Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

FAO: Ραγδαία αύξηση του υποσιτισμού.


Ο συνδυασμός της επισιτιστικής κρίσης και της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης οδήγησε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στην πείνα στη διάρκεια του 2009, ανακοίνωσαν υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα νωρίτερα φέτος.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσαν ότι 1.02 δισεκατομμύριο άνθρωποι - περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι από πέρυσι- υποσιτίστηκαν το 2009, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

"Ο αυξανόμενος αριθμός υποσιτισμένων ανθρώπων είναι μη αποδεκτός", είπε ο γενικός διευθυντής του FAO, Ζακ Ντιούφ, όταν δημοσιοποιήθηκε η νέα ετήσια έκθεση για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

"Έχουμε τα οικονομικά και τα τεχνικά μέσα για να εξαλειφθεί η πείνα. Αυτό που λείπει είναι μία ισχυρότερη πολιτική βούληση για να εξαλειφθεί η πείνα για πάντα", είπε ο Ντιούφ.

Η αύξηση στον αριθμό των υποσιτισμένων δεν είναι αποτέλεσμα της φτωχής σοδειάς αλλά οφείλεται στις υψηλές τιμές των τροφίμων -κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες- στα χαμηλότερα εισοδήματα και στις χαμένες θέσεις εργασίας.

Ακόμη και πριν από τις πρόσφατες κρίσεις - την επισιτιστική και τη χρηματοπιστωτική- ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων αυξήθηκε σταθερά επί μία δεκαετία, αντιστρέφοντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές του 1990.

Η Ομάδα των Οκτώ (G8) τον Ιούλιο δεσμεύτηκε για την παροχή 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ετών για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να εξασφαλίσουν μόνες τους την τροφή τους. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία ότι, ως αποτέλεσμα, η έκτακτη επισιτιστική βοήθεια μπορεί να μειωθεί.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) πέρυσι συγκέντρωσε πέντε δισεκατομμύρια δολάρια -ποσό ρεκόρ- για τις επισιτιστικές ανάγκες των φτωχών, καθώς μία αύξηση στις τιμές των τροφίμων την περίοδο 2006-2008 προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και επεισόδια σε ορισμένες χώρες.

Το WFP μέχρι στιγμής φέτος έχει λάβει 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει περιορίσει τις μερίδες τροφίμων που διανέμει ή έχει περιορίσει τις δραστηριότητές του σε μέρη όπως η Κένυα και το Μπαγκλαντές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails