Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Διεθνής Αμνηστία: Το Ισραήλ στερεί το νερό από τους Παλαιστίνιους.


Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στερεί το νερό στους Παλαιστίνιους αφήνοντας τους εβραίους εποίκους της Δυτικής Όχθης να επωφελούνται από "σχεδόν απεριόριστες" ποσότητες και το κάλεσε να τερματίσει την πολιτική διακρίσεων αίροντας άμεσα κάθε περιορισμό που έχει επιβάλει στους Παλαιστίνιους, ώστε να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο νερό.

Η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο, στην έκθεσή της των 112 σελίδων με τίτλο "Ταραγμένα Νερά", αναφέρει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τουλάχιστον το 80% του νερού από τον ορεινό υδροφορέα, την κύρια πηγή υπόγειων υδάτων στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Κατά μέσο όρο ένας Παλαιστίνιος καταναλώνει μόλις 70 λίτρα νερού ημερησίως, ενώ ένας Ισραηλινός καταναλώνει τουλάχιστον 300 λίτρα, δηλαδή τετραπλάσια ποσότητα νερού, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτή η "ανισότητα" είναι ακόμη εντονότερη σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης, όπου οι εβραϊκοί οικισμοί χρησιμοποιούν 20πλασια ποσότητα νερού ανά κάτοικο σε σχέση με τους Παλαιστίνιους που ζουν σε αγροτικές κοινότητες και επιβιώνουν με 20 λίτρα νερού την ημέρα, την ελάχιστη προτεινόμενη ποσότητα από τις οργανώσεις αρωγής για οικιακή χρήση σε έκτακτες καταστάσεις... Σχεδόν 450.000 εβραίοι έποικοι χρησιμοποιούν την ίδια ή περισσότερη ποσότητα νερού σε σχέση με όλο τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ περιορίζει αυστηρά την πρόσβαση στο νερό στα Παλαιστινιακά Εδάφη "διατηρώντας τον πλήρη έλεγχο των κοινών υδάτινων πόρων και συνεχίζοντας την πολιτική των διακρίσεων", καταγγέλλει.

"Το Ισραήλ αφήνει τους Παλαιστίνιους να έχουν πρόσβαση σε ένα τμήμα των κοινών υδάτινων πόρων που βρίσκονται κυρίως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ οι παράνομοι εβραϊκοί οικισμοί λαμβάνουν απεριόριστες ποσότητες", γράφει η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, το Ισραήλ μοιράζεται ισότιμα τους υδάτινους πόρους με τους Παλαιστίνιους.

"Πισίνες, καλοποτισμένοι κήποι και τεράστιες γεωργικές εκτάσεις που αρδεύονται εντός των εβραϊκών οικισμών διαφέρουν από τα γειτονικά παλαιστινιακά χωριά των οποίων οι κάτοικοι πρέπει να αγωνίζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν τις ανάγκες τους σε νερό", προσθέτει η έκθεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να ανοίξουν νέα πηγάδια ή να επισκευάσουν τα παλιά χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών. Επίσης, πολλοί κεντρικοί δρόμοι της Δυτικής Όχθης είναι κλειστοί ή περιορισμένοι στην κυκλοφορία, με συνέπεια τα υδροφόρα οχήματα να κάνουν παρακάμψεις για να φθάσουν στα χωριά που δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο ύδρευσης.

Η Αμνηστία εκτιμά ότι 180.000 έως 200.000 Παλαιστίνιοι δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό στη Δυτική Όχθη, ενώ ο ισραηλινός στρατός δεν τους επιτρέπει ούτε να συλλέγουν το νερό της βροχής.

Στη Λωρίδα της Γάζας η ισραηλινή επιχείρηση "Συμπαγές Μολύβι" (Δεκέμβριο 2008-Ιανουάριο 2009) προκάλεσε ζημιές στις δεξαμενές νερού, σε πηγάδια και σταθμούς άντλησης, ζημιές που προστίθενται στις επιπτώσεις από τον ισραηλινό και αιγυπτιακό αποκλεισμό στο έδαφος αυτό.

Το σύστημα επεξεργασίας ακάθαρτων υδάτων έχει υποστεί σημαντική φθορά, καθώς το Ισραήλ απαγορεύει την εισαγωγή σωλήνων και άλλων ειδών μεταλλικού εξοπλισμού από φόβο μήπως χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή αυτοσχέδιων ρουκετών.

Στις ακτές της Γάζας, η θάλασσα και η παραλία έχουν μολυνθεί από τη διήθηση των αποβλήτων των υπονόμων.
Πηγή:ΑΠΕ

2 σχόλια:

Free Palestine είπε...

Στοιχεία για την κατάσταση στην Παλαιστίνη σε σχέση με το νερό από το Palestine Monitor 2009 Fact Book: http://r-freepalestine.blogspot.com/2009/09/blog-post_7615.html

busy bee είπε...

Καλημέρα!
Οπωσδήποτε έχουμε κάνει σχετική ανάρτηση,
όπου μπορείτε να δείτε εδώ:
http://manosbee.blogspot.com/2009/09/palestine-monitor-2009-factbook.html

Καλή συνέχεια στον αγώνα σας.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails