Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Σαν στόχο, ο μονοψήφιος για το 2010 στο έλλειμμα.


Στόχος για το 2010 είναι ο περιορισμός του ελλείμματος σε μονοψήφιο νούμερο, με λήψη μέτρων κόστους άνω των 10 δισ. ευρώ (4% του ΑΕΠ), σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός δεν θα έχει έκτακτο χαρακτήρα, ενώ θα υπάρχουν επίσης παρεμβάσεις στο μέτωπο των έμμεσων φόρων, καθώς και διαρθρωτικού χαρακτήρα ρυθμίσεις.

Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι ο δανεισμός, αναφορικά με τον εφετινό προϋπολογισμό, δεν θα υπερβεί τα 70 δισ. ευρώ.

Διευκρινίζεται επίσης ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι μικρότερα από τις υποχρεώσεις και ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Οι ίδιοι κύκλοι καθιστούν σαφές ότι το έλλειμμα του 2008- το οποίο αναθεωρείται- θα ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, καθώς και ότι το έλλειμμα του τρέχοντος προϋπολογισμού ενδεχομένως να ξεπεράσει το 12% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με τα μέτρα, αποκλείστηκε η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών ώστε να εξισωθούν με αυτά των ανδρών στο Δημόσιο.

Στην Αθήνα έφτασε κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Eurostat, προκειμένου να ελέγξει τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος.

Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να συναντήσει αρνητικό κλίμα.

Πιθανή θεωρείται η επιβολή σκληρών όρων επιτήρησης.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails