν μία φθορίζουσα πρωτείνη η οποία έχει την δυνατότητα να αλλάξει το χρώμα της, από πράσινη σε κόκκινη, όταν εκτεθεί σε υπεριώδεις ακτίνες. Στην συνέχεια φώτισαν τους νευρώνες και έτσι όλες οι πρωτεΐνες που υπήρχαν έγιναν κόκκινες. Στην συνέχεια χρησιμοποιήσαν μία χημική ουσία, γνωστή και ως σεροτονίνη, η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει τον σχηματισμό μνήμης. Έτσι είδαν πως σχηματίζονται νέες πράσινες πρωτεϊνες στα εγκεφαλικά κύτταρα, επιβεβαιώνοντας τις υποθέσεις τους για το πως σχηματίζεται η μνήμη.

Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο εμφανίζεται σε εικόνα και είναι ένα μεγάλο βήμα για την κατανόηση των μυστηρίων του εγκεφάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails