Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Καταστροφική μείωση κατά 20% των Κρητικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.


«Βουτιά» και «αποσύνθεση» των κρητικών εξαγωγών από τις αρχές του έτους κατά 20%, οδηγεί σε απόγνωση των εξαγωγείς του νησιού μας που βλέπουν ανήμποροι πλέον τους τελευταίους μήνες να χάνουν πολύτιμες αγορές του εξωτερικού που «καταχτηθεί», με κόπο τα τελευταία χρόνια, κάτω από την προκλητική στάση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, και παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. ’λκης Καλαμπόκης η καθίζηση των κρητικών εξαγωγών ξεπέρασαν τον μέσο όρο της χώρας, και συγκεκριμένα ξεπέρασε το 20%...
«Επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομίας δεν μας δίνουν, ωστόσο από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο σύνδεσμός μας, η μείωση ξεπερνά το 20% λόγω της μείωσης των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων και κυρίως της κατρακύλας της τιμής του ελαιολάδου, το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία που δημοσιοποιεί ο κ. Καλαμπόκης, το μεγαλύτερο πλήγμα των κρητικών εξαγωγών καταγράφεται προς τις χώρες της Ευρώπης με ένα πολύ σημαντικό αρνητικό πρόσημο, ενώ στις ΗΠΑ το πρώτο πεντάμηνο του έτους υπήρχε αύξηση των εξαγωγών όπως επίσης σε Ελβετία, Ινδία, Ιαπωνία και Βραζιλία.
«Αλλά αυτές είναι χώρες που το συνολικό τους ποσοστό στη διαμόρφωση των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας είναι μικρό. ’ρα μια δυναμική εξαγωγή να γίνει επηρεάζει το ποσό της αύξησης στη συγκεκριμένη χώρα μόνο. Όμως δυστυχώς το εμπορικό μας ισοζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση βαίνει συνεχώς μειούμενο και συρρικνώνεται με καταστρεπτικές συνέπειες γιατί στην Ευρώπη γίνονται οι μεγαλύτερες εξαγωγές μας».
Το μεγαλύτερο πλήγμα όπως τονίζει ο κ. Καλαμπόκης έχουν δεχτεί ο κλάδος των τροφίμων δηλαδή ελαιόλαδο-η «ναυαρχίδα των εξαγωγών του νησιού- αρτοποιήματα σταφίδα, σταφύλια, κρασί αλλά και αρωματικά φυτά...
Στα παραπάνω προϊόντα σήμερα λόγω της κρίσης αλλά και της παντελούς αδιαφορίας της κυβέρνησης παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις επιστολές που έχουμε κάνει για την καταιγίδα αυτή, η μείωση των εξαγωγών ξεπερνά δυστυχώς και το 20%».
Πάντα σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκη οι λόγοι που σημειώνεται η κατρακύλα των κρητικών εξαγωγών, πέραν της διεθνής οικονομικής συγκυρίας και ύφεσης πλέον, είναι η εγκατάλειψη του συνόλου των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό τον κ. Παπαθανασίου στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το Μάρτιο του 2009.
«Αν και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν εν μέσω κρίσης, προκειμένου να σώζαμε την παρτίδα, αν και υπήρξε η υπόσχεση ότι θα υλοποιούνταν, τελικά έμειναν στον αέρα με τραγικές συνέπειες για την οικονομία του νησιού».
Μπροστά λοιπόν σε αυτή την πρωτόγνωρη αδιαφορία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών του κ. Παπαθανασίου, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης έστειλε τον Αύγουστο αναλυτικό υπόμνημα-επιστολή, όπου του γινόταν η υπενθύμιση όλων αυτών των μέτρων που είχε αποδεχτεί ο ίδιος, και μάλιστα τα είχε εξαγγείλει και δημόσια
«Στείλαμε λοιπόν αυτή την επιστολή στον υπουργό αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καμία απολύτως απάντηση με ό,τι αυτό σημαίνει για την περαιτέρω καθίζηση όχι μόνο των κρητικών εξαγωγών αλλά γενικότερα των ελληνικών εξαγωγών».
Πηγή:2810.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails