Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Πολλά τα χαμένα δις ευρώ από την πτώση του Τουρισμού.


Κατά 1 δις ευρώ, εκτιμάται ότι θα είναι φέτος μειωμένος ο τζίρος των 10.000 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Ελλάδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις έρευνας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της εταιρείας “GBR Comsvetants”.

Παράλληλα, σημαντικό μέρος των μονάδων, που το 2008 κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα λειτουργικά τους μεγέθη σε θετικό έδαφος, δεν αποκλείεται φέτος να δείξουν ζημία και σε αυτό το επίπεδο.
Πέρυσι, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είχαν παρουσιάσει συνολικά κέρδη 150-200 εκατ. ευρώ.
«Μια τέτοια εξέλιξη βάζει στο “κόκκινο” μεγάλο κομμάτι του οικονομικού δυναμικού της Ελλάδας», σημείωσε ο κ.Ανδρεάδης, σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της PHILOXENIΑ, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί η πλήρης έρευνα.
Σύμφωνα με τον κ.Ανδρεάδη, τα συνολικά τουριστικά έσοδα της χώρας αναμένεται να είναι φέτος μειωμένα κατά 13,5%.
"Σαφώς δύσκολη χρονιά" θα είναι -κατά τον κ.Ανδρεάδη- το 2010, λόγω μεγάλης διολίσθησης του δολαρίου, υποχώρησης της αγγλικής λίρας και αναιμικής ανάπτυξης ΑΕΠ, στις αγορές που τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό (π.χ., Γερμανία, Βρετανία). Η ισοτιμία του δολαρίου αναμένεται να στρέψει τουρίστες στους λεγόμενους "δολαριακούς προορισμούς", όπως Τουρκία και Αίγυπτος, που θα είναι έως και 20% φθηνότερες από την Ελλάδα.

"Το 2010, ο μέσος επισκέπτης θα το σκεφτεί πολύ να έρθει στην ευρωζώνη", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ανδρεάδης, σημειώνοντας πάντως ότι η Ελλάδα παρουσιάζει αδυναμίες και σε σχέση με άλλες κοινοτικές χώρες, αφού αυτές διαθέτουν καλύτερες υποδομές, πιο εύστοχη διαφήμιση και πολύ μικρότερη φορολογία.
Ο κ. Ανδρεάδης επεσήμανε ότι οι τράπεζες επιβάλλεται να βοηθήσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις το 2009 και το 2010 κάνοντας γνωστό πως, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, οι τουριστικές επιχειρήσεις λαμβάνουν μόνο το 6% των επιχειρηματικών δανείων, ενώ εισφέρουν το 18% του ΑΕΠ.
Πηγή:Patris.gr

Σημ.Busy Bee:
Ενα δις ευρώ χαμένα λοιπόν μόνο από το ξενοδοχειακό κομμάτι.
Φανταστείτε πόσα μπορεί να είναι συνολικά τα χαμένα ποσά αν αναλογιστούμε και τους υπόλοιπους κλάδους, όπου κινούν την ατμομηχανή της υποτιθέμενης βαριάς βιομηχανίας της χώρας.
Ας φανταστούμε την κατάσταση από τον τελευταίο εστιάτορα,τον παραγωγό πατάτας στο Λασήθι, τον παραγωγό ροδάκινου στην Μακεδονία, τον μικροβιοτέχνη κατασκευής μπλουζάκι μακό στην Αθήνα, μέχρι και τον βιοτέχνη - επεξεργαστή γούνας στην Καστοριά.
Η αλυσίδα φτάνει από άκρη ως άκρη της χώρας.
Οσο είναι καιρός, ας σκύψουμε το κεφάλι σοβαρά επιτέλους, οργανωμένα και συλλογικά πάνω από τούτο τον "πλούτο" που μας έδωσε η τύχη και που μας άφησαν οι πρόγονοι μας και λέγεται Ελλάδα.
Και που μπορεί να μας δώσει απλόχερα, με την πάντα σωστή αξιοποίηση του κομματιού που λέγεται τουρισμός, αφού πρώτα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, με σωστή ανάπτυξη, υποδομές, έργα, ανταγωνιστικότητα, ποιότητα υπηρεσιών παντού, ώστε να γίνει πραγματικά ο τουρισμός η ναυαρχίδα της οικονομίας τούτου του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails