Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Αρνητικό ρεκόρ στις ακάλυπτες επιταγές.


Πάνω από τα 2 δισ. ευρώ -αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών- αναμένεται να βρεθεί το ύψος των ακάλυπτων επιταγών, που ανακοινώνει η Τειρεσίας ΑΕ, για τους πρώτους 7 μήνες του 2009, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, μία ακόμη δυσάρεστη εξέλιξη στην πορεία της πραγματικής οικονομίας, αναμένεται να επιβεβαιωθεί από την Τειρεσίας ΑΕ, με τα «φέσια» στην αγορά τους πρώτους 7 μήνες του έτους, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, να υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Πάνω από τα 2 δισ. ευρώ αναμένεται να βρεθεί το ύψος των ακάλυπτων επιταγών, που ανακοινώνει η Τειρεσίας ΑΕ, για τους πρώτους 7 μήνες του 2009, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, δημιουργώντας ένα ακόμη ρεκόρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το ύψος των ακάλυπτων επιταγών έφτασαν το 1,29 δισ. ευρώ. Ο Ιούλιος είναι παραδοσιακά ο χειρότερος μήνας, υπό την έννοια ότι σε αυτόν σφραγίζονται οι περισσότερες επιταγές.

Η δραματική κάμψη της ζήτησης από την μία και η πιστωτική ασφυξία από την άλλη δημιουργούν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες στην αγορά, ενώ παράλληλα η έξοδος από την πρωτοφανή αυτή κρίση μοιάζει ως ένα ιδιαίτερα δύσκολο παζλ.

Ομως, δεν είναι μόνο το ύψος των ακάλυπτων επιταγών που προδίδει το μέγεθος του προβλήματος. Εξίσου μεγάλη σημασία έχει και ο αριθμός τους, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης. Και δυστυχώς, τονίζει, η φετινή επίδοση μόνο τρόμο προκαλεί. Τους έξι πρώτους μήνες του έτους έχουν γραφεί στις μαύρες λίστες του Τειρεσία πάνω από 166.000 επιταγές, ενώ ολόκληρο το 2005 είχαν γραφεί 126.400.

Σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2008 ο αριθμός των επιταγών που έφθασαν στον Τειρεσία είναι φέτος αυξημένος κατά 250%, ενώ τον Ιούνιο η αύξηση ξεπέρασε το 290%. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τις μεταχρονολογημένες επιταγές οι οποίες αποτελούν, το κύριο μέσο συναλλαγής μεταξύ επιχειρήσεων, αλλά και «εργαλείο δανεισμού τους από τις τράπεζες».
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails