Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Ενας γνήσιος ΚΡΗΤΙΚΟΣ...για τους δήθεν "Κρητικούς"


Ενας γνήσιος Κρητικός γράφει αλήθειες για τα όσα κακώς κείμενα συμβαίνουν:

Ντροπή μας...
Αλήθεια πόσοι να πέθαναν πάνω σ΄αυτό το νησί, μόνο και μόνο για να μη κατακτηθεί ένα κομμάτι γης, που τώρα απλόχερα το ξεπουλάνε στον πρώτο αγοραστή οι τυχεροί - νταβατζήδες απόγονοί τους;

Αλήθεια πόσα εγκλήματα τιμής έγιναν στα ίδια χώματα, που τώρα αλωνίζουν καυλωμένοι ευρωπαίοι αληταράδες, τεζαρισμένοι στην πρέζα και το αλκοόλ, πελάτες κάποιων εξ ίσου αλητήριων τοπικών "επιχειρηματιών" της πλάκας;

Πρόοδος; Ανοχή; Ξεφτίλα; Ποιες λέξεις ταιριάζουν για να περιγράψουμε τη σύγχρονη Κρήτη;

Η παράδοσή μας πουλιέται στα σουβενιρτζίδικα. Τι θες; Μαυρομάνικα; Τσικουδιά; Λάδι; Ρακόμελο; Μουσική; Όλα θα τα βρεις στο παζάρι, ανάμεσα σε κινέζικα χαϊμαλιά, μπουκαλάκια με αρώματα, πλαστικούς λουλάδες και κουρδιστές λύρες!

"Είμαι απο την Κρήτη" λες, και όσοι είναι γύρω σου, έχουν να πουν μια καλή κουβέντα: "Α, έχω πάει κι εγώ, πέρασα απίθανα!", "Φοβερά τοπία, φιλόξενοι άνθρωποι!", "Έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια, του χρόνου θα πάω!".
Μόνο εμείς οι Κρητικοί δεν την αγαπάμε, ανεχόμαστε να τη βλέπουμε να βιάζεται, να εξευτελίζεται, να ξεπουλιέται. Κάνουμε τα στραβά μάτια, συμμετέχουμε παθητικά στη δολοφονία της.

Και μερικοί, τη Θέλουν ανεξάρτητη. Φτιάξαν και σημαία!
Να διοικείται από τα δικά της παιδιά. Τους Μητσοτάκηδες, τον Μεϊμαράκη, ή τον απίθανο Μαρκογιαννάκη για παράδειγμα.
Έχουν κι αυτοί το δίκιο τους. Δεν αντέχουν να βλέπουν το νησί να αργοπεθαίνει
Καλύτερα να φουντάρει μια κι έξω, να μην υποφέρει τουλάχιστον!

"Και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;", "Πως μπορούμε να τα βάλουμε με τα συμφέροντα;", "Τώρα πια είναι πολύ αργά!" είναι μερικές από τις υποθετικές απαντήσεις στις εξ' ίσου υποθετικές ερωτήσεις μου.
Αρνούμαι να τις σχολιάσω.
"Ντροπή μας" είναι ο τίτλος της ανάρτησης, θα κρατήσω τις ίδιες λέξεις για επίλογο...
Αναδημοσίευση από το blog του Στέλιου, που έχει δημιουργήσει για την "αγάπη της ζωής του" την Κρήτη :http://mycreta.blogspot.com/

4 σχόλια:

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Καλησπέρα
ευχαριστώ για την εκτίμηση στην εγγραφή μου, αλλά ρε παιδί μου, αυτό το "γνήσιος" είναι λίγο τραβηγμένο.
Προσωπικά, όσο κι αν ψάχνω, δεν έχω καταφέρει να βρω κάτι γνήσιο (εκτός φυσικά απ΄τα μικρά παιδιά).

busy bee είπε...

Καλησπέρα Στέλιο!
Ο "γνήσιος" Κρητικός είναι είδος προς εξαφάνιση και λέγοντας "γνήσιος" δεν εννοώ τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο για τον "Κρητικό" που όλοι μιλώντας εννοούσαμε μέχρι σήμερα.
Αλλωστε μπορεί κανείς να το αντιληφθεί και μέσα από τα γραφόμμενα σου αλλά και προσωπικά από ιδίαν αντίληψη και την ωμή, πραγματικότητα που υπάρχει εκεί έξω.
Μπασταρδέψαν οι ψυχές μας φίλε... αυτό είναι αλήθεια.
Νάσαι καλά.
Και χοχλιούς έχω και τσικουδιά...ξάσου...εσύ κάνεις κουμάντο!
Ωρα καλή!

Ανώνυμος είπε...

Oi monoi gneisioi kritikoi pou uparxoun einai aftoi pou zoun sto eksoteriko. Aftoi pou efigan exontas mesa tous tin agni psixi kai tin leventia enos gnusoiou kritikou pou tora pia den uparxoi...

Ανώνυμος είπε...

καλημερα ενα γνησιο κρητικο εχει η Χερσονησο /www.patris.gr/articles/163263 ο ανθρωπος 100 χρονια μπροστα!!! knooiert!!!

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails