Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού.


Εκατοντάδες ομάδες προγραμματιστών και χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε περίπου 90 κράτη, ανάμεσα τους και στην Ελλάδα, θα ενώσουν σήμερα τις φωνές τους για να διεκδικήσουν την εξάπλωση του δωρεάν "ελεύθερου λογισμικού".

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού είναι αφιερωμένη στον Ελεύθερο και Ανοικτό Κώδικα Λογισμικού (ΕΛΛΑΚ), με κύριο στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα οφέλη από την χρήση του ΕΛΛΑΚ στην εκπαίδευση, στο σπίτι και στις επιχειρήσεις. Μια σειρά από εκδηλώσεις διοργανώνουν σήμερα η Ένωση Ελλήνων Χρηστών & Φίλων Linux Ελλάδος (Hellug), η κοινότητα Linux της Θεσσαλονίκης (Thelug), της Λάρισας (LinuxTeam) και των Χανίων (Chania-Lug).

Οι εκδηλώσεις - με σύνθημα "Γιορτάζουμε την ελευθερία στο διαδίκτυο"- πραγματοποιούνται 18 χρόνια μετά τη δημιουργία του λειτουργικού συστήματος Linux, το οποίο άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία των λογισμικών ελεύθερου κώδικα. Tο Linux (Λίνουξ), που στηρίχθηκε στον κώδικα του συστήματος Unix, δημιουργήθηκε από τον Φιλανδό φοιτητή και χάκερ Λίνους Τόρβαλντς, ο οποίος, με τη βοήθεια πολλών εθελοντών μέσω του διαδικτύου, κατάφερε να δημιουργήσει έναν λειτουργικό σύστημα, που σήμερα πια ανταγωνίζεται λειτουργικά συστήματα μεγάλων εταιριών, όπως τo Microsoft Windows και το MacOS της Apple. Προγράμματα δημοφιλή πλέον, όπως ο περιηγητής ιστοσελίδων Mozilla Firefox και το σύστημα επεξεργασίας κειμένου OpenOffice οφείλονται στην εξάπλωση του ελεύθερου λογισμικού.

Το ελεύθερο λογισμικό και το λογισμικό ανοικτού κώδικα (free and open source software) είναι λογισμικό του οποίου η άδεια επιτρέπει στον καθένα να το διαβάσει, να το αλλάξει και να το διαθέσει σε τρίτους. Σύμφωνα με τους απανταχού "πιστούς" του, τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του ελεύθερου λογισμικού είναι πολλαπλά, καθώς καταργεί την απαίτηση για διαρκή αναβάθμιση του εξοπλισμού, ενώ δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ, μνήμη και γραφικά περιβάλλοντα.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ελληνική Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), "αντί το ελληνικό Δημόσιο να αναζητά καινούργιους υπολογιστές, που θα χρησιμοποιούν προγράμματα κλειστού λογισμικού με άδεια χρήσης, θα μπορούσε να εγκαταστήσει ελεύθερο λογισμικό στους ήδη υπάρχοντες. Κάτι τέτοιο θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας. Επιπλέον, το ανοιχτό λογισμικό μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί, ενώ έχει χαμηλό κόστος, μιας και το λογισμικό ανοικτού κώδικα διανέμεται δωρεάν. Επιπρόσθετα, ο καθένας μπορεί να μελετήσει τον κώδικα, να το βελτιώσει και να συμβάλλει στη διάδοση της γνώσης. Το πιο σημαντικό είναι η ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας, προϊόντων και υπηρεσιών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε στην χώρα μας το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Είναι εταιρεία με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, που έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του ΕΛ/ΛΑΚ στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν, είναι τα πιο πολλά ελληνικά ΑΕΙ, AΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://mathe.ellak.gr/

http://www.ellak.gr/

http://hellug.gr/

http://thelug.gr/

http://linuxteam.cs.teilar.gr/
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails