Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές της Ευρώπης τον 21ο αιώνα.


Σοκ προκαλεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) που συντάχθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων της Επιτροπής και αφορά στις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές της Ευρώπης τον 21ο αιώνα. Ατιμωρησία, υπερπληθυσμό και κακομεταχείριση των κρατουμένων διαπιστώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μάουρο Πάλμα.

Οι ειδικοί της CPT επισκέπτονται τις φυλακές, τα κέντρα κράτησης, τα αστυνομικά τμήματα και τις ψυχιατρικές κλινικές των 47 χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ελέγχουν τις συνθήκες κράτησης των συλληφθέντων.

Ο Μάουρο Πάλμα δηλώνει πως σχεδόν σε όλα τα σωφρονιστικά συστήματα υπάρχουν στοιχεία όπως ο υπερπληθυσμός, η κακομεταχείριση και η ατιμωρησία και επισημαίνει πως «το να αρκούμαστε στην ανέγερση νέων φυλακών δεν αποτελεί λύση. Σύντομα θα γεμίσουν, εάν δεν σκεφτούμε άλλες μορφές επιβολής ποινών».

Τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Ευρώπη οι συνθήκες κράτησης χαρακτηρίζονται άθλιες και ελλιπείς. Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές έρευνες του πανευρωπαϊκού οργανισμού το 2007 περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια άτομα τελούσαν υπό κράτηση στην Ευρώπη...Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει για την Ελλάδα ότι οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα άτομα σε καθεστώς προσωρινής κράτησης «παραμένουν σημαντικοί». Την ίδια ώρα, στην Ουγγαρία η χρήση λουριών και χειροπεδών χαρακτηρίζεται «καταχρηστική», ενώ οι συνθήκες στη Μολδαβία δεν είναι καλύτερες. Σύμφωνα με στοιχεία της CPT υπήρξε ξυλοδαρμός κρατουμένου, ο οποίος ήταν κρεμασμένος από δοκάρι.

Παράλληλα, στη Τσεχική Δημοκρατία οι κατάδικοι για σεξουαλικά εγκλήματα υπόκεινται σε υποχρεωτικό ευνουχισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται «εξευτελιστική μεταχείριση».

Γενικότερα, η κακομεταχείριση των κρατουμένων είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ευρώπη. «Τον κανόνα» εφαρμόζει και η Λετονία, όπου ο κακός εξαερισμός και η έλλειψη φυσικού φωτισμού χαρακτηρίζουν τον τρόπο ζωής των συλληφθέντων. Αντιθέτως, τα σωφρονιστικά ιδρύματα της Τσετσενίας δεν περιορίζονται μόνο σε τέτοιες τεχνικές. Στη χώρα αυτή κυριαρχούν το ηλεκτροσόκ, η ασφυξία, τα εγκαύματα και πολύ συχνά οι κρατούμενοι «εξαφανίζονται».

Η τεχνική της ασφυξίας είναι χαρακτηριστικό και των φυλακών της Ελβετίας, ενώ στη Φιλανδία οι κρατούμενοι δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην ΠΓΔΜ παρόλο που καταργήθηκαν οι αλυσίδες, οι κρατούμενοι παραμένουν δεμένοι στα κρεβάτια τους. Συνεχίζοντας την έρευνα στις Βαλκανικές χώρες, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι στη Βοσνία χρησιμοποιούνται μπαστούνια του μπέιζμπολ και μεταλλικές μπάρες κατά την ανάκριση.

Ανησυχία δηλώνουν οι ειδικοί της CPT και για τη Βρετανία, όπου εφαρμόζεται νόμος που παρατείνει την προσωρινή κράτηση σε 42 ημέρες όσων θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατική δράση.

Στο μεταξύ, έκκληση έκαναν στην Τουρκία οι γιατροί της Επιτροπής για το τερματισμό της «απομόνωσης του πρώην ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν», καθώς θεωρείται «επιζήμια για τη διανοητική του κατάσταση».

Η προσπάθεια της CPT και των ειδικών της βασίζεται στη δυνατότητα που έχει να επισκέπτεται τα κέντρα κράτησης όλης της Ευρώπης και να δημοσιεύει τα στοιχεία των επιθεωρήσεών της. Μέχρι σήμερα δεν τους επετράπη να επισκεφθούν τα σωφρονιστικά ιδρύματα στη Νότια Οσετία και τα Κατεχόμενα στην Κύπρο.
http://www.tvxs.gr/v25446

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails