Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009
Εκρήξεις και βομβαρδισμοί στη σελήνη.
Αναζητώντας ίχνη νερού στη σελήνη, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa "βομβάρδισε" την επιφάνεια του φεγγαριού με δύο διαστημικά σκάφη που χτύπησαν σε ένα κρατήρα με την ελπίδα ότι θα αναδυθεί πάγος σε σημεία όπου τα όργανα θα μπορούσαν να τον εντοπίσουν.
Ο προωθητικός πύραυλος Κένταυρος, βάθους 2,3 τόνων, χτύπησε στον σκοτεινό κρατήρα Καμπέους, κοντά στο νότιο πόλο της σελήνης, περίπου στις 14:31 την Παρασκευή. Τέσσερα λεπτά αργότερα, συνετρίβη και το σκάφος LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) το οποίο είχε καταγράψει την πρώτη πρόσκρουση και είχε συλλέξει δεδομένα μέσω των καμερών και των διαφόρων οργάνων του.
"Όλα πήγαν καλά (...) και μπορώ να ανακοινώσω ότι είχαμε σύγκρουση, την παρατηρήσαμε, είδαμε τον κρατήρα και λάβαμε δεδομένα, κυρίως φασματοσκοπικά", δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής, Άντον Κολαπρέτ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
"Έχουμε τα δεδομένα που χρειαζόμαστε για να απαντήσουμε στο ερώτημα" εάν υπάρχει νερό στη σελήνη, πρόσθεσε. "Όμως θα πρέπει να καταλάβουμε πρώτα τα δεδομένα προτού αποφανθούμε περί τίνος πρόκειται", υπογράμμισε.
Ωστόσο, η Nasa δεν φαίνεται να έλαβε εικόνες από την έκρηξη, ούτε από την εκτόξευση της σκόνης στον αέρα. "Δεν είδαμε μια μεγάλη στήλη, όπως επιθυμούσαμε", είπε ο Μάικλ Μπικέι, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Άμις της Nasa. Οι υπέρυθρες κάμερες όμως έδειξαν αλλαγές στην επιφάνεια που υποδηλώνουν ότι έγινε έκρηξη, πρόσθεσε.
Η Nasa είχε ανακοινώσει ότι η πρόσκρουση του Κενταύρου στον Καμπέους, έναν κρατήρα διαμέτρου 100 χιλιομέτρων και βάθους 2,5-4 χιλιομέτρων, θα γινόταν με ταχύτητα 9000 χιλιομέτρων την ώρα και θα προκαλούσε μια λάμψη διάρκειας 30 δευτερολέπτων ενώ μια στήλη σκόνης συνολικού βάρους 350 τόνων θα έφτανε σε υψόμετρο τα 10.000 μέτρα.
Άλλα όργανα στο LCROSS, ένας δορυφόρος της σελήνης και τηλεσκόπια στη γη συνέλεξαν επίσης πληροφορίες που θα μπορούσαν, τις επόμενες ημέρες, να δείξουν αν υπάρχει πάγος στη σελήνη.
Το LCROSS είχε εκτοξευτεί τον Ιούνιο μαζί με ένα άλλο σκάφος, το LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), στόχος του οποίου είναι να χαρτογραφήσει λεπτομερώς τη σελήνη.
Πηγή:ΑΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου