Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Η "φαβέλα" των Καμινίων Ηρακλείου Κρήτης.


Το Ρίο ντε Τζανέιρο έχει 50 φαβέλες με χαμόσπιτα. Το Ηράκλειο Κρήτης έχει μόνο μια, τα Καμίνια. Μια μεγάλη συνοικία του Ηρακλείου που συγκεντρώνει χαμηλότερα εισοδήματα και κοινωνικές τάξεις, εργατόκοσμο, υπάλληλους και ανθρώπους της βιοπάλης. Τα παιδιά του μηχανουργείου ζουν στα Καμίνια. Οι άλλοι μπόρεσαν και έφυγαν. Είναι γνωστό ότι στον Άι Γιάννη ζούνε οι πλούσιοι, στα Καμίνια ζούνε οι φτωχοί.

Εκεί, ανάμεσα στα χαμόσπιτα και τις στενάχωρες κατάμαυρες παλιές πολυκατοικίες του 1960 - με το γήπεδο του ΟΦΗ (με πρόεδρο τον δήμαρχο Ηρακλείου Γ. Κουράκη) παραδίπλα - έχουν φυτρώσει σαν μανιτάρια σε κάθε δρόμο και από ένα-δύο "κολάδικα". Παραδίπλα είναι η μηχανική καλλιέργεια, πιο δίπλα τα επίσης εργατόπαιδα από το τεχνικό λύκειο και πιο πάνω οι υπηρεσίες για τους αλλοδαπούς.

Στην μια πλατεία- θυμάμαι από την δεκαετία του 1980 αλλά και πιο πρόσφατα - ερχόταν από το Ατσαλένιο πιτσιρικάδες με σκεπάρνια και έσπαζαν τις τζαμαρίες των καφενείων επειδή εκεί σύχναζαν Ομιλητές (δηλαδή οπαδοί του ΟΦΗ). Σήμερα πολλοί από αυτούς τους ομιλήτες συχνάζουν σε αυτά τα ίδια καφενεία ως άνεργοι. Άλλοι, εκεί παραδίπλα, παίζουν ΚΙΝΟ στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και πιο πέρα οι νεαρές γιαγιάδες πάνε βόλτα τα εγγονάκια τους στην πλατεία της Αγίας Βαρβάρας περνώντας κάθε φορά μπροστά από 5-6 "κολάδικα" που ελέγχει κάποια μαφία (Αλβανική, Ρωσική ή Ζωνιανή)... Οι κάτοικοι των Καμινίων που ακόμη ζουν εκεί, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ανέβουν κοινωνικά όσο έπρεπε, αγωνίζονται για μια ελάχιστη ποιότητα ζωής που άλλοι -σε άλλες συνοικίες- θεωρούν δεδομένη. Στενάχωρα, αγχωμένα και με γκρίνια.

Το τελευταίο διάστημα έχουν συσταθεί επιτροπές κατοίκων με αίτημα την απομάκρυνση της λαϊκής αγοράς από τις γειτονιές των Καμινίων. Οι κάτοικοι των Καμινίων ζουν σε παλιές πολυκατοικίες χωρίς πυλωτές. Οι άνθρωποι εκεί μαλώνουν μεταξύ τους κάθε μέρα που θα αφήσουν τα αυτοκίνητά τους και η λαϊκή αγορά είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Γράφουμε επιστολές που δεν τις δημοσιεύουν -μυστηριωδώς- οι τοπικές εφημερίδες του Ηρακλείου, κανένας δεν ασχολείται μαζί μας, λες και η υποβάθμιση είναι μόνο ατομική μας υπόθεση ή λες και δεν υπάρχουμε επειδή ζούμε στην φαβέλα των Καμινίων. Δεν ασχολούνται μαζί μας επειδή είμαστε ασήμαντοι ή επειδή η διαπλοκή τους έχει διαβρώσει; Και όμως υπάρχουν πιο άνετα μέρη που θα μπορούσε να μεταφερθεί η λαϊκή αγορά, αλλά τα υπερ-πολυκαταστήματα ή άλλα εμπορικά συμφέροντα μάλλον δεν το επιτρέπουν.

Καλούμε τον Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη ο οποίος έχει λαϊκή καταγωγή και είναι και πρόεδρος της ομάδας του ΟΦΗ με έδρα και γήπεδο τα υποβαθμισμένα Καμίνια, να παρέμβει με κάθε κόστος. Ο δήμαρχος Ηρακλείου πήρε στις προηγούμενες εκλογές εντυπωσιακά ποσοστά ψήφων και συνέδεσε το όνομά του με σημαντικά έργα. Όμως, οι αντιδήμαρχοί του αντιμετωπίζουν το θέμα διοικητικά. Το θέμα όμως δεν είναι διοικητικό, είναι πολιτικό. Τα διοικητικά θέματα τα χειρίζονται οι νομικοί και οι γραφειοκράτες ενώ τα πολιτικά τα χειρίζονται οι εκπρόσωποι του λαού με την εξουσιοδότηση που πήραν με την ψήφο τους. Απομακρύνθηκε τόσο πολύ ο Γιάννη Κουράκης από την κοινωνική τάξη στην οποία μεγάλωσε και ο ίδιος ώστε να ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω του; Ελπίζουμε όχι.

Δεν ξέρω ποιοι νόμοι ή συνθήκες θα επιτρέψουν την αντιστροφή της κλιμακούμενης υποβάθμισης της συνοικίας μας ώστε να ζήσουμε στοιχειωδώς καλύτερα. Όμως είναι υποχρέωση του Γιάννη Κουράκη να λύσει τον "Γόρδιο Δεσμό" και να αφαιρέσει ένα σημαντικό πρόβλημα από τα πολλά που έχει η γειτονιά μας. Δεν είναι η λαϊκή αγορά αυτή καθεαυτή, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υποβάθμισης.

Αν δεν μπορεί να κάνει τίποτα ο δήμαρχος - και οι αντιδήμαρχοι που είναι υπέρμαχοι της υποβάθμισής μας - τότε οι κάτοικοι με τις επιτροπές που έχουν ήδη φτιάξει θα κινητοποιήσουμε όλο τον πληθυσμό των Καμινίων (ακόμη και όσους δεν ενδιαφέρονται) και όχι μόνο θα δημοσιοποιήσουμε το θέμα (με αφορμή μόνο πλέον την λαική αγορά) σε πανελλήνιο επίπεδο αλλά θα πάρουμε και τα πράγματα στα χέρια μας. Δεν θα αφήσουμε κανέναν έμπορο να κερδίσει πάνω από τη δική μας εγκατάλειψη. Δεν αντέχουμε άλλο να υποβαθμίζεται η ζωή μας επειδή έτσι λέει ο Νόμος...

Στις πλούσιες οικογένειες και τις ακριβές συνοικίες θα ακούσει κανείς πολλές ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας. Στα φτωχόσπιτα και τις λαϊκές γειτονιές οι ιστορίες μοιάζουν όλες πάρα πολύ μεταξύ τους....Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε.

...από τη φαβέλα των Καμινίων Ηρακλείου Κρήτης.....
Window to Heraklion

3 σχόλια:

Λωτοφάγος είπε...

Δεν ήξερα ότι στο Ηράκλειο υπάρχει φαβέλλα!
Η γενική εντύπωση είναι πως οι Κρητικοί κολυμπάνε στο χρήμα!

busy bee είπε...

Καλησπέρα Λωτοφάγε!
Η δεκαετία του `80 της υποτιθέμενης ανάπτυξης και του γρήγορου "δανεικού", άρα και εικονικού πλουτισμού, ανήκει στο παρελθόν.

Πολίτες Ηρακλείου και Κρήτης είπε...

Busy bee ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση του πρώτου μας θέματος.

Λωτοφάγε δυστυχώς πολλές περιοχές της Κρήτης δεν είναι έτσι αλλά όπως ακριβώς περιγράφει το κείμενο.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails