Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Δραματική κατρακύλα της ντόπιας οικονομίας.


Στα όριά της έχει φτάσει η τοπική αγορά, η οποία δεν είναι καθόλου υπερβολικό να ειπωθεί ότι πλησιάζει ακόμα και την αναγγελία της πτώχευσης.

Ο εμπορικός κόσμος έχει βρεθεί υπό πλήρη αδιέξοδο από τα χρέη του προς τις τράπεζες, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων ν. Ηρακλείου και αποκαλύπτουν τη δραματική κατρακύλα της ντόπιας οικονομίας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΕΒΕΝΗ από την αρχή του έτους μέχρι τις 9 Οκτωβρίου έβαλαν λουκέτο 1.017 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ κατά το διάστημα από 27 Αυγούστου έως 9 Οκτωβρίου σε επίπεδο νομού κατέβασαν ρολά 127 επιχειρήσεις! Μόνο στο «Καμαράκι» έως τη Χανιόπορτα όπου χτυπάει η καρδιά του λιανεμπορίου της πόλης, ο καθένας μπορεί με ευκολία να μετρήσει 17 λουκέτα σε μικρά μαγαζιά. Την ίδια ώρα 8 συνάνθρωποί μας μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν οδηγηθεί στην απονενοημένη πράξη της αυτοκτονίας το τελευταίο εξάμηνο στο Ηράκλειο και οι ειδικοί ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση για την εκτόνωση της κατάστασης με τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τότε θα καταγραφούν και άλλα τέτοια δραματικά φαινόμενα, κάτι για το οποίο με σαφή τρόπο επίσης χτυπούν το «καμπανάκι του κινδύνου» και οι εκπρόσωποι της αγοράς...Η τραγική εικόνα της αγοράς έχει επιβεβαιωθεί με τον πιο δραματικό τρόπο στο Ηράκλειο με τις αυτοκτονίες 8 επιχειρηματιών που δεν άντεξαν την τραπεζική θηλιά το τελευταίο εξάμηνο. Μάλιστα με ανακοίνωσή του σε σκληρό ύφος ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης προειδοποιεί τις τράπεζες ότι αν δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους, να χρηματοδοτήσουν την καταχρεωμένη πραγματική οικονομία από την οποία αποκόμισαν υπερκέρδη τα προηγούμενα χρόνια με την ανοχή της πολιτείας, τότε οι κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι αναπόφευκτες, καθώς τα χρέη την ίδια ώρα πνίγουν στην κυριολεξία και την απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία των νοικοκυριών που επίσης έχουν μειώσει δραματικά την οποιαδήποτε ζήτηση-κατανάλωση.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κουμαντάκης «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, φοβάμαι ότι αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση άμεσα για τη ρύθμιση των χρεών και τη ρευστότητα της αγοράς, θα έχουμε και άλλα τέτοια δραματικά περιστατικά, και ο νοών νοείτω».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου επισημαίνει παράλληλα ότι η ανεξέλεγκτη και αδηφάγα πολιτική των εμπορικών τραπεζών κάτω από την πλήρη ανοχή ιδιαίτερα της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να υπολείπονται ευθυνών και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επέφεραν το μαρασμό της αγοράς. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου πρόκειται να καταθέσει ένα αναλυτικό υπόμνημα στις 20 Οκτωβρίου προς το σύνολο των τραπεζών που θα αποσταλεί και προς τους αρμόδιους υπουργούς, με συγκριμένα αιτήματα για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν συσσωρευτεί στην αγορά.
«Τα τελευταία χρόνια μόνο στη χώρα μας το τραπεζικό σύστημα φέρεται σαν μονοκράτορας. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο έμποροι και μικρομεσαίοι που εδώ και δεκαετίες είχαν υγιείς επιχειρήσεις, να έχουν απολέσει την εμπορική τους τιμή και το όνομά τους να σύρεται από τράπεζα σε τράπεζα και από μαύρη λίστα σε μαύρη λίστα». Ο κ. Κουμαντάκης τονίζει ότι η αγορά του Ηρακλείου εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχει γεμίσει με τοξικές επιταγές κάτω υπό την αποκλειστική ευθύνη του τραπεζικού συστήματος που τα προηγούμενα χρόνια μοίραζε αφειδώς μπλοκ επιταγών.
«Πρόκειται για τις λεγόμενες "τριγωνικές επιταγές" που μοίραζαν τυχάρπαστοι της αγοράς, από δω και από κει σε υγιείς επιχειρήσεις. Τοξικές επιταγές οι οποίες ποτέ δεν καλύφθηκαν και πήραν υγιείς επιχειρήσεις στα χέρια τους, οι οποίες τελικά και έσκασαν δημιουργώντας μια "άρρωστη αγορά" που υποφέρει πάρα πολλούς μήνες από έλλειψη ρευστότητας. Για τα μπλοκ αυτά των επιταγών που μοιράστηκαν χωρίς καμία εγγύηση από τις τράπεζες, φταίνε οι μικρομεσαίοι της αγοράς;» καταλήγει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εμπόρων.

Έλλειψη ανθρώπινης επαφής το κύριο αίτιο των αυτοκτονιών, λένε οι ψυχολόγοι
«Ζούγκλα» με αδυναμία να εκφράσουμε αυτό που σκεφτόμαστε, χαρακτηρίζουν τη σημερινή «χρηματική» κοινωνία οι ψυχολόγοι κ. Τερέζα Βαλαβάνη και κ. Ιωάννης Ραμπαλάκος. Η «Τ» επικοινώνησε με τους παραπάνω ψυχολόγους, θέλοντας να δώσει και μια επιστημονική αντίληψη στις συνεχώς αυξανόμενες αυτοκτονίες που βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες το τελευταίο διάστημα, αφού ο ένας μετά τον άλλο επιχειρηματίες αυτοκτονούν γιατί δεν μπορούν να αντέξουν το «βάρος» των χρεών τους. Έτσι, δυστυχώς, αυτό που με τόση σοφία λέει ο λαός διαπιστώνεται καθημερινά και δεν είναι άλλη από την έκφραση τον «έπνιξαν τα χρέη».
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ι. Ραμπαλάκος μας λέει: «Η αυτοκτονία αποτελεί την πιο ακραία έκφραση της απογοήτευσης από τη ζωή. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που περνάμε και γίνεται έντονη στον πληθυσμό μπορεί να αποτελέσει επακόλουθο μιας ξαφνικής απώλειας μεγάλου μέρους του εισοδήματος, της περιουσίας, ή απώλειας της θέσης εργασίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει έγκαιρα τα κράτη με την έναρξη της οικονομικής κρίσης ότι αυτά τα φαινόμενα μπορεί να αυξηθούν. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης τέτοιας μορφής, τείνουν να αυξάνονται τα ποσοστά του άγχους, της κατάθλιψης η κρίση πανικού και άλλες ψυχολογικές διαταραχές στον πληθυσμό». Επίσης ο κ. Ι. Ραμπαλάκος μας λέει σχετικά με το ποιος φταίει γι' αυτό ότι «οι ίδιες οι δομές λόγω της έλλειψης πολιτικής δεν μπορούν να φτάσουν στον πάσχοντα και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στη ρίζα της. Με λίγα λόγια η αυτοκτονία ενός επιχειρηματία σε περίοδο κρίσης μπορεί να οφείλεται στην απώλεια αυτού που εννοεί αυτός ευημερία του, της κοινωνικής αναγνώρισης και αποδοχής και αν το δούμε πιο ψυχοδυναμικά το ίδιο το άτομο χάνει το ρόλο του στην οικογένεια και την κοινωνία. Ο επιχειρηματίας αυτός που χάνει τα περιουσιακά του στοιχεία απομονώνεται και ενοχοποιείται με αποτέλεσμα να ανατροφοδοτεί την παθολογία του». Ωστόσο καταλήγει ότι δεν χρειάζεται πανικός γιατί το φαινόμενο δεν είναι γενικευμένο παρά την αύξηση.
Πηγή:tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails