Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Ο άνθρωπος των 32 δις. $ το λεπτό!


Η έντονα φωτισμένη αίθουσα μοιάζει σαν κοντρόλ - ρουμ διαστημικής πτήσης. Επτά άνθρωποι που φορούν ακουστικά είναι καρφωμένοι στις οθόνες τους. Τρία λεπτά πριν τη λήξη του χρόνου ακούγεται μια φωνή: «Έχουμε πλήρη κάλυψη». Δεν πρόκειται για πυραυλική εκτόξευση. Πρόκειται για έναν ακόμη πλειστηριασμό τίτλων του αμερικανικού δημοσίου. Αμερικανικά ομόλογα αξίας 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων πουλήθηκαν μέσα σ’ ένα λεπτό. Επρόκειτο για ένα ακόμη επιτυχημένο εγχείρημα για τον Βαν Ζεκ, επίτροπο του δημόσιου χρέους.

Ο κ. Ζεκ δουλεύει για την αμερικανική κυβέρνηση τα 38 από τα 60 χρόνια της ζωής του. Είναι πολύ απασχολημένος αυτό τον καιρό γιατί η κυβέρνηση δανείζεται διαρκώς χρήματα προκειμένου να τονώσει την οικονομία, να σώσει τις τράπεζες, να στηρίξει τις αυτοκινητοβιομηχανίες, να βοηθήσει τους πιεσμένους ιδιοκτήτες κατοικιών και να αντιμετωπίσει τους πολέμους στο εξωτερικό.

Σε μια πόλη γεμάτη από πολιτικούς και γραφειοκράτες όλο κομπασμό και στόμφο, ο κ. Ζεκ διαχειρίζεται σιωπηλά μια από τις πιο απαραίτητες λειτουργίες της κυβέρνησης. Ο ίδιος δεν είναι πολιτικός. Δεν παίρνει εκείνος τις αποφάσεις σχετικά με το ύψος του κρατικού δανεισμού. Διασφαλίζει όμως το ότι ο δανεισμός θα γίνει με τον πιο εύτακτο και προβλέψιμο τρόπο και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για την κυβέρνηση στη μακρά διάρκεια. «Κάνουμε τη δουλειά του παρασκηνίου, είμαστε οι υδραυλικοί», λέει ο κ. Ζεκ. «Δανειζόμαστε τόνους χρήματος. Κι αυτό πρέπει να γίνει σωστά»...

Η προσοχή του κόσμου θα εστιαστεί στο δημόσιο χρέος αυτή την εβδομάδα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών και η Υπηρεσία Προϋπολογισμού του Κογκρέσου θα δώσουν στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις τους για τις ομοσπονδιακές δαπάνες και τα έσοδα για τα επόμενα 10 χρόνια. Σε μια πρώτη εκτίμησή του, ο Λευκός Οίκος προέβλεψε την Παρασκευή ότι το συσσωρευμένο έλλειμμα στα 10 επόμενα χρόνια θα προσθέσει άλλα 9 τρις στο δημόσιο χρέος, ή 2 τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό,τι προέβλεπε το Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει αύξηση του κρατικού δανεισμού.

Πέρυσι μόνο, ο κ. Ζεκ εκπλειστηρίασε τίτλους του αμερικανικού δημοσίου αξίας 5,53 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προς αντικατάσταση χρεογράφων που έληγαν και για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες κρατικού δανεισμού. Παράγοντες της Γουόλ Στριτ εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει φέτος τα 8 τρις.

Στους πρώτους οχτώ μήνες του παρόντος δημοσιονομικού έτους η κυβέρνηση πραγματοποίησε περισσότερες εκδόσεις βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομόλογων του αμερικανικού δημοσίου από ό,τι είχε κάνει ολόκληρη την περυσινή χρονιά. Ο κ. Ζεκ εκτιμά ότι θα διεξάγει περισσότερους από 280 πλειστηριασμούς φέτος, έναντι 263 πέρυσι και 220 ετησίως στο διάστημα από το 2004 ως το 2007.

Ο κ. Ζεκ και οι συνάδελφοί του διακατέχονται από πάθος για την ακρίβεια. Καταγράφουν το δημόσιο χρέος ως το τελευταίο σεντς. Το δημόσιο χρέος βρίσκονταν στα 3,43 τρισεκατομμύρια δολάρια όταν ο Τζορτζ Μπους ανέλαβε την προεδρία το 2001. Όταν ανέλαβε την προεδρία ο Μπάρακ Ομπάμα τον Ιανουάριο, το χρέος είχε φτάσει στα 6,3 τρις δολάρια. Από τότε αυξήθηκε κατά ένα τρις, φτάνοντας στα 7,3 τρις σήμερα.

Όταν ο κ. Ζεκ λέει ότι δουλεύει στην Υπηρεσία Δημόσιου Χρέους, όλοι τού λένε πως «θα έχει δουλειά για πάντα». Γιατί ακόμη κι όταν αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας, η Υπηρεσία Δημόσιου Χρέους θα έχει πολλά να κάνει καθώς η αύξηση των φορολογικών εσόδων γίνεται με μια καθυστέρηση στην ανάκαμψη. Επιπλέον η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να έχει ανάγκη να δανείζεται χρήμα προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα συνταξιοδότησης της γενιάς των baby-boomers.

Η Υπηρεσία Προϋπολογισμού του προέδρου Ομπάμα έχει προβλέψει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί δραστικά στα επόμενα κάποια χρόνια, ξεπερνώντας το 60% του αμερικανικού ΑΕΠ. Η αναλογία του δημοσίου χρέους ως προς το αμερικανικό ΑΕΠ δεν έχει ποτέ ξεπεράσει το 50% τα τελευταία 50 χρόνια. «Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνεται και αγγίζει μεταπολεμικά υψηλά», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών αυτό το μήνα.

Οι πωλήσεις χρεογράφων του αμερικανικού δημοσίου είναι μια λειτουργία όλο μυστικότητα και ο κ. Ζεκ τη διαχειρίζεται τόσο καλά που το υπουργείο Οικονομικών και το Κογκρέσο σπανίως παρεμβαίνουν. Ο κ. Ζεκ λέει ότι τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχει λάβει ούτε μια φορά πρόσκληση να καταθέσει στο Κογκρέσο.

Πολλές άλλες οικονομικές υπηρεσίες αγνοούν την τύχη μεγάλων ποσών γιατί οι λογιστικές καταγραφές τους είναι για κλάματα. «Αυτό είναι ανεπίτρεπτο σε εμάς» λέει ο κ. Ζεκ. Αναφερόμενος στις λογιστικές αρχές που καταγράφουν καθημερινά το δημόσιο χρέος, προσθέτει: «Τους ανθρώπους που κρατούν τα βιβλία μας, η ιδέα της απώλειας έστω και 1 σεντς θα τους τρέλαινε».

Τον τελευταίο καιρό οι πλειστηριασμοί ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκαν σε μέγεθος και έγιναν πιο συχνοί. Σχεδόν κάθε εργάσιμη ημέρα το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ή διεξάγει πλειστηριασμούς ομολόγων. «Ιστορικά δεν κάναμε πλειστηριασμούς της Παρασκευή. Σήμερα το κάνουμε», λέει ο κ. Ζεκ.

Το Φεβρουάριο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα επανεκδώσει ομόλογα 7ετούς διάρκειας για πρώτη φορά μετά το 1993, ενώ διπλασίασε τον αριθμό των πλειστηριασμών για τα ομόλογα 30ετούς διαρκείας σε 8 το χρόνο. Τρεις μήνες αργότερα ανακοίνωσε μια περαιτέρω αύξηση στη συχνότητα πλειστηριασμών των 30ετών ομολόγων σε 12 το χρόνο.

Στις 5 Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών είτε στους επενδυτές ότι «θα πρέπει να αναμένουν μια σταδιακή αύξηση των εκδόσεων ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μεσοπρόθεσμα». Όταν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών κάνουν το σχεδιασμό αυτών των πλειστηριασμών, προσπαθούν να κρατούν το μέγεθος και το ‘μείγμα’ των προσφερόμενων τίτλων εντός ορίων προβλέψιμων για τους επενδυτές για να αποφεύγουν τις εκπλήξεις που θα μπορούσαν να αποδιοργανώσουν την αγορά και να αυξήσουν το κόστος του αμερικανικού δανεισμού.

Ο κ. Ζεκ ανέλαβε το υψηλότερο αυτό δημόσιο λειτούργημα πριν 10 χρόνια και δανείζεται μεγάλα ποσά από τους μεγάλους επενδυτές της Γουόλ Στριτ και όλου του κόσμου. Νοιάζεται όμως και για τους μικρούς επενδυτές που εμπιστεύονται τις οικονομίες της συνταξιοδότησής τους στην κυβέρνηση.

«Έχουμε μια πιστωτική ευθύνη και προς τα άτομα που επενδύουν 1.000, 5.000 ή 10.000 δολάρια στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου», λέει.

Το υπουργείο Οικονομικών εγκατέστησε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών τον Απρίλιο του 2008, ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για να ανταποκριθεί στην αύξηση του κρατικού δανεισμού. «Από επιχειρησιακής άποψης, είναι τόσο εύκολο να πουλήσουμε ομόλογα αξίας 30 δις δολαρίων όσο και 20 δις», λέει ο κ. Ζεκ.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν εκπλαγεί ευχάριστα βλέποντας την ζήτηση για χρεόγραφα του αμερικανικού δημοσίου να συμβαδίζει με την αυξανόμενη προσφορά. Έχουν πλήρη κάλυψη, πράγμα που σημαίνει ότι οι προσφορές ξεπερνούν την αξία των προσφερόμενων προς πώληση ομολόγων – κι αυτό αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για τους διαχειριστές του δημόσιου χρήματος. Όταν η κυβέρνηση προσέφερε χρεόγραφα διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων αξίας 32 δις δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, οι προσφορές έφτασαν τα 114 δις δολάρια.

Το ευχάριστο είναι επίσης ότι ισχυρή επιθυμία για αγορά αμερικανικών ομολόγων επιδεικνύεται και από τους ξένους επενδυτές. Η Κίνα που αποτελεί το μεγαλύτερο ξένο κάτοχο αμερικανικών ομολόγων είχε προκαλέσει ρίγη στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Μάρτιο, όταν ο πρωθυπουργός της είπε «ότι ανησυχούσε λίγο» για τις κινεζικές επενδύσεις στην Αμερική. Ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ είχε τότε σπεύσει να διαβεβαιώσει τους Κινέζους ότι τα κεφάλαιά τους είναι πολύ ασφαλή στην Αμερική.
Αναδημοσίευση:Sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails