Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

65 δισ. ευρώ το χρόνο το κόστος της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη.


Το κόστος στην ΕΕ των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εκτιμάται ότι θα ανέλθει έως και στα 65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του ερευνητικού προγράμματος PESETA του Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένονται κυρίως στη Νότια και το βόρειο τμήμα της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ η μοναδική περιοχή που θα ωφεληθεί, με οικονομικούς όρους, θα είναι η Βόρεια Ευρώπη, υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης "Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη".

Η εκτίμηση του προγράμματος PESETA αφορά τη δεκαετία 2020 και τη δεκαετία 2080.

Εξετάστηκαν τέσσερα σενάρια για τη δεκαετία του '80, με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας να τοποθετείται σε εύρος μεταξύ 49 εκατοστών και 88 εκατοστών.

Η προβολή όσον αφορά την άνοδο της θερμοκρασίας τη δεκαετία του '80 κάνει λόγο για άνοδο κατά 2,3 με 3,1 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τη δεκαετία του 1970 ενώ σε σχέση με την προ-βιομηχανική περίοδο για άνοδο μεταξύ 2,6 και 3,4 βαθμών Κελσίου...Σύμφωνα με τα περιφερειακά κλιματικά μοντέλα που χρησιμοποίησε το πρόγραμμα PESETA, η άνοδος της θερμοκρασίας στην ΕΕ αναμένεται να είναι μεγαλύτερη (μεταξύ 2,5 και 5,4 βαθμών Κελσίου).
Η έκθεση υποστηρίζει ότι, χωρίς δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αν είχαμε σήμερα τις κλιματολογικές συνθήκες της δεκαετίας του 2080, η κλιματική αλλαγή θα στοίχιζε ετησίως στην οικονομία της ΕΕ 20 δισ. δολάρια με όρους απώλειας ΑΕΠ (στο σενάριο ανόδου της θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου) και 65 δισ. δολάρια (στο σενάριο ανόδου της θερμοκρασίας κατά 5,4 βαθμούς Κελσίου).

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, τα στοιχεία αυτά υπολείπονται κατά πολύ της ετήσιας απώλειας πλούτου στην ΕΕ. Αυτή τοποθετείται μεταξύ 0,2% (στο πλέον αισιόδοξο σενάριο) και 1% (στο πλέον απαισιόδοξο σενάριο).

Στο απαισιόδοξο σενάριο, το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών θα οφείλεται στις αρνητικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα (απώλεια παραγωγής), στην υπερχείλιση ποταμών (ζημιές σε κατοικίες) και, ειδικά, στα παράκτια οικοσυστήματα (πλημμύρες λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας και κόστος μετανάστευσης πληθυσμών).

Η μεγαλύτερη απώλεια πλούτου αναμένεται να σημειωθεί στη Νότια Ευρώπη (μεταξύ 0,3% και 1,6%). Εκτιμάται ότι οι ζημίες στον αγροτικό τομέα θα είναι οι πιο σημαντικές και ότι τα ετήσια έσοδα από τον τουρισμό θα συρρικνωθούν έως και 5 δισ. ευρώ.

Οι συντάκτες της έκθεσης τοποθετούν την απώλεια πλούτου στο νότιο τμήμα της Κεντρικής Ευρώπης σε εύρος μεταξύ 0,3% και 0,7%. Εκτιμούν ότι οι μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις θα είναι οι καταστροφές, λόγω υπερχείλισης ποταμών ενώ στο πλέον απαισιόδοξο σενάριο αναμένουν ευρύτατες ζημίες στον αγροτικό τομέα. Προβλέπουν, ωστόσο, ότι ο τομέας του τουρισμού θα ωφεληθεί από την κλιματική αλλαγή.

Απώλεια πλούτου μεταξύ 0,3% και 0,7% αναμένεται στο βόρειο τμήμα της Κεντρικής Ευρώπης. Οι ζημίες στα παράκτια οικοσυστήματα αναμένεται να είναι οι πιο μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις, το κόστος των επιπτώσεων από την υπερχείλιση ποταμών αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ ελαφρά θετική είναι η εκτίμηση της επίπτωσης της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό.

Ανάλογη με την Κεντρική Ευρώπη αναμένεται να είναι η απώλεια πλούτου στις Βρετανικές Νήσους, με εξαίρεση το πλέον απαισιόδοξο σενάριο, στο οποίο η απώλεια πλούτου τοποθετείται σε ποσοστό 1,3%. Αρνητικές σε όλα τα σενάρια αναμένονται να είναι οι επιπτώσεις λόγω της υπερχείλισης ποταμών, καθώς και οι επιπτώσεις στα παράκτια οικοσυστήματα.

Θετικές εκτιμάται ότι θα είναι, ωστόσο, οι επιπτώσεις στο τουρισμό, με τα επιπλέον ετήσια τουριστικά έσοδα να τοποθετούνται έως και σε 4,5 δισ. ευρώ.

Η Βόρεια Ευρώπη είναι η μοναδική περιοχή που εκτιμάται ότι θα καταγράψει οφέλη μεταξύ 0,5% και 0,8% στον πλούτο (σε όλα τα σενάρια), κυρίως λόγω ευρύτατων θετικών επιπτώσεων στον αγροτικό τομέα, λιγότερων ζημιών που οφείλονται σε υπερχείλιση ποταμών και μεγαλύτερων τουριστικών εσόδων. Ενδέχεται, ωστόσο, να είναι μεγάλες οι ζημίες στα παράκτια οικοσυστήματα, υποστηρίζεται στην έκθεση.
http://peseta.jrc.ec.europa.eu/index.html
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails