Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Στους 5 πρώτους της Ε.Ε από το τέλος στα δημοσιονομικά!


Η Ελλάδα, η Λετονία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία είναι οι πέντε χώρες της ΕΕ που συνεπεία της οικονομικής κρίσης αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λουξεμβούργο και Ελλάδα προστίθεται, είναι οι δύο χώρες που θα αντιμετωπίσουν τα οξύτερα δημοσιονομικά προβλήματα και λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Ανάλογα, αλλά μικρότερης κλίμακας δημοσιονομικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν άλλες επτά χώρες η Τσεχία, η Κύπρος, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.

Αυτά επισημαίνονται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα των δημοσίων οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Επιτροπής με τίτλο «Μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών για την ανάκαμψη της οικονομίας», επισημαίνεται ότι τα μέτρα που έλαβαν οι χώρες της ΕΕ για να βγει η οικονομία από την ύφεση, οδήγησαν στην επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και πως τώρα ήρθε η στιγμή να χαραχθούν στρατηγικές εξυγίανσης.

Τρεις άξονες για τα μέτρα... Οι στρατηγικές αυτές, σύμφωνα με την Επιτροπή θα πρέπει να στηρίζονται σε τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον στη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, δεύτερον στην αύξηση των ποσοστών απασχόλησης και τρίτον στις μεταρρυθμίσεις των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

«Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μας αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες της στρατηγικής μας για την έξοδο από την κρίση", δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια.

«Χαράσσοντας σαφείς στρατηγικές για την περίοδο που θα ακολουθήσει την κρίση, θα ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης βραχυπρόθεσμα και θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια βιώσιμη και ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον», ανέφερε ο ισπανός Επίτροπος.

Ειδικότερα, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη να αυξηθεί η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης ανάλογα με το αυξανόμενο προσδόκιμο επιβίωσης, σημειώνοντας ότι πολλές χώρες πρόκειται να λάβουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία απ’ ό,τι κατά το παρελθόν, τονίζει η Επιτροπή και συμπληρώνει: «Εάν οι σημερινές πολιτικές δεν αλλάξουν, ο μέσος όρος ηλικίας κατά την οποία οι εργαζόμενοι θα εξέρχονται από την αγορά εργασίας στην ΕΕ θα αυξηθεί μόνο κατά ένα έτος - από 62 στα 63 έτη - έως το 2060», ενώ το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να ανέλθει από τα 82 στα 88 χρόνια.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι οι μεταρρυθμίσεις των συντάξεων σε ορισμένες χώρες συνέβαλαν στη διατήρηση των συστημάτων συνταξιοδότησης για τις μελλοντικές γενεές, καθιστώντας τα περισσότερο βιώσιμα.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πρόκλησης της γήρανσης του πληθυσμού, η Επιτροπή τονίζει ότι το 2007 οι κυβερνήσεις της ΕΕ είχαν επιτύχει την καλύτερη συνολική δημοσιονομική θέση επί 30 έτη, με έλλειμμα ύψους 0,8% για την ΕΕ συνολικά. Αυτό έδωσε σε πολλά κράτη μέλη το απαιτούμενο περιθώριο ελιγμών για τη στήριξη των οικονομιών τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, σημειώνει η Επιτροπή.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Επιτροπή η βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών είναι απαραίτητη για τη μείωση των μη παραγωγικών δαπανών και τη μεταφορά πόρων προς την παιδεία, την έρευνα και άλλους πολιτικούς στόχους (κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, υγείας).

Επίσης, η δημοσιονομική εξυγίανση μέσω της συγκέντρωσης πρόσθετων εσόδων, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, πρέπει να λαμβάνει υπόψη κίνητρα, την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα και να επικεντρώνεται στα μέτρα τα οποία προκαλούν τις λιγότερες στρεβλώσεις, λέει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τώρα πρέπει να καταρτιστούν οι δημοσιονομικές στρατηγικές εξόδου από την κρίση οι οποίες θα πρέπει να αποσκοπούν στην επίτευξη φιλόδοξων και ρεαλιστικών στόχων μεσοπρόθεσμα.

Οι στρατηγικές αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν συντονισμένα το συντομότερο δυνατό, μόλις επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη και λαμβάνοντας υπόψη την ειδική κατάσταση κάθε χώρας, επισημαίνεται.

Τέλος, η Επιτροπή τονίζει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να θέσουν τα δικά τους χρονοδιαγράμματα προκειμένου να προχωρήσουν στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να φτάσουν κάποια στιγμή σε μηδενικά ελλείμματα.

Όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους πρέπει να διαδραματίσει ιδιαίτερα κυρίαρχο και σαφή ρόλο στις διαδικασίες εποπτείας.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails