Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Υπερκατανάλωση και σκουπίδια και... αντίστροφα!


Ποσοστό 30 έως 40% των τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια.
Ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται ραγδαία. Υπολογίζεται, μάλιστα, πως ως τα μέσα αυτού του αιώνα θα φθάσει τα εννέα έως 10 δέκα δισ. άτομα. Επομένως, είναι λογικό να αυξάνονται ανάλογα και οι ανάγκες των ανθρώπων σε τρόφιμα και νερό. Πλην όμως, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), τεράστιες ποσότητες των αγαθών αυτών χάνονται.

Το μείζον θέμα επανέφερε στην επικαιρότητα μια πρόσφατη, μικρή επιστημονική μελέτη. Πρόκειται για έρευνα, η οποία διαπιστώνει πόσο σπάταλα συμπεριφέρονται οι καταναλωτές στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες με τα τρόφιμα, που παράγουν.

Ο Αυστραλός επιστήμονας Μπράντλει Ριντού, μέλος της ερευνητικής οργάνωσης CSIRO, μαζί με άλλους συναδέλφους του, παρακολούθησαν την πορεία που ακολουθούν τα φρούτα μάνγκο, τα οποία παράγονται στην αχανή αυτή χώρα. Δηλαδή, πόσα από αυτά, που καλλιεργούνται στη βόρεια Αυστραλία, φθάνουν τελικά στο πιάτο του καταναλωτή;

«Κατά μέσο όρο - είπε ο κ. Ριντού, μιλώντας στη «ΝΒ» - παράγονται 44.000 τόνοι μάνγκο το χρόνο. Διαπιστώσαμε ότι περίπου 14.000 τόνοι πάνε χαμένα. Αυτό αντιστοιχεί στο 30 έως το 40% του συνολικού όγκου του προϊόντος. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις φλούδες ή τους σπόρους, αλλά στο κύριο μέρος του φρούτου. Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών».
Σύμφωνα με τη μελέτη των Αυστραλών, τα φρούτα χάνονται, είτε κατά την αποθήκευσή τους, είτε κατά τη μεταφορά τους. Πολλές φορές πετιούνται από τα σούπερ μάρκετ επειδή, απλώς και μόνο, η εμφάνισή τους δεν είναι τέλεια. Συχνά, οι ίδιοι οι καταναλωτές τα αγοράζουν, αλλά τελικά δεν τα τρώνε και τα πετούν στα σκουπίδια. Τα μάνγκο από την Αυστραλία είναι μόνον ένα παράδειγμα. Το ίδιο συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Της αυστραλέζικης έρευνας είχε προηγηθεί αντίστοιχη μελέτη στη Βρετανία. Ο καθηγητής για θέματα περιβάλλοντος στο πανεπιστήμιο του Λίνγκκέπινγκ, Γιαν Λούντγβλιστ, είπε σχετικά: «Μόνο λίγοι συνειδητοποιούν πραγματικά τι πετούν. Η πιο λεπτομερής έρευνα, έως σήμερα, έγινε στη Βρετανία. Ρωτήθηκαν 2.000 νοικοκυριά και διαπιστώθηκε ότι το 30% της ποσότητας τροφίμων που αγοράζεται, πετιέται στα σκουπίδια, παρόλο που το 60% αυτών είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να καταναλωθούν».
Πηγή:ΑΠΕ

2 σχόλια:

yannidakis είπε...

ειναι τραγικο το φαινομενο της υπερκαταναλωσης. σε πολυ μικρη ηλικια ειχα επισκεφθει τις ΗΠΑ οπου μιλουσα με συγγενικο μου προσωπο για να μαθω πως υπαρχουν φορες που ενα ρουχο δεν φοριεται πανω απο μια φορα.
οταν λοιπον:
α :[ ο πληθυσμος αυξανεται ανεξελγχτα
β :[ οι φυσικες πηγες καταστρεφονται απο την δραστηριοτητα του ανθρωπου
γ :[ οι καταναλωτες στις δυτικες χωρες αγοραζουν αλογιστα & πολυ παραπανω απ'οτι πραγματικα εχουν αναγκη,
ποιες μπορες να ειναι οι προβλεψεις για την ανθρωποτητα μεσοπροθεσμα;
ειναι τρομακτικη & μονο η σκεψη :[

yannidakis live είπε...

"καταχωρηση τσι μερας" για την Τριτη συμφωνα με την ομωνυμη λιστα του yannidakis live, η καταχωρηση σου τουτη.
Καληνωρίσματα :[

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails