Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Το χρυσό μετάλλιο η χώρα μας στην παραοικονομία.

Αποκαλυπτική έκθεση του ΟΟΣΑ, δίνει αυτομάτως χρυσό μετάλλιο στη χώρα μας, ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, καθώς σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού, το μέγεθος της παραοικονομίας στη χώρα μας ανέρχεται στο 25% του ΑΕΠ ή στα 65 δις. ευρώ. Ακολουθούν η Ιταλία με ποσοστό 22%, η Ισπανία και η Πορτογαλία με 19,5%.

Στον αντίποδα, μονοψήφιο ποσοστό παραοικονομίας, επί του πραγματικού ΑΕΠ παρουσιάζουν οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία.

Ο μέσος όρος των 21 χωρών, ανέρχεται σε 13,8%, δηλαδή βρίσκεται σχεδόν στο ήμισυ της ελληνικής παραοικονομίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, αν υποθέσουμε ότι ο φορολογικός συντελεστής επί των εσόδων ανέρχεται στην Ελλάδα σε 25%, το ελληνικό Δημόσιο χάνει ετησίως περισσότερα από 15 δις. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε όχι να καλύψει το έλλειμμα του 2008, αλλά και να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους του χρέους της χώρας ή για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων.

1 σχόλιο:

Odyssey είπε...

Η παραοικονομία σε ένα μεγάλο βαθμό συντηρεί χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης. Στον κόσμο των μικρών επιχειρήσεων, η βιωσιμότητα πολλών οφείλεται στα χρέη που δεν πληρώνουν σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και στους φόρους που αποφεύγουν.
Έχουμε, λοιπόν, μια "κοινωνική" παραοικονομία και παράλληλα μια παραοικονομία άθλιων συναλλαγών, διαφθοράς, offshore εταιρειών και διαπλοκής βρώμικου και πολιτικού χρήματος. Είναι η παραοικονομία των 5 εκατ του "κομιστή", που ακόμα το "ψάχνουν", του "Γερμανού", που επίσης "ψάχνεται", των ψεύτικων τιμολογίων τηλεοπτικού σταθμού, του βατοπεδίου και της Siemens.
Πρώτο θέμα είναι ο διαχωρισμός των πηγών της παραοικονομίας, γιατί κάθε φορά, όπως τώρα, η επίθεση γίνεται ενάντια στις μαρίδες.
Χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές, πολυμετοχικές δράσεις, αφαίρεση οικονομικής εξουσίας από τους επαγγελματίες πολιτικούς και τους χρηματοπιστωτικούς εργοδότες τους δεν υπάρχει μέλλον.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails