Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες... στον τουρισμό.


Πιέσεις για μεγαλύτερες εκπτώσεις το 2010, δέχονται οι ξενοδόχοι από τους μεγάλους τουρ οπερέιτορς του εξωτερικού, οι οποίοι περιμένουν ότι η κρίση θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Τοσο οι tour operators όσο και οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι έρχονται ανακατατάξεις με συγχωνεύσεις και εξαγορές στα ξενοδοχεία αλλά και στα τουριστικά γραφεία.

Οι tour operrators ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά τα πακέτα του 2010 και, για να μαζέψουν πελατεία, προσφέρουν έκπτωση 15% σε όσους “κλείσουν” από νωρίς, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο, τις διακοπές τους.
Την άποψη ότι ο τουρισμός πρέπει να διατηρήσει απόλυτα τον χαρακτήρα του, ως κλάδος της οικονομίας εξέφρασε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Νίκος Αγγελόπουλος.

Ο κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να έχει άμεση σύνδεση με τα οικονομικά υπουργεία καθώς και με τα υπουργεία Μεταφορών και Περιβάλλοντος.

Σχολίασε ακόμη, (με αφορμή την σύσταση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού) ότι ο πολιτισμός, πρέπει να είναι διάχυτος σε όλους τους κλάδους, τις δραστηριότητες και την κοινωνική ζωή και όχι αποκλειστικά στον τουρισμό. Ο κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει πάντα να συνδέουμε τη χώρα μας με το σκέλος του πολιτισμού, ωστόσο ο τομέας του τουρισμού, είναι ο σπουδαιότερος τομέας της ελληνικής οικονομίας.

“Το πάντρεμα του πολιτισμού με τον τουρισμό είναι μια πολύ επιτυχής πρωτοβουλία, ιδιαίτερα για την χώρα μας. Γιατί αν ο τουρισμός δεν είναι πολιτισμός, τι άλλο μπορεί να είναι, υπογράμμισε ο πρώην υπουργούς Τουρισμού Νίκος Σκουλάς.

Ο κ. Σκουλάς τόνισε, ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου πρέπει να δώσει μεγάλο βάρος στις υποδομές και σχολίασε ότι ειδικά η Κρήτη, έχει εγκαταλειφθεί σ’αυτόν τον τομέα.

Είπε ακόμη ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική στρατηγική συνεργασία, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να επανασυσταθεί διυπουργικό όργανο επιτροπής τουρισμού.
Δομικές μεταρρυθμίσεις προτείνει ο ΣΕΤΕ, επισημαίνοντας τα εξής:

Η φύση και οι ιδιαιτερότητες του τουρισμού, ως μείζονος τομέα της οικονομίας, απαιτούν την σύμπραξη και εμπλοκή πολλών συναρμοδίων υπουργείων, τα οποία οφείλουν να συγκλίνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση υλοποίησης της βασικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η πράξη έχει αποδείξει ότι αυτός ο συντονισμός ενεργειών και προτεραιοτήτων δεν έχει λειτουργήσει ικανοποιητικά ποτέ στο παρελθόν.

Σε βάση αυτής της διαπίστωσης, οι θέσεις του ΣΕΤΕ σχετικά με τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν είναι οι εξής:

Η ανάληψη του κεντρικού συντονισμού της τουριστικής πολιτικής από πρόσωπο ή όργανο ευθέως κατευθυνόμενο και ελεγχόμενο από τον πρωθυπουργό.

Η θεσμοθέτηση εξωκοινοβουλευτικού υφυπουργού ή γενικού γραμματέα τουρισμού 5ετούς θητείας με αυξημένες αρμοδιότητες για την συνεπή εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος που πρέπει να εκπονηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης και η αντίστοιχη απαλλαγή των συναρμοδίων υπουργών από πλήθος αρμοδιοτήτων τουριστικού περιεχομένου μικρής ή περιθωριακής σημασίας που, όμως, επιβραδύνουν σημαντικά το έργο και τις επενδυτικές και λειτουργικές διαδικασίες του τομέα.

Η μετεξέλιξη του ΕΟΤ όπως λειτουργεί σήμερα, σε οργανισμό αντίστοιχο του επιτυχημένου μοντέλου του Maison de la France και Visit Britain με αντικείμενο το marketing, την προβολή και εκπροσώπηση του ελληνικού τουρισμού στις ξένες αγορές. Η συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων του τουρισμού και η άσκηση του management από επαγγελματίες, κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.
Πηγή:patris.gr
Σημείωση δικιά μας:
Τα cartel λοιπόν και εδώ ελέγχουν και εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να απλώνουμε το χέρι σαν επαίτες για την όποια ελεημοσύνη.
Μήπως όμως φταίει και το προϊόν μας τελικά??
Μήπως δεν είναι πλέον ανταγωνιστικό και εδώ, πάνω δηλαδή στην παγκόσμια σκακιέρα του «τουριστικού παιγνιδιού»?
Και επειδή άκουσα τον κ. Βγενόπουλο σε δηλώσεις του, να μιλάει για την δημιουργία κάποιας θυγατρικής της “Olympic air”, καλό είναι να το εκμεταλλευτούν οι εμπλεκόμενοι φορείς, δημιουργώντας κάποιες γραμμές με τσάρτερς, προς όφελος όλων.
Χωρίς την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων από την πολιτεία μέχρι και τον τελευταίο εμπλεκόμενο και «αντιπρόσωπο» του αντικειμένου, όπου μπορεί πραγματικά και επί της ουσίας να έχει προτάσεις προς επεξεργασία και πιθανή εφαρμογή, όλα τα άλλα περί “live your myth ” και αποκλειστικά από μόνα τους, είναι απλά μπούρδες.
Μπούρδες που γίνονται για την σπατάλη του δημόσιου χρήματος ανακυκλώνοντας το και με αποτέλεσμα να ξανά-επιστρέφει στα χέρια κάποιων.
Θα επανέρθουμε επί του θέματος όμως.

1 σχόλιο:

Nikolaos Sokos είπε...

Οι φίλοι μου ταξιδεύουν συχνά από την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και τη Ρωσία προς Ελλάδα. Οπότε τσαρτερ με αυτές τις προτεύουσες τουλάχιστον θα ήταν κάτι το πολύ έξυπνο.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails