Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Ελλάδα: Μήτηρ... λαδώματος και ... διαφθοράς;


Χώρα των ρεκόρ η Ελλάδα, τουλάχιστον ως προς τη διαφορά και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα εκθέσεων ελληνικών αλλά και ξένων φορέων. Πριν λίγες ημέρες μάλιστα, η Ελλάδα κατέκτησε την 57η θέση διαφθοράς , σε σύνολο 180 χωρών, σε έκθεση της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια».
Λαδώστε γιατί χανόμαστε...

Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για την ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, μόνο το 2008, οι Έλληνες πλήρωσαν σε μίζες και λαδώματα 748 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 17% έναντι του 2007. Κατά μέσο όρο κάθε Έλληνας έδωσε 1.374 ευρώ, το 2008 σε φακελάκια και διαφόρων ειδών μίζες. Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Διεθνούς Διαφάνειας, από το 2004 μέχρι σήμερα αυξήθηκαν κατά 50% οι πολίτες που αναγκάσθηκαν ή λάδωσαν οικειοθελώς δημόσιους λειτουργούς.

Πολιτικά κόμματα, πολεοδομίες και εφορίες στο βάθρο της διαφθοράς...

Η Διεθνής Διαφάνεια καταγράφει συνεχή επιβάρυνση των δεικτών διαφθοράς μετά το 2004. Ιδίως μετά το 2006, η γνώμη των Ελλήνων για τα πολιτικά κόμματα και το Κοινοβούλιο παίρνει την κατιούσα και κλονίζεται πλήρως η πίστη τους στην αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Τα πολιτικά κόμματα μετά το 2005, ονοματίζονται σταθερά ως ο περισσότερο διεφθαρμένος θεσμός. Πανελλαδική έρευνα του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας κατέδειξε ότι το 70,7% των ερωτηθέντων θεωρούν αρκετά ή πολύ διαδεδομένα τα φαινόμενα διαφθοράς μεταξύ των βουλευτών, με τις πολεοδομίες να έρχονται δεύτερες, τις εφορίες τρίτες και τους γιατρούς να ακολουθούν. Ένας στους τέσσερις πολίτες θεωρεί υπεύθυνη την κακή λειτουργία της Δικαιοσύνης, ενώ το 73% δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πολεμήσει τη διαφθορά.

Αύξηση καταγγελιών για κρατική βία και παραβίαση δικαιωμάτων

Η γενικευμένη εικόνα διαφθοράς συμπληρώνεται από τα φαινόμενα κρατικής βίας που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια εις βάρος Ελλήνων και αλλοδαπών. Η Διεθνής Αμνηστία και η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) διαπιστώνουν αύξηση των καταγγελιών για θανάτους, βασανιστήρια και κακομεταχείριση πολιτών.
Ο Συνήγορος του Πολίτη και διάφορες οργανώσεις προστασίας των προσφύγων επισημαίνουν την προκλητική ατιμωρησία των υπεύθυνων αστυνομικών και ανδρών των σωμάτων ασφαλείας, την ίδια ώρα που το κράτος κάνει λόγο για «μεμονωμένα περιστατικά».

Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη από τον αστυνομικό ειδικό φρουρό Ε. Κορκονέα, που έβγαλε στον δρόμο χιλιάδες νέους – και όχι μόνο ανθρώπους – είναι ένα από τα παραδείγματα. Είχε προηγηθεί η γνωστή υπόθεση, « ζαρντινιέρα » με τον σοβαρότατο τραυματισμό του κύπριου φοιτητή Αυγ. Δημητρίου, τον Νοέμβριο του 2006. Οι υπεύθυνοι αστυνομικοί τιμωρήθηκαν πειθαρχικά με παύση ολίγων μηνών. Τον Ιούνιο του 2007, η κοινή γνώμη είχε συγκλονισθεί με το «βίντεο της ντροπής», από το αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, όπου ένα «όργανο της τάξης» ανάγκαζε κρατούμενο να χειροδικεί κατά συγκρατουμένου του. Οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις κινήθηκαν κατά του δράστη και 7 ακόμη αστυνομικών, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το κοινό αίσθημα, είχε προκαλέσει τον Δεκέμβριο του 2004 ο ομαδικός βασανισμός 40 Αφγανών προσφύγων από αστυνομικούς του τμήματος του Αγ. Παντελεήμονα.

Η δίκη των αστυνομικών, εις βάρος των οποίων ασκήθηκαν κακουργηματικές ποινικές διώξεις, δεν έγινε ακόμη. Τον Ιούλιο του 2005, λίγο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ, κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη ομαδική απαγωγή και μυστικές ανακρίσεις 21 ομοεθνών του από Έλληνες και Βρετανούς πράκτορες.

Η δίωξη που ασκήθηκε κατά δύο στελεχών της ΕΥΠ, δεν έχει ολοκληρωθεί. Η διεθνής ΜΚΟ PROASYL, σε συνεργασία με ελληνικές οργανώσεις, δημοσιοποίησε τον Οκτώβριο του 2007, έκθεση με σοβαρές καταγγελίες για βασανισμούς προσφύγων από άνδρες του Λιμενικού. Η έρευνα των λιμενικών αρχών δεν έφερε τίποτα στο φως.

Περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, ιδίως στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα . Επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής, υπό την προστασία των ΜΑΤ, έχουν καταγγελθεί. Πρόσφατα Αφγανός υπέστη ένοπλη επίθεση , αλλά οι αστυνομικοί, όπως καταγγέλλει ομάδα δικηγόρων για τα δικαιώματα των προσφύγων, δεν του πήραν ούτε κατάθεση. Δεν είναι λίγα και τα φαινόμενα ακραίας βίας των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών καθώς και οι αθρόες αναίτιες συλλήψεις στο σωρό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο φοιτητής με τα «πράσινα παπούτσια» , που συνελήφθη τον Μάιο του 2007 στη Θεσσαλονίκη, για συμμετοχή σε επεισόδια. Μοναδικό στοιχείο εμπλοκής του, το χρώμα των παπουτσιών του. Προφυλακίσθηκε, για να αθωωθεί δύο χρόνια αργότερα. Τελευταίο περιστατικό, η σύλληψη και ο άγριος ξυλοδαρμός πολίτη από άνδρες της ομάδας Δέλτα . Ο 27χρονος μεταφέρθηκε από τη ΓΑΔΑ στον «Ευαγγελισμό» με τρύπα στον πνεύμονα.
Πηγή: «Ελευθεροτυπία»/Χρήστος Ζέρβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails