Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΝΤ: Πώληση 403 τόνων χρυσού για χρηματοδότηση δανείων των φτωχών χωρών.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε την πώληση από τα αποθεματικά του περίπου 403 τόνων χρυσού, προκειμένου να διευκολυνθεί ο χρηματο-πιστωτικός θεσμός, για να βοηθήσει, δανειακά, τις φτωχές οικονομίες του πλανήτη.

Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές στην Ουάσινγκτον ανέφεραν ότι «πωλείται περίπου το ένα όγδοο των αποθεματικών του ΔΝΤ σε χρυσό», με τίμημα --σε αγοραίες τιμές του πολυτίμου μετάλλου-- «τα περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια».

Στο επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε --υπογράφεται από τον Γενικό διευθυντή Ντομινίκ Στρος-Καν-- αφού εκφράζεται η ικανοποίηση του ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθούν εν μέσω κρίσης πολλές φτωχές χώρες, τονίζεται ότι ο στόχος είναι παραταύτα, «να μη διαταραχθεί η διεθνής αγορά του χρυσού».

Προς τούτο, αφενός μεγάλες ποσότητες χρυσού των αποθεματικών του ΔΝΤ θα αγοραστούν από Κεντρικές Τράπεζες, που με τη σειρά τους θα ενισχύσουν τα εν λόγω αποθεματικά τους, ενώ παράλληλα στην «ελεύθερη» αγορά χρυσού ο χρυσός του ΔΝΤ «θα διοχετεύεται σταδιακά», ώστε να μην επηρεαστεί απρόβλεπτα καθοδικά η τρέχουσα (υψηλή) τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Η πώληση αποφασίστηκε από τα κράτη-μέλη την άνοιξη του 2008, εκείνη την εποχή για την ενίσχυση των οικονομικών του ΔΝΤ και προκειμένου να μπορέσει να επενδύσει για τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων του.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails