Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Η χειρότερη χρονιά της 20ετίας για τον τουρισμό στην Κρήτη.


Έχει κριθεί η φετινή τουριστική χρονιά και το αποτέλεσμα του οκταμήνου ήταν τελικά κάτι παραπάνω από απογοητευτικό λόγω των συνεπειών της κρίσης(και οπωσδήποτε ΟΧΙ μόνο λόγω της γενικής κρίσης, να συμπληρώσω εγώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Ηρακλείου κ. Νικηφόρος Λαμπρινός στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» οι αφίξεις είχαν μείωση κατά 9,4% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το μήνα Αύγουστο η πτώση υπερέβη το 8,5%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η απώλεια των εσόδων να είναι πολλαπλάσια, για πάρα πολλές ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, ιδιαίτερα του ν. Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, πολλές μονάδες είχαν απώλειες στον τζίρο τους πάνω από 30%, ενώ ο μέσος όρος ήταν 15 με 17%.
«Ελάχιστες μονάδες μετρούμενες στα δάχτυλα του ενός χεριού θα πιάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου τον περσινό τζίρο, που ενδιαφέρει σαφώς και περισσότερο σαν μέγεθος σαν σύγκριση από τις αφίξεις».
Όσον αφορά στο μήνα που διανύουμε σε σχέση με πέρυσι, σαφώς και αναμένεται πτώση που θα υπερβεί το 11%. Ενώ ο μήνας Οκτώβριος ειδικά φέτος θα είναι εντελώς νεκρός και δεν αναμένονται αφίξεις ούτε για δείγμα...
Τη φετινή χρονιά στο νησί μας το μεγαλύτερο «χαστούκι» σε αριθμούς αφίξεων προήλθε κυρίως από τη Μ. Βρετανία όπου η κατρακύλα ξεπέρασε το 15% με 20% λόγω της κρίσης, αλλά και της υποτίμησης της αγγλικής λίρας. Όσον αφορά στη Γερμανία επίσης φέτος καταγράφηκε μεγάλη απώλεια, που όμως έχει ξεκινήσει από το 2000, «κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Η πτώση αυτή ξεπέρασε φέτος το 12%, αλλά θα πρέπει να κάνουμε κάτι σαν χώρα, για να αναχαιτίσουμε αυτή την κατρακύλα από τη γερμανική αγορά».
Οι τουριστικές απώλειες όμως μεγεθύνθηκαν φέτος και από τη ρωσική αγορά όπου λόγω της ύφεσης είχαμε θεαματική «βουτιά» στις αφίξεις παρά τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις. Η πτώση από την συγκεκριμένη χώρα στην Κρήτη ξεπέρασε το 20%, κάτι που όλοι εύχονται να μην επαναληφθεί.
Σε σχέση με το τι αναμένεται του χρόνου -γιατί ήδη οι εμπλεκόμενοι τουριστικοί παράγοντες έχουν εκεί στραμμένο με ιδιαίτερη αγωνία το ενδιαφέρον τους- εκτιμάται ότι τα πράγματα θα είναι επίσης δύσκολα...
Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό «τα μηνύματα που έχουμε από τους τουρ οπερέιτορ είναι δυσάρεστα, δηλαδή θα έχουμε μια δύσκολη χρονιά. Αλλά το παρηγορητικό στοιχείο είναι ότι διαφαίνεται μια ανάπτυξη σε Γαλλία και Γερμανία όσον αφορά στις οικονομίες τους. Εμάς μας ενδιαφέρουν λοιπόν οι χώρες προέλευσης τουριστών, να πάνε προς το καλύτερο οι οικονομίες τους γιατί από αυτές τις χώρες προέρχονται και οι περισσότεροι πελάτες μας» καταλήγει ο πρόεδρος των ξενοδόχων.
Πηγή:2810.gr
Ωραία λοιπόν, "αυτοί" δεν ήρθαν...η δεν θα έρθουν στο μέλλον, όπως δείχνουν τα πράγματα.
Εμείς τι κάνουμε?
Οπωσδήποτε η όποια προβολή και διαφήμιση είναι απαραίτητη, αλλά φυσικά και δεν αρκεί.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ - ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ - ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ "ΧΑΜΕΝΕΣ ΑΞΙΕΣ" - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ "ΡΙΖΕΣ" ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.
Απλά και σταθερά βήματα με "μπροστάρη" και οδηγητή την πολιτεία, όπου επιτέλους πρέπει να σκύψει σοβαρά το κεφάλι πάνω από την "αγελάδα" που αρμέγει δεκαετίες τώρα και θέλει να την αποκαλεί "ναυαρχίδα" της οικονομίας, τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
Και πρώτα από όλα βέβαια, για αρχή, που είναι και το πιό δύσκολο κομμάτι, είναι να "αποκοπούν" τα "πλοκάμια" του παρά-τουρισμού (νταβατζήδες, λαμόγια, νονοί, τυχοδιώχτες κλπ) από τον χώρο και κατ` επέκταση από την τουριστική και οικονομική ζωή της χώρας.
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα Γιωργάκη.
Θα μπορέσεις?
Δείτε και το προηγούμενο post, όπου η ορεινή Ελβετία κερδίζει τον τουρίστα ακόμα και τους θερινούς μήνες :
http://manosbee.blogspot.com/2009/09/18.html

4 σχόλια:

D.Angel είπε...

Αντε να δούμε!Την καλησπέρα μου Μάνο!Φιλιά πολλά

Ανώνυμος είπε...

Αμεσα να προχωρησει το νεο αεροδρομιο.Διαφορετικα,θα τους παρουμε με τις πετρες.Δεν ειναι απειλη,προειδοποιηση ειναι...

Cat Man είπε...

Εκτος του οτι προσφερει η Κρητη τα ιδια που προσφερει και η Τουρκια, η Κυπρος, η Αιγυπτος σε ΠΟΛΥ καλυτερες τιμες και με ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΩΝΕΣ μοναδες που εχτισαν ΞΕΝΟΙ, δεν εχουμε ενα αεροδρομιο της ανθρωπιας, δεν εχουμε τιποτε αλλο εκτος απο το γκολφ και το Star Beach να φερουμε σοβαρο τουρισμο. Ακομα περιμενουμε να τελειωσει ο ΒΟΑΚ που ειναι και καλα στο Ευρωπαικο δικτυο δρομων και θα επρεπε να ηταν ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ απο ακρη σε ακρη απο το 2000. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΤΩΣΟΥΜΕ. Πισω στις ελιες και στα χαρουπια θα γυρισετε αθλιοι τυχοδιωκτες και οι υπολιποι στο εξωτερικο. Να φτασουμε στο σημειο να γινουν μαγαζατορες οι Βουλγαροι, οι Κινεζοι, Οι Ρουμανοι και οι Αλβανοι!!!

Ανώνυμος είπε...

εχουμε καταντησει ενα μερος πραγματικο παραδεισο "αντρο" λαμογιων που το μονο τους ενδιαφερει ειναι το προσκερο κερδος!!ολα αυτα που συμβαινουν στην χερσονησο (καμακια-κατευθηνομενος τουρισμος) ειναι ντροπη για το μερος μας και για εμας τους ιδιους αλλα το χειροτερο ειναι οτι κανενας μας δεν δειχνει προθημος να κανει τιποτα με πρωτο υπεθυθηνο τις αρμοδιες αρχες αυτου του τοπου!!

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails