Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δηλώνουν παρών.


Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης που είχε μεγάλο αντίκτυπο στο τουριστικό μας προϊόν επέφερε την απώλεια εκατοντάδων απολύσεων και δυστυχώς τα «λουκέτα» σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στο νομό μας. Η μεγάλη αγωνία τους ευνόητα είναι για την επόμενη τουριστική χρονιά να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και το μεροκάματο, το οποίο φέτος δυστυχώς έχασαν πολλοί λόγω της κρίσης.

Οι προσδοκίες δε των ξενοδοχοϋπαλλήλων από τη νέα κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο είναι μεγάλες, καθώς οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία πλήρωσαν με απολύσεις και μειώσεις ωραρίων την κρίση. Οι συνδικαλιστές ζητούν οι υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ να υλοποιηθούν, όπως να μπει πλαφόν στις προσλήψεις των μαθητευόμενων αλλοδαπών, οι οποίοι στην ουσία υποκαθιστούν τις θέσεις εργασίας των ντόπιων ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Όπως υπογραμμίζει μάλιστα ο απερχόμενος και υποψήφιος πρόεδρος κ. Γιώργος Αρετίνης, την τελευταία διετία υπήρξε ανεξέλεγκτη εισροή μαθητευόμενων ξενοδοχοϋπαλλήλων από ανατολικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αντικατέστησαν ουσιαστικά με μισθούς πείνας των 400 ευρώ και δίχως ασφάλεια, εκατοντάδες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα τη φετινή χρονιά παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο της αθέτησης της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας του κλάδου η οποία έχει συνυπογραφεί από την Ένωση των ξενοδόχων ν. Ηρακλείου, με την καταστρατήγηση κεκτημένων δικαιωμάτων όπως είναι η παραβίαση ωραρίου, τα ρεπό ακόμα και με τις μειώσεις μισθών κάτω από το τραπέζι με εκβιαστικό μάλιστα τρόπο. Οι εγγεγραμμένοι στο Σύλλογο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο ν. Ηρακλείου ξεπερνούν τους 15.000 (!).

Οι διεκδικήσεις του κλάδου... Ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων διεκδικεί τα τελευταία χρόνια την ικανοποίηση σειρά αιτημάτων τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων την εργασία 35 ωρών με πενθήμερο και χωρίς μείωση των αποδοχών. Την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% των κατώτατων αποδοχών και επέκταση του χρόνου χορήγησής του, όπως επίσης την απλούστευση των διαδικασιών εγγραφής στο ταμείο ανεργίας. Την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, έλεγχο και περιορισμό στην ασύδοτη απασχόληση και εκμετάλλευση των αλλοδαπών. Όσον αφορά στο τελευταίο, το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα οξυμμένο αφού εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε ένα μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην Κρήτη, καλύφθηκαν φέτος με εκπαιδευόμενους αλλοδαπούς ο μισθός των οποίων δεν ξεπερνούσε τα 400 ευρώ.
Παράλληλα κατακύρωση επαγγέλματος και επαγγελματική ταυτότητα για τους εργαζομένους. Λειτουργία των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας, αξιοποίηση του γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας. Παράταση της λειτουργίας των κρατικών Βρεφονηπιακών Σταθμών μέχρι τις 7 το απόγευμα. Για το θέμα της ασφάλισης, πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, σύνταξη στους εποχιακούς ξενοδοχοϋπαλλήλους έχοντας 15 χρόνια προϋπηρεσία, υπολογιζόμενος και ο χρόνος αναστολής. Κατώτατη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργαζόμενου. Να ενταχθούν στα ανθυγιεινά και βαρέα και οι ειδικότητες βοηθοί σερβιτόρου, γκρουμ, λινοθήκες, προϊστάμενοι τμημάτων, αποθηκάριοι, εργάτες κήπου κ.ά. Σε σχέση με την τουριστική εκπαίδευση συνεχής επιμόρφωση και αναβάθμιση των τουριστικών επαγγελμάτων. Πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης για την αναβάθμιση των προσόντων των εργαζομένων. Τέλος ο κλάδος διεκδικεί την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των μεταφορών στην Κρήτη και συγκεκριμένα επίσπευση των έργων υποδομής που βοηθούν τη μεταφορά των επισκεπτών, όπως λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, Βόρειος Οδικός ’ξονας και κάθετοι οδικοί άξονες, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και την ενίσχυση με σημαντικά κονδύλια διαφήμισης και προβολής της Κρήτης στο εξωτερικό.
Πηγή:tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails