Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Καποδίστριας ο Βου...όλα τα` χει η Μαργιωρή.


Στους 20 συνολικά αναμένεται να περιοριστούν οι δήμοι της Κρήτης με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που θα προωθήσει η Κυβέρνηση, δηλαδή με τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2»
Σε επίπεδο χώρας, από τους 920 περίπου υφιστάμενους δήμους και 120 κοινότητες, θα δημιουργηθούν μόλις 300 περίπου ισχυροί δήμοι.
Οι 70 συνολικά σήμερα δήμοι του νησιού και οι υφιστάμενες λιγοστές κοινότητες, συρρικνώνονται το ανώτερο σε 20 δήμους και προς το σκοπό αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπ όψιν η μελέτη που έχει κάνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βάσει της οποίας, στο νομό Ρεθύμνου θα δημιουργηθούν 4 δήμοι (από 11 σήμερα και μια κοινότητα), στο νομό Χανίων 6 (από 25 σήμερα), στο νομό Ηρακλείου 8 (από 26) και στο νομό Λασιθίου 3 (από 8).
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τάχιστα στη μεταρρύθμιση που εκτός της δημιουργίας νέων ισχυρών δήμων, περιλαμβάνει Αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και κατάργηση των Νομαρχιών με τη σημερινή τους μορφή αφού θα λειτουργούν πλέον ως διοικητικές μονάδες της Περιφέρειας.

Η σύνθεση του εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι τέτοια, ώστε να εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση κάθε νομού ανάλογα με τον πληθυσμό του, άγνωστο όμως είναι πως θα εξασφαλίζεται η ισορροπία κατανομής πιστώσεων και πόρων σύμφωνα με τις ανάγκες των νομών. Δηλαδή, το Ρέθυμνο ή το Λασίθι που θα έχουν τη μικρότερη εκπροσώπηση στην Περιφέρεια Κρήτης, κατά κάποιο τρόπο θα πρέπει να εξασφαλίσουν δίκαιη αντιμετώπιση εφ όσον σε περιπτώσεις ψηφοφορίας θα τυγχάνουν μειοψηφία.

Πάντως, στους νέους μεγάλους δήμους που θα προκύψουν, όπως και στις αιρετές Περιφέρειες, θα μεταβιβαστούν με νόμο αρμοδιότητες αλλά και πόροι ούτως ώστε να έχουν όχι μόνο πολιτική αλλά και οικονομική αυτοτέλεια.
Τώρα για το κατά πόσο θα είναι "αυτοδιαχειριζόμενη" η τοπική αυτοδιοίκηση θα δείξει στην πορεία.
Για την "πολιτική" αυτοτέλεια επιφυλάσσομαι βέβαια, όπως και για την οικονομική, αφού ήδη οι μικροί δήμοι λειτουργούν σαν "μπάχαλο" με τον "Βου", απλά θα είναι ένα μεγαλύτερο μπάχαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails