Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Σε τροχιά ύφεσης η ελληνική οικονομία.


Σε τροχιά ύφεσης εισήλθε η ελληνική οικονομία, την ώρα που ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να ανακάμπτουν από την κρίση: Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν ότι οι οικονομίες τους επέστρεψαν σε θετικό έδαφος.
Μετά από ένα χρόνο, το ΑΕΠ στη Γαλλία επέστρεψε σε θετικό πρόσημο - αυξήθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. "Τα στοιχεία προκαλούν έκπληξη, η Γαλλία βγαίνει από το κόκκινο", δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ανακούφιση και στη Γερμανία, όπου το ΑΕΠ κατέγραψε επίσης αύξηση κατά 0,3% το ίδιο διάστημα, με θετικό πρόσημο για πρώτη φορά από τις αρχές του 2008. Πορεία καλύτερη των εκτιμήσεων της αγοράς ακολούθησε η οικονομία της ευρωζώνης στο β' τρίμηνο, καθώς συρρικνώθηκε μόλις κατά 0,1%, έναντι πρόβλεψης ότι θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%.
Η οικονομία της ΕΕ συρρικνώθηκε 0,3% στο ίδιο διάστημα και σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2009.Σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2008) η εικόνα για την οικονομία τόσο ευρωζώνης όσο και ΕΕ ήταν, σαφώς, δυσμενέστερη. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 4,6%, ενώ αυτό των 27 κρατών-μελών της ΕΕ κατά 4,8%.
Για πρώτη φορά από το 1993, ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα μας κινείται σε αρνητικό έδαφος- το δεύτερο τρίμηνο του έτους- καθώς το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Δυσάρεστα και τα στοιχεία για την ανεργία που εκτινάχθηκε στο 8,5% το Μάιο έναντι 6,6% τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η ανεργία υποχώρησε κατά 0,9% σε σχέση με τον Απρίλιο, λόγω εποχικής εργασίας.
Εκτός της ανεργίας και της οικονομικής ύφεσης, τα νοικοκυριά ασφυκτιούν και από τις ανατιμήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Νομαρχίας Πειραιά, καταγράφηκαν τον τελευταίο χρόνο ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που φτάνουν έως και το 60%.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails