Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Ακόμη μια απόδειξη της αναλγησίας της Πολιτείας απέναντι στη βία κατά των γυναικών!


Ακόμη μια απόδειξη της αναλγησίας της Πολιτείας απέναντι στη βία κατά των γυναικών, αποτελεί η σύλληψη της Ιωάννας Δρόσου (Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων) επειδή κατήγγειλε τον γείτονα της για ξυλοδαρμό της συντρόφου του. Για το καθεστώς που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις, μίλησε στο tvxs.gr η Σίσσυ Βωβού, μέλος του Δικτύου Γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα το βράδυ, η Ιωάννα Δρόσου (Μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων) κατήγγειλε στην αστυνομία τον γείτονα της, καθώς για ακόμα μία φορά σύμφωνα με την κ. Βωβού ξυλοκοπούσε τη σύντροφο του. Η Ιωάννα του ζήτησε να σταματήσει να χτυπά την κοπέλα κι αφού εκείνος προσπάθησε να εισβάλει στο σπίτι της πρώτα από το μπαλκόνι και ύστερα από την πόρτα, κάλεσε την αστυνομία.

Και οι δύο οδηγήθηκαν στο τμήμα όπου αντήλλαξαν μηνύσεις - η Ιωάννα κατήγγειλε τον γείτονα της για τον ξυλοδαρμό της κοπέλας και ο γείτονας της τη μήνυσε για εξύβριση και παραβίαση οικογενειακού ασύλου. Αποτέλεσμα, όπως λέει η κυρία Βωβού, «η Ιωάννα να οδηγηθεί στον εισαγγελέα με χειροπέδες, δίπλα σε αυτόν που κατήγγειλε για αυτό το κακούργημα».

Ο νόμος που θεσπίστηκε από τη ΝΔ το 2006 για την οικογενειακή βία δεν προστατεύει ούτε το θύμα ούτε αυτόν που καταγγέλλει τη βία μας λέει η κ. Βωβού, «έτσι όταν καταγγείλει μια γειτόνισσα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας θα καταλήξει στο τμήμα».

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη βία κατά γυναικών

Η βία μέσα στο σπίτι δεν κάνει διακρίσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Γενικής Γραμματεία Ισότητας, το 67% των γυναικών που κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης ήταν έγγαμες, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 21% δήλωσαν διαζευγμένες ή σε διάσταση. Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι 1 στις 3 γυναίκες, δήλωσε πως παντρεύτηκε τον δράστη αν και γνώριζε εκ των προτέρων τον βίαιο χαρακτήρα του.

Σχετικά με τους δράστες, το 82%, είναι ο σύζυγος του θύματος, σε ποσοστό 12% των περιπτώσεων ο σύντροφος ενώ σε μικρότερα ποσοστά έχει καταγραφεί βία από άτομα του οικογενειακού ή κοινωνικού περιβάλλοντος. Το μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο δεν σχετίζεται με την βία, καθώς στην πλειοψηφία τους οι δράστες είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πάνω.

Χαρακτηριστικό δε είναι, όπως λέει η κ. Βωβού, πως τους τελευταίους 15-16 μήνες έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 26 συζυγοκτονίες.
http://www.tvxs.gr/v21963

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails