Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Απατηλή η ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών;


Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία δημοσιοποίησης οικονομικών στοιχείων από τις τράπεζες, με την αγορά να αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της Εθνικής, που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι μέχρι στιγμής ανακοινώσεις δίνουν την εντύπωση της ισχυρής ανάκαμψης του κλάδου, αλλά οι εντυπώσεις συχνά είναι απατηλές.

Το νέο επικοινωνιακό «τρικ» που αξιοποίησαν οι τράπεζες ήταν οι συγκρίσεις των μεγεθών του β’ τριμήνου με τα αντίστοιχα στοιχεία του (πολύ δύσκολου) πρώτου τριμήνου. Ξεφεύγοντας από τη δόκιμη και καθιερωμένη σύγκριση των στοιχείων των ίδιων τριμήνων δύο διαδοχικών χρήσεων, οι τράπεζες «έδωσαν τίτλους» εντυπωσιακούς στον Τύπο και τα ΜΜΕ, με αναφορές περί μεγάλων ποσοστιαίων αυξήσεων στα κέρδη, μόνο που αυτές οι αυξήσεις αφορούσαν αδόκιμες συγκρίσεις μεταξύ του εφιαλτικού πρώτου τριμήνου 2009 και του λιγότερο κακού δεύτερου τριμήνου.

Στα «ψιλά γράμματα» των τραπεζικών οικονομικών καταστάσεων, οι προσεκτικοί αναγνώστες μπορούσαν να βρουν στοιχεία για ένα μέγεθος κρίσιμο, που όμως οι τραπεζίτες είναι εμφανές ότι επιδιώκουν να περάσει απαρατήρητο: την εξέλιξη του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non Performing Loans – NPL), που αποτελεί και το στοιχείο-κλειδί για να αξιολογηθούν οι επιδόσεις μιας τράπεζες σε συνθήκες σοβαρής κρίσης.

Προς το παρόν, οι μεγάλες τράπεζες της χώρας εμφανίζουν ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων που κυμαίνονται μεταξύ 4% και 5% των συνολικών τους χαρτοφυλακίων, ενώ τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι τα NPL στο τραπεζικό μας σύστημα ξεπερνούν ήδη το 6%, με την προοπτική να φθάσουν το 8% ή και το 10% τους επόμενους μήνες. Στη χειρότερη περίπτωση, δηλαδή, σε ένα τραπεζικό σύστημα με κεφάλαια της τάξεως των 34 δις. ευρώ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να ξεπεράσουν τα 20 δις. ευρώ όχι σε κάποιο μακρινό, αλλά στο άμεσο μέλλον!

Προς το παρόν, χάρη στα μεγάλα και εύκολα κέρδη από τα ομόλογα, αλλά και στην εξαιρετικά επιθετικές αυξήσεις του κόστους δανεισμού, με αντίστοιχες επιθετικές μειώσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, οι τράπεζες καταφέρνουν να παράγουν αρκετά κέρδη, για διαγράφουν «ποταμούς» προβληματικών δανείων, χωρίς να επηρεάζεται η κεφαλαιακή τους βάση...

Για να γίνει αντιληπτό το εύρος των διαγραφών προβληματικών δανείων, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όσο και αν οι τραπεζίτες προσπαθούν να περνούν απαρατήρητες, αρκεί να αναφερθεί ότι στο τέλος του Δεκεμβρίου 2008 το σύνολο των δανείων που είχαν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες έφθανε στα 217,1 δις. ευρώ, ενώ στο τέλος Μαΐου είχε πέσει περισσότερο από 10 δις. ευρώ, στα 206,7 δις. ευρώ. Πρόκειται αναμφίβολα για μια συγκλονιστική εξέλιξη, ιδιαίτερα για μια αγορά όπως η ελληνική, που είχε εθισθεί σε αδιάλειπτη επέκταση των πιστώσεων.

«Στο 5% πονάς, στο 10% καίγεσαι»!

Τα τραπεζικά στελέχη τείνουν να υποβαθμίζουν τη σημασία της μεγάλης επιδείνωσης της ποιότητας των χαρτοφυλακίων, αλλά μια πρόχειρη αντιπαραβολή των ελληνικών μεγεθών, με τα αντίστοιχα στοιχεία της αμερικανικής αγοράς είναι αρκετή για να προκαλέσει… ανατριχίλες:

- Την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται «άνετες» με τα NPL να φθάνουν το 6% των χαρτοφυλακίων τους, στις ΗΠΑ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων ανακοίνωνε χθες, με μεγάλη ανησυχία, ότι τα NPL συνέχισαν να αυξάνονται για 13ο συνεχή μήνα, φθάνοντας σε ποσοστό 4,35%, που είναι και το υψηλότερο από την ίδρυση της υπηρεσίας, πριν από 26 χρόνια. Αν οι Αμερικανοί, που βίωσαν με το χειρότερο τρόπο την πιστωτική κρίση και είδαν πολλές μεγάλες και μικρότερες τράπεζες να βάζουν λουκέτο, ανησυχούν για το 4,35%, είναι απορίας άξιον πώς στην Ελλάδα υποδεχόμαστε με σχετική απάθεια το δικό μας 6% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

- Το πρακτορείο Bloomberg, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόσφατη ανάλυση, υπολόγισε ότι 150 αμερικανικές τράπεζες μπορεί να φθάσουν σύντομα στην κατάρρευση, καθώς εμφανίζουν προβληματικά δάνεια που ξεπερνούν το 5% των χαρτοφυλακίων τους! «Με 5% μια τράπεζα “πονάει”, με 10% καίγεται», δήλωνε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο καθηγητής αμερικανικού πανεπιστημίου, επιχειρώντας να αναδείξει τη σημασία των προβληματικών δανείων για τη σταθερότητα των τραπεζών, την ώρα που στην Ελλάδα τραπεζίτες με μεγάλη άνεση προβλέπουν αύξηση των NPL στο 10%...

- Όπως εξηγείται στην ίδια ανάλυση του πρακτορείου, έχει ιδιαίτερη σημασία για μια τράπεζα και λαμβάνεται ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη από τις εποπτικές αρχές, όχι μόνο η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων, αλλά και ο βαθμός μόχλευσης του ισολογισμού, δηλαδή η σχέση ιδίων κεφαλαίων και ενεργητικού. Μια τράπεζα με 5% προβληματικά δάνεια και κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 8% του ενεργητικού θα αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα την επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της, από μια άλλη με το ίδιο ποσοστό προβληματικών δανείων και κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 4% του ενεργητικού της.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τα κεφάλαια των τραπεζών είχαν φθάσει τον Μάιο να αντιστοιχούν στο 8,3% του ενεργητικού, αφού όμως προηγήθηκε η μεγάλη συρρίκνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων που ήδη αναφέρθηκε, αλλά και οι «ενέσεις» κεφαλαίων από το Δημόσιο και ιδιωτικές πηγές.

Όσο και αν αυτό το στοιχείο να παρήγορο, όμως, για τις ελληνικές τράπεζες το ποσοστό των προβληματικών δανείων δεν παύει να είναι πολύ υψηλό και θα ήταν ακόμη υψηλότερο αν δεν υιοθετούνταν μέτρα «καμουφλαρίσματος» των προβληματικών δανείων, που ήδη προβληματίζουν την ΤτΕ. Και, καθώς η ελληνική οικονομία όλα δείχνουν ότι θα περάσει ένα σοκ διετούς ύφεσης, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, γίνεται φανερό ότι είναι πολύ νωρίς για να προεξοφληθεί το ξεπέρασμα της κρίσης από τις ελληνικές τράπεζες…
Πηγή:Sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails