Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Μελέτη "δείχνει" τις προτεραιότητες στο τουρισμό.


Ένα πολύτιμο εργαλείο που στοχεύει στην ανάπτυξη δομών για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στη στρατηγική τοποθέτηση των επιχειρήσεων του κλάδου των τουριστικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια της Κρήτης αποτελεί η Έκθεση Τουρισμού για το νησί που εκπονήθηκε από το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Η Έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «TOUREG» (Ανταγωνιστικότητα και Γνώση στον κλάδο του Τουρισμού) και αφορά σε έξι ευρωπαϊκές περιφέρειες με περίοδο υλοποίησης έως τον Ιούνιο του 2010.
Η έρευνα περιελάμβανε συνεντεύξεις με δεκαπέντε επιχειρήσεις τουρισμού και ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών από τους τέσσερις νομούς του νησιού, καθώς και με δέκα στελέχη τοπικών φορέων. Από αυτές προκύπτει η ανάγκη για χρήση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, των τεχνολογιών Εξοικονόμησης Ενέργειας και των Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών... Όπως διαπιστώθηκε, ο σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης στην Κρήτη καθοδηγείται από εξωτερικούς παράγοντες και επηρεάζεται σημαντικά από τους ξένους τουριστικούς πράκτορες. Η ανάπτυξη πολιτικής και σχεδιασμού, ιδιαίτερα σε περιφερειακό επίπεδο, δεν είναι επαρκής και δεν υπάρχει ένα περιεκτικό και ορθολογιστικό βασικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης που να βασίζεται στην γνώμη και στην γνώση των τοπικών φορέων και των ουσιαστικών «παικτών» του τουρισμού στο νησί.
Προκύπτει, δε, ότι η συγκέντρωση των τουριστών με τουριστικά πακέτα στη βόρεια πλευρά του νησιού, το σύστημα που καλύπτονται όλες οι υπηρεσίες (all-inclusive), η έλλειψη σχεδιασμού για χρήση γης και η ανεξέλεγκτη, ουσιαστικά, ανοικοδόμηση, η έλλειψη ουσιαστικής διαχείρισης αποβλήτων σε όλα τα επίπεδα και σε πολλά μέρη του νησιού, είναι αποτελέσματα της μη ουσιαστικής συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των τοπικών αρχών, δημοσίων και ιδιωτικών φορέων.

Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ Κρήτης
Από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι ο τουρισμός που πρέπει να έχει υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, ότι ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για βιώσιμο τουρισμό πρέπει να αναπτυχθεί και να υλοποιηθεί, ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός πρέπει να στοχεύσει στη μεγιστοποίηση των ωφελειών της περιφερειακής ανάπτυξης. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει επίσης να δοθεί σε: γενικές υποδομές, τουριστικές υποδομές, εκπαίδευση και ανθρώπινοι πόροι, φυσικό περιβάλλον, θεσμικό πλαίσιο, μάρκετινγκ και προώθηση. Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Κρήτης πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα για την υποστήριξη και την ανάπτυξη του τουρισμού στην Κρήτη, για την προώθηση της καινοτομίας και την αξιοποίηση προϊόντων με αποδέκτες τουριστικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή τουριστική αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Αρτέμη Σαϊτάκη, από το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο, τα αποτελέσματα της έρευνας πρόκειται να παρουσιαστούν αναλυτικά σε δύο εκδηλώσεις, στα Χανιά στις 21 Οκτωβρίου και στο Ηράκλειο το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.
Πηγή:2810.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Διαφημιση εξι μηνες πιο νωρις , ενεργειες για λειτουργεια λιμανιου, αεροδρομιου, μουσειων, να υπαρχει ασφαλεια, να απαναπροσδιορισουν τις τμες [οχι 80 και 100 ΕΥ
ενα δωματιο....
Ετσι θα ερθουν αλλιιως αλλου που κι εκει εχει θαλασσες.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails