Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται.


Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει γρηγορότερα απ' ότι αναμενόταν και, στην χειρότερη περίπτωση, μπορεί προκαλέσει αύξηση του επιπέδου της θάλασσας κατά 2 μέτρα μέχρι το 2100, ανακοίνωσε μια ομάδα επιστημόνων λίγο πριν την σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

Στην "Διάγνωση της Κοπεγχάγης", όπως αποκαλούν την έρευνά τους οι 26 επιστήμονες που την συνέταξαν και με την οποία ενημερώνουν την αναφορά του 2007 του ΟΗΕ για το κλίμα, οι επιστήμονες προτρέπουν να ληφθούν μέτρα για να μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου μέχρι το 2015 ή το 2020, προκειμένου να αποφευχθούν χειρότερες συνέπειες στο κλίμα.

"Η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται πιο γρήγορα απ' ότι αναμέναμε", αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους, που επισημαίνει δεδομένα, όπως η μείωση των πάγων στην Αρκτική θάλασσα το καλοκαίρι και το λιώσιμο παγόβουνων στην Γροιλανδία και την Ανταρκτική..."Λαμβάνοντας υπόψη τα παγόβουνα και τους παγετώνες που λιώνουν, το επίπεδο της θάλασσας παγκοσμίως μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από 1 μέτρο μέχρι το 2100, με μια αύξηση έως 2 μέτρα να θεωρείται το ανώτατο σημείο", λέει η ανακοίνωση. Τα επίπεδα των ωκεανών θα συνεχίσουν να αυξάνονται και μετά το 2100 και "τους επόμενους αιώνες θα πρέπει να αναμένεται αύξηση του επιπέδου της θάλασσας κατά αρκετά μέτρα".

Πολλοί από τους συγγραφείς είχαν πάρει μέρος στη διακυβερνητική ομάδα του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η οποία το 2007 είχε προβλέψει αύξηση του επιπέδου της θάλασσας κατά 18 με 59 εκατοστά μέχρι το 2100, αλλά δεν είχε λάβει υπόψη της την πιθανότητα να αυξηθεί ο ρυθμός τήξης των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.

Παράκτιες πόλεις από το Μπουένος Αϊρες έως τη Νέα Υόρκη, νησιωτικές χώρες όπως το Τουβάλου στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι ακτές του Μπαγκλαντές ή της Κίνας θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην αύξηση του επιπέδου της θάλασσας.

"Αυτή είναι η τελευταία επιστημονική προειδοποίηση για το κλίμα προς τους διαπραγματευτές των 192 χωρών που πρέπει να επιβιβαστούν στο τρένο της προστασίας του κλίματος στην Κοπεγχάγη", δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Χανς Γιόαχιμ Σέλνχουμπερ, Διευθυντής του Ινστιτούτου του Πότσνταμ για την έρευνα των συνεπειών απο την κλιματική αλλαγή.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails