Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Οι Ρόμ, ο Συνασπισμός και μια ασυνήθιστη επιτυχία.


Του Κώστα Βουδούρη

Στα όρια του Δήμου μας διαβιεί εδώ και 30 χρόνια, μία μικρή κοινότητα Roμά, οι οποίοι είναι κυρίως δημότες του Δήμου Κομοτηνής. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν εποχιακοί εργάτες γης. Τα τελευταία χρόνια η κοινότητα αυτή πλήττεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μεταναστεύουν στο εσωτερικό ή να αλλάζουν επαγγελματικό προσανατολισμό με πενιχρά αποτελέσματα. Η φτώχια και η ανεργία «θερίζουν» την κοινότητα.

Ήδη από το 1996 με πρωτοβουλία του Συνασπισμού Χαλάστρας, ο Δήμος Χαλάστρας υιοθέτησε μία πολιτική κατανόησης και γνώσης των προβλημάτων αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της κοινότητας. Το βασικότερο όμως ήταν να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να δημιουργηθεί οικειότητα. Το 1996 σαν αντιδήμαρχος,με Δήμαρχο τότε τον Γρηγόρη Χαντέ, πρότεινα στην κοινότητα των Ρομά και κάναμε την πρώτη εκδήλωση στο πολιτιστικό μας Κέντρο σε συνεργασία με την Γεν. Γραμματεία Νέας Γενιάς και την Επιτροπή ενάντια στον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία. Για πρώτη φορά οι Ρομ και οι Χαλαστρινοί ήταν μαζί! Έκτοτε ο Δήμος Χαλάστρας και με διαρκείς πρωτοβουλίες της Αριστεράς του Δήμου μας προσπάθησε να εφαρμόσει μία πολιτική αντιμετώπισης των προβλημάτων που συμπεριελάμβανε :

1. Βελτίωση των όρων διαβίωσής τους. (Καθαριότητα, ύδρευση, πρόσβαση, δημοτικός φωτισμός κλπ).

2. Συμμετοχή σε προγράμματα της ΕΕ για επαγγελματική κατάρτιση, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, υπηρεσίες υγείας, συμμετοχή σε κοινωνικές δομές.

3. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον τομέα της εκπαίδευσης. Έτσι σε συνεργασία με τους φορείς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για ένταξη των παιδιών των Rom στην εκπαιδευτική διαδικασία με ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα. Ήδη σήμερα να υπάρχουν μαθητές Rom και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η συνέχεια στο FOREIGN PRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails