Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ν. Ηρακλείου καταγγέλνουν...


Την παραβίαση της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από ξενοδοχεία του Ηρακλείου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού, καλώντας μάλιστα την Ένωση Ξενοδόχων να παρεμβαίνει όπου απαιτείται για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Όπως καταγγέλλεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, φέτος παρατηρήθηκε αυξητικά το φαινόμενο σε πάρα πολλά ξενοδοχεία να γίνονται ατομικές συμφωνίες εργασίας, ενώ δεν περάστηκαν κανονικά τα ένσημα της περιόδου.

Επίσης όμιλος ξενοδοχείων που εν μέσω κρίσης αγόρασε και άλλο ξενοδοχείο, την ώρα της πληρωμής ο εργοδότης αφαίρεσε από τον κάθε εργαζόμενο 100 με 150 ευρώ, ανάλογα το μισθό γιατί όπως υποστηρίχθηκε υπάρχει κρίση. Ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Γιώργος Αρετίνης, υπογραμμίζει ότι το Σωματείο έχει καταγγείλει στο ΙΚΑ τα ξενοδοχεία εκείνα που αφαιρούν τα δουλεμένα ένσημα από τους εργαζόμενους και καθημερινά πιέζει το ελάχιστο προσωπικό που υπάρχει στην Επιθεώρηση Εργασίας για ελέγχους στα ξενοδοχεία και θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργαζομένων ξενοδοχοϋπαλλήλων.
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ....
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ...
Την οικονομική κρίση την πλήρωσαν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Οι εργοδότες προχώρησαν στην πλειοψηφία τους σε καταστρατήγηση της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, κάνοντας ατομικές συμφωνίες, αφαιρώντας ένα σημαντικό ποσό από το μισθό κάθε εργαζόμενου που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 40% του μισθού, δεν βάζουν όλα τα ένσημα του ΙΚΑ στους εργαζόμενους που δουλεύουν όλο το μήνα και όποιος εργαζόμενος απαιτήσει τα νόμιμα εξαναγκάζεται να αποχωρήσει ή απολύεται όπως συνέβη σε ξενοδοχείο στην Ανάληψη Χερσονήσου, όπου δύο συναδέλφισσες απαίτησαν να πληρωθούν με ό,τι προβλέπει η σύμβαση και αυτόματα τους γνωστοποίησαν ότι του χρόνου δεν θα ξαναδουλέψουν εκεί. Σε άλλο όμιλο ξενοδοχείων που εν μέσω κρίσης αγόρασαν και άλλο ξενοδοχείο, την ώρα της πληρωμής ο εργοδότης αφαίρεσε από τον κάθε εργαζόμενο 100 με 150 ευρώ, ανάλογα το μισθό γιατί υπάρχει κρίση. ’λλοι προχώρησαν σε εκ περιτροπής εργασία και σε άδειες άνευ αποδοχών και άλλοι σε μαζικές απολύσεις. ’λλοι έχουν να πληρώσουν δύο και τρεις μήνες τους εργαζόμενους και ακόμα ένας εργοδότης ζήτησε από το προσωπικό του να δουλέψουν για την επιχείρηση αφιλοκερδώς, γιατί υπάρχει κρίση!
Το σωματείο έχει παρέμβει εκεί που οι εργαζόμενοι έχουν το θάρρος να αντιδράσουν και καθημερινά ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δυστυχώς, όμως, σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι υπό το φόβο της ανεργίας δεν αντιδρούν, δεν καταγγέλλουν και δεν συνεργάζονται ούτε με το σωματείο, ούτε με τις υπηρεσίες, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους εργοδότες να κάνουν ό,τι θέλουν, οι οποίοι εργοδότες έλαβαν δώρα από την κυβέρνηση, την επιδότηση εργασίας, τη μείωση του φόρου παρεπιδημούντων, την αναστολή τού ΕΤΑΚ και ό,τι άλλο ζήτησαν. Ήδη μόλις προχθές ζήτησαν και πήραν από την κυβέρνηση την επιδότηση εργασίας και για το μήνα Σεπτέμβριο χωρίς όμως να σέβονται τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.
Το σωματείο έχει καταγγείλει στο ΙΚΑ τα ξενοδοχεία εκείνα που αφαιρούν τα δουλεμένα ένσημα από τους εργαζόμενους και καθημερινά πιέζει το ελάχιστο προσωπικό που υπάρχει στην Επιθεώρηση Εργασίας για ελέγχους στα ξενοδοχεία και θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργαζομένων ξενοδοχοϋπαλλήλων .
Επίσης καλούν την Ένωση Ξενοδόχων να παρέμβει στα μέλη της εκείνα τα οποία καταστρατηγούν τη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τα οποία γνωρίζει πολύ καλά, προτού δώσουν τα ονόματά τους στη δημοσιότητα, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται πολλά και ηχηρά ονόματα.

2 σχόλια:

Πάρε-Δώσε είπε...

Καλά κουμάσια είναι κι αυτοί του Σωματείου. Απ' όλα όσα γίνονται στα ξενοδοχεία, μόνο αυτά υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

Ήμαρτον δηλαδή! Το φρούτο με τους εισαγώμενους «μαθητές» των 300€, που έχουν πετσοκόψει τους μισθούς των Ελλήνων ξενοδοχοϋπαλλήλων, δηλαδή δεν το γνωρίζουν;

busy bee είπε...

Σίγουρα κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.
Κοιτάμε όμως την ουσία νομίζω.
Στο συγκεκριμένο που αναφέρεσαι το γνωρίζω από "πρώτο χέρι"...οι εισαγώμενοι από πρωην ανατολικές χώρες όπως αναφέρεις, ξέρω και για μισθό 150 ευρώ και την διαμονή τους.
Τόσο καλά...δυστυχώς.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails