Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

«Αν τους αντέξει η σκηνή!...»

Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

«…Θα φανεί στο χειροκρότημα…» λέει ο στίχος της δημοφιλούς τραγουδίστριας, εφαλτήριο για τη σημερινή μου «blogger-άποψη»…

Δυνατά χειροκροτήματα εισπράττει ο Γιώργος Παπανδρέου καθώς στέλνει για πολλοστή φορά το ίδιο μήνυμα σε μη προσδιοριζόμενους αποδέκτες «μη ράβετε κοστούμια εξουσίας, θα σας μείνουν στην ντουλάπα…». Κάποια, μάλλον χλιαρά χειροκροτήματα εισέπραξε όταν, ουσιαστικά, διέγραψε τον Κώστα Σημίτη από το ΠΑΣΟΚ. Επιλεκτικά τον χειροκροτούν τα ΜΜΕ που διαπιστώνουν από δημοσκοπήσεις ότι στην «καταλληλότητα» ο Γιώργος Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός εκτοπίζει εδώ και μερικές ημέρες τον Κώστα Καραμανλή σε προσωπικό επίπεδο προτίμησης. Παιανίζουν διθυράμβους τα ελληνικά ΜΜΕ για αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ ((είναι μήπως αμετροεπής η σύμπνοια σε επίπεδο 90%;)….

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα χειροκροτήματα που εισπράττει ο Κώστας Καραμανλής (ή, τουλάχιστον, δεν μας το δείχνουν με τον ίδιο τρόπο τα ΜΜΕ) για τους «αποκλεισμούς» από τα ψηφοδέλτια και τις, ομολογουμένως, πολύ δυναμικές παρουσίες του από το Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ και μετά…
Πριν μερικά χρόνια είχα αναρωτηθεί στο βιβλίο μου «Ένας Ψυχολόγος στο Γήπεδο» ακριβώς επειδή εκφράζει ως ψευτοδίλημμα την ελληνική πραγματικότητα: τελικά τι είναι συναρπαστικότερο για εμάς τους Νέο-Έλληνες, η πολιτική του ποδοσφαίρου ή το ποδόσφαιρο της πολιτικής; Τολμώ έστω και εάν ακόμη κατηγορηθώ για αντικειμενικά επιδερμική προσέγγιση, να επιμένω, να πιστεύω ακράδαντα ότι ΑΥΤΟΣ που όχι μόνο σήμερα αλλά εδώ και πολλά χρόνια λείπει από την ελληνική πολιτική σκηνή – και θα χαρώ πολύ εάν το πραγματώσει οποιοσδήποτε εκλεγεί Πρωθυπουργός στις 4 Οκτωβρίου (αρκεί στην πράξη να είναι Πρωθυπουργός ΟΛΩΝ των Ελλήνων από την 5η Οκτωβρίου και μετά ), είναι ένας …. Όττο Ρεχάγγελ!

Ο Ρεχάγγελ ήταν εκείνος που μας οδήγησε στην ιστορική εκείνη Κυριακή 4η Ιουλίου 2004 (ημέρα ανεξαρτησίας της Αμερικής), γράφοντας στην ποδοσφαιρική ιστορία την «Ημέρα Ανεξαρτησίας του ελληνικού ποδοσφαίρου» από αρρωστημένα μυαλά και συνειδήσεις που το κρατούσαν για χρόνια σε επίπεδο καρκινοπαθή τελικού σταδίου!!!

Αλλαγές που μορφοποιούν σε νέα σχήματα δομές και θεσμούς μιας κοινωνίας ταυτίζονται, συνήθως, με το «πέρασμα» από τις οδυνηρές συμπληγάδες ενός δράματος ή μίας τραγωδίας. Ο λαός μας το θέτει επιτυχημένα στο γνωμικό «αν δεν πάθεις δεν θα…μάθεις». Αν πιστέψουμε τα ΜΜΕ και τους «γκαλοπίστες» από τον Μάρτη του 2004 μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ και «έπαθε και έμαθε» ενώ η Ν.Δ. τώρα οδηγείται (ξανά;) στη θέση που θέλει το γνωμικό…

Υπάρχει, όμως, και η περίπτωση όπου η «αναστροφή» δεν προκαλείται από το αρνητικό αλλά το θετικό, όπου δεν είναι «το πάθημα» που μορφοποιεί νέα σχήματα αλλά ο…θρίαμβος όπως είχε συμβεί στην Πορτογαλία το 2004 μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, αλλά αυτό ΔΕΝ φαίνεται να το διαχειρίστηκε παραγωγικά και δημιουργικά τα τελευταία πεντέμισι χρόνια η Κυβέρνηση της ΝΔ όπως το αντανακλούν, εν μέρει, και τα οικονομικά-πολιτικά μας δρώμενα και ας μην τα φορτώνουμε ΟΛΑ Πασοκτζήδες και Νεοδημοκράτες στις απαιτήσεις των Βρυξελλών!

Ο 21ος αιώνας έφερε στο προσκήνιο προβλήματα που εντάθηκαν με την ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ παγκόσμια οικονομική ύφεση των τελευταίων δύο ετών τα οποία αφορούν και στην Ελλάδα. Σήμερα προβλήματα όπως το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, η διογκούμενη ΑΝΕΡΓΙΑ, η έλλειψη ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ από τη φύση τους απαιτούν διορατικούς, ευφυείς και δημιουργικούς πολιτικούς σε Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση και έγκυρα και έγκαιρα ενημερωμένους πολίτες ικανούς να βλέπουν πέρα από τη μύτη τους.

Μόνο καταφέρνοντας να ξεπεράσουμε την νοοτροπία της Κρατικοδίαιτης ύπαρξής μας στον τομέα της εθνικής οικονομίας και μαζί του εγκλωβισμού των λαϊκών μαζών στην Κομματική σκοπιμότητα των πολιτικών δρώμενων θα επέλθει και η, όχι μόνο ελπιδοφόρα αλλά ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για την παραπέρα πορεία μας στην Ε.Ε. του 21ου αιώνα «φυγή προς τα μπροστά…»

Επιμύθιον;

Οι εποχές μας απαιτούν πολιτικούς ικανούς να ξεπεράσουν κομματικές σκοπιμότητες και περιορισμούς που εξαντλούνται στο ξεπερασμένο πλέον «πολιτικό κόστος ή κέρδος» και να επιστρατεύσουν ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ όλες τις θετικές δυνάμεις του Έθνους στον αγώνα για ένα ελπιδοφόρο ΑΥΡΙΟ.
___________________________________________________________* Ο καθηγητής ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος ΔΗΜΑΡΧΟΣ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails