Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού έσωσε 3,7 εκ. ζωές
Είκοσι χρόνια μετά την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μειώθηκαν κατά 28% τα ποσοστά της παιδικής θνησιμότητας, περισσότερα παιδιά λαμβάνουν βασική παιδεία, ωστόσο ένα δισεκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν λαμβάνουν αρκετή φροντίδα ώστε να διασφαλίζεται η επιβίωση και η ανάπτυξή τους. Αυτά ανακοίνωσε η Unicef με την αφορμή τα 20 χρόνια της σημαντικής αυτής σύμβασης.
Περίπου 8,8 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πέθαναν από διάφορες ασθένειες το 2008 σε σχέση με τα 12,5 εκατομμύρια παιδιά που έχασαν τη ζωή τους το 1990. Επίσης το 2002 περίπου 115 εκ. παιδιά δεν πήγαιναν στο σχολείο, ενώ το 2007 ο αριθμός μειώθηκε στα 101 εκατομμύρια, ενώ το χάσμα μεταξύ της πρόσβασης αγοριών και κοριτσιών στην εκπαίδευση μειώθηκε.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1989 και τέθηκε σε ισχύ το επόμενο έτος μετά από την επικύρωση της από τις κυβερνήσεις των κρατών ολόκληρου του κόσμου. Το κείμενο που αποτελείται από 54 άρθρα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των παιδιών και τα προστατεύει από την παιδική εργασία αλλά και την σεξουαλική εκμετάλλευση.
Η Σύμβαση προστατεύει ακόμη τα παιδιά από τη στρατολόγηση τους σε περιόδους συγκρούσεων, την πορνεία και τη δουλεία. Τέσσερις είναι οι βασικές αρχές που τη διέπουν: η μη διάκριση, η προστασία των συμφερόντων του παιδιού, το δικαίωμα στη ζωή, την επιβίωση και την ανάπτυξη και ο σεβασμός για τις απόψεις του παιδιού...Σύμφωνα με τη Unicef, έχει σημειωθεί "σημαντική πρόοδος" από το 1990 για την προώθηση της παιδείας, των προγραμμάτων ιατρικής περίθαλψης καθώς και την πρόσβαση τους σε καθαρό πόσιμο νερό.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού επικυρώθηκε από 193 κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να γίνει το διεθνές κείμενο που έχει επικυρωθεί περισσότερο στον κόσμο. Μόνο δύο χώρες, οι ΗΠΑ και η Σομαλία - δεν έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη, ωστόσο έχουν εκφράσει την πρόθεση να το πράξουν.
Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Αν Βένεμαν, η Σύμβαση έχει "μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά σε όλο τον κόσμο".
Η εφιαλτική πραγματικότητα εκατομμυρίων παιδιών
Ωστόσο η ίδια συμπλήρωσε ότι "είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ακόμη τα παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες όπως η πνευμονία, η ελονοσία, η ιλαρά, η κακή διατροφή (...) Πολλά από τα παιδιά του κόσμου ποτέ δεν θα μπουν σε σχολική τάξη και εκατομμύρια είναι απροστάτευτα απέναντι στη βία, την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, την εκμετάλλευση, τις διακρίσεις και την παραμέληση" σημείωσε.
Η ίδια δήλωσε ότι πάνω από 24.000 παιδιά κάτω των πέντε πεθαίνουν κάθε μέρα από αιτίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. "Μεταξύ 500 εκατομμυρίων και 1,5 δισεκατομμυρίου παιδιών το χρόνο πέφτουν θύματα βίας" ανέφερε ακόμη η κ. Βένεμαν.
Η παιδική εργασία κρατά παγιδευμένα περίπου 150 εκατομμύρια παιδιά 5-14 χρόνων ενώ 140 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν λιγότερο βάρος από το κανονικό για την ηλικία τους.
Πηγή:ΑΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Eνθαρρυντικά τα επιτεύγματα δε λέω, αλλά θέλει δουλειά ακόμη και να μην επαναπαυόμαστε.
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ναι Γλαρένια... πάρα πολύ δουλειά...
Ωρα σου καλή.
Δημοσίευση σχολίου