Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Το 20% των Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχειας.


Το 35% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, έναντι 12% των Ευρωπαίων, ενώ το 20% του πληθυσμού της Ελλάδας, έναντι 16% του πληθυσμού της ΕΕ ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής δημοσκόπησης, ευρωβαρόμετρο, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, σχετικά με τη στάση των ευρωπαίων απέναντι στη φτώχεια και των κοινωνικό αποκλεισμό και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, στην ερώτηση: "Με βάση το συνολικό μηνιαίο εισόδημα του νοικοκυριού σας, πόσο εύκολα ή δύσκολα αντεπεξέρχεστε στις οικονομικές σας υποχρεώσεις;", το 54% των Ελλήνων απάντησε ότι τα καταφέρνει "μέτρια", το 35% ότι τα καταφέρνει "δύσκολα" και το 11% "εύκολα". Στην ΕΕ των 27 χωρών μελών, το 56% απάντησε ότι τα καταφέρνει "μέτρια", το 12% "δύσκολα" και το 30% "εύκολα". Επίσης, τo 84% των Ελλήνων, έναντι 73% των ευρωπαίων, θεωρεί ότι η φτώχεια είναι διαδεδομένο πρόβλημα στη χώρα του... Εξάλλου, τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου περιγράφουν μια εικόνα ζοφερή: περίπου 80 εκατομμύρια άτομα - δηλ. το 16% του πληθυσμού της ΕΕ- ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και συναντούν σοβαρά εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, στην εκπαίδευση, στη στέγαση, καθώς και στις κοινωνικές και χρηματοδοτικές υπηρεσίες.

Οι κυριότεροι παράγοντες που εξηγούν "κοινωνικά" το φαινόμενο της φτώχειας είναι για τους ευρωπαίους το υψηλό ποσοστό ανεργίας (52%), το ποσοστό των χαμηλόμισθων (49%), οι ανεπαρκείς κοινωνικές παροχές και συντάξεις (29%) και το υπερβολικό κόστος αξιοπρεπούς στέγασης (26%). Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι η έλλειψη εκπαίδευσης, κατάρτισης ή επαγγελματικών προσόντων (37%), καθώς και η "κληρονομούμενη" φτώχεια (25%) και η τοξικομανία (23%), είναι οι κυριότεροι λόγοι που εξηγούν τη φτώχεια σε "ατομικό" επίπεδο.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι πιο κοντά στο όριο της φτώχειας βρίσκονται οι άνεργοι (56%), οι ηλικιωμένοι (41%) και οι άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και ελάχιστη κατάρτιση ή επαγγελματικά προσόντα (31%).

Σχεδόν οι εννέα στους δέκα Ευρωπαίους (87%) πιστεύουν ότι η φτώχεια περιορίζει τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιοπρεπή στέγαση, οι οκτώ στους δέκα αισθάνονται ότι η φτώχεια περιορίζει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή στη μάθηση ενηλίκων, και το 74% πιστεύει ότι μειώνει τις δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας. Επίσης, η πλειονότητα των Ευρωπαίων (60%) πιστεύει ότι η φτώχεια επηρεάζει την πρόσβαση σε αξιοπρεπή βασική σχολική εκπαίδευση.

Τέλος, το 89% των Ευρωπαίων υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα από τις εθνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και το 53% θεωρεί ότι οι εθνικές κυβερνήσεις είναι πρωτίστως υπεύθυνες για την καταπολέμησή της.
Πηγή:ΑΠΕ

1 σχόλιο:

Λωτοφάγος είπε...

Στο 20% περιλαμβάνονται ο εργολάβος της πολυκατοικίας μου, ο γιατρός μου, ο δικηγόρος μου και ο φοροτεχνικός στο απέναντι κτήριο;
Φοβάμαι, φίλε μου, ότι όσοι έχουν πράγματι χαμηλό εισόδημα δεν συμπεριελήφθησαν στην έρευνα, διότι κατά την πολιτεία δεν υπάρχουν: είναι οι νέοι που δεν βρίσκουν καν δουλειά για να ξεκινήσουν, εκείνοι που υποαπασχολούνται, οι μετανάστες, οι παππούδες που επιβιώνουν με τα ελάχιστα και οι χρόνια άνεργοι που δεν παίρνουν πλέον επίδομα ανεργίας.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails