Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Έλεγχος γήρανσης από Κρητικούς.


Φως σε ένα σημαντικό μηχανισμό ελέγχου του μεταβολισμού και της γήρανσης ρίχνει για πρώτη φορά έρευνα του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Nature».
Χρησιμοποιώντας ως πειραματικό σύστημα το νηματώδες σκουλήκι Caenorhabditis elegans, οι ερευνητές του Ινστιτούτου, Μάρτα Αρτάλ-Σανζ και Νεκτάριος Ταβερναράκης, αποκάλυψαν μια, άγνωστη πριν, σχέση ανάμεσα στη ρύθμιση του κυτταρικού μεταβολισμού και τη γήρανση.
Με τη μελέτη οι ερευνητές του Ινστιτούτου έδειξαν ότι η λειτουργία των μιτοχονδρίων, τα οποία είναι οργανίδια των κυττάρων που λειτουργούν ως εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, ελέγχεται από συγκεκριμένες πρωτεΐνες, ώστε να ρυθμίζεται ο μεταβολισμός κατά τη γήρανση. Μέσω του μεταβολισμού και της λειτουργίας των μιτοχονδρίων τα κύτταρα παράγουν πολύτιμη ενέργεια που είναι απαραίτητη για τη ζωή. Κάθε ανθρώπινο κύτταρο περιέχει εκατοντάδες μιτοχόνδρια και δυσλειτουργίες στα οργανίδια αυτά είναι υπεύθυνες για σοβαρές παθολογικές καταστάσεις όπως διάφορες μορφές καρκίνου, ο διαβήτης τύπου 2, καρδιομυοπάθειες, νευρομυϊκές ανωμαλίες, η νόσος του Parkinson και πολλές άλλες. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας έδειξαν ότι οι ρυθμιστικές αυτές πρωτεΐνες των μιτοχονδρίων έχουν διπλό ρόλο κατά τη γήρανση...
Προσοχή
Ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου κ. Ταβερναράκης, τόνισε πως το νέο της ανακάλυψης αυτής είναι ότι απ' ό,τι φαίνεται τελικά, οι μηχανισμοί που ελέγχουν τη γήρανση μπορούν να δουλεύουν, είτε θετικά είτε αρνητικά. Οπότε πρέπει να προσέχουμε πώς τους επηρεάζουμε. «Αυτό δείχνει ότι η γήρανση είναι τελικά πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία απ' ό,τι αρχικά νομίζαμε και πρέπει κανείς να μπορεί να ελέγχει κατάλληλα τους μηχανισμούς της για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό, ίσως οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για να μπορέσει κάποιος να αντιμετωπίσει παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με τη γήρανση όπως π.χ. καρκίνος, νευροεκφυλιστικά νοσήματα κ.ά. θα πρέπει να αφορούν σε εξατομικευμένες θεραπείες που να αναφέρονται σε συγκεκριμένα άτομα που ζουν κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στη βάση των ευρημάτων αυτών, απαιτείται πλέον η αναθεώρηση προηγούμενων απλουστευμένων αντιλήψεων για το πώς η γήρανση επηρεάζεται από τα γονίδια και το περιβάλλον», επισήμανε.
Βιολογικό φαινόμενο
Η γήρανση και οι σύνοδές της παθολογικές καταστάσεις (νευροεκφυλιστικές ασθένειες, καρκίνος, καρδιοπάθειες κ.ά.), αποτελούν ένα από τους διαρκώς αυξανόμενους παράγοντες ανθρώπινης αναπηρίας στις σύγχρονες κοινωνίες. Παρόλο που η γήρανση είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη βιολογικά φαινόμενα, το όποιο βιώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι έμβιοι οργανισμοί, είναι ταυτόχρονα και ένα από τα λιγότερο κατανοητά. Ποιοι βιολογικοί μηχανισμοί είναι υπεύθυνοι για τη γήρανση των κυττάρων και κατ' επέκταση ολόκληρου του οργανισμού; Πώς ελέγχονται; Η αποκάλυψη των μηχανισμών αυτών αναμένεται ότι θα διευκολύνει σημαντικά την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις μεγάλες ηλικίες.
Ο κ. Ταβερναράκης, αναφερόμενος στην ανάπτυξη φαρμάκων ανέφερε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να απαιτήσει ακόμα και δεκαετίες για τις φαρμακευτικές εταιρίες. «Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη φαρμάκων ενάντια στη γήρανση είναι να γνωρίζουμε τους μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω απ' αυτήν. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε μεγάλες ηλικίες και η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με το γήρας. Η παράταση της ζωής είναι πιο μακροπρόθεσμος στόχος», κατέληξε ο κ. Ταβερναράκης.
Πηγή:tolmi.gr

2 σχόλια:

D.Angel είπε...

Η παράταση μιας ποιοτικής ζωής θα πρόσθετα εγώ!Καλησπέρα σας

busy bee είπε...

Καλησπέρα Angel!
Ποιοτική να είναι και ας μην έχει..παράταση θά έλεγα εγώ!:)
Προς τι ο πληθυντικός??

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails