Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Κεφάλαιο Τουρισμός: είναι στο "Χέρι Μας"... Τώρα.


Τον άκρως αρνητικό απολογισμό της φετινής τουριστικής χρονιάς στο νησί μας έκαναν οι τέσσερις διοικήσεις των ξενοδόχων της Κρήτης που συνεδρίασαν στο Ηράκλειο.
Το 2010, η οποία από τα πρώτα μηνύματα που υπάρχουν δυστυχώς επίσης θα είναι αρνητική, ενώ ανάκαμψη αναμένεται ουσιαστικά από το 2011, οπότε και αναμένεται η οικονομική ανάκαμψη κυρίως σε Γερμανία και Γαλλία, αν και πέρα από την γενικότερη κρίση, θεωρώ ότι η αρνητική πορεία των τελευταίων χρόνων οφείλετε σε παράγοντες καθαρά "εσωτερικούς", δηλ. "προβληματικό προιόν".
Οι τέσσερις διοικήσεις των ξενοδόχων πρόκειται να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να πιεστεί η Αυτοδιοίκηση και στους δυο βαθμούς της, για την ενιαία τουριστική προβολή της Κρήτης, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει βεβαίως εδώ και καιρό.
Η Κρήτη ως τουριστικός προορισμός είναι πάρα πολύ μικρός, και ο ανταγωνισμός τεράστιος τα τελευταία χρόνια από Τουρκία Τυνησία Αίγυπτο ακόμα και Μαρόκο, που με πολύ χαμηλό κόστος έχουν καταφέρει στην κυριολεξία να «κλέψουν» τουριστική «πίτα» από τη χώρα μας και ιδιαίτερα από το νησί μας.
θα πρέπει να δούμε επιτέλους τις γενικές δημόσιες υποδομές στο νησί που συνεχίζουν να υστερούν και να νοσούν εδώ και δεκαετίες, και που μας πάνε πίσω στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας.
Στη Μεσόγειο σήμερα ο ανταγωνισμός είναι ανηλεής, και σήμερα για παράδειγμα οι δολαριακοί λεγόμενοι προορισμοί όπως είναι Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία προσφέρουν το ίδιο προϊόν, ήλιο και θάλασσα, με πολύ χαμηλότερες τιμές επειδή έχουν χαμηλότερα κόστη και δη εργασιακά».
Για τους παραπάνω λόγους τονίστηκε στη σύσκεψη ότι πρέπει εμείς να είμαστε ποιοτικότεροι για να δικαιολογείται η διαφορά των τιμών και παράλληλα να αναδεικνύεται η μοναδικότητα της Κρήτης ως προορισμός. Όλα αυτά θα επιτευχθούν με τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών όπως είναι ο ΒΟΑΚ, το νέο διεθνές αεροδρόμιο, η ανάδειξη της μοναδικής μας πολιτισμικής κληρονομιάς, και η λήψη πρωτοβουλιών για την ουσιαστική στήριξη και ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, όπως είναι για παράδειγμα ο αγροτοτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αθλητικός ακόμα και ο περιηγητικός τουρισμός. Για όλες αυτές τις σημαντικές παραμέτρους για τη στήριξη του τουρισμού, πρόκειται να ενημερωθεί αναλυτικά η κ. Γκερέκου, αν θα προλάβει, θα δείτε παρακάτω τι εννοώ, με τον ερχομό της στην Κρήτη, ενώ θα της παραδοθεί και ένα αναλυτικό υπόμνημα με τις προτάσεις των ξενοδόχων αναφορικά με τα παραπάνω ζητήματα.
Οπωσδήποτε και πολύ καλά κάνουν οι ξενοδόχοι και πολύ καλά κινούνται προς κάθε κατεύθυνση για την προβολή του τουριστικού προϊόντος και όχι μόνο.
Θα ήθελα μόνο, να καταθέσω κάποιες σκέψεις που θεωρώ αυτονόητες.
Χρόνια τώρα βιώνω και παρακολουθώ το κεφάλαιο που αποκαλούμε Τουρισμό και πέρα από την πραγματικά ανυπαρξία της πολιτείας και μιλώ επί της ουσίας, γιατί από διαφημιστικές καμπάνιες στο εξωτερικό έχουμε δόξα το θεό φροντίσει να εξάγουμε πολλά περισσότερα ίσως και από όσα μας αφήνει αυτό το καθεαυτό προϊόν.
Σε σημείο μάλιστα μέχρι να μας κυνηγάνε για τα φέσια που αφήνουμε ανά τον πλανήτη, τι εννοώ?... δείτε σχετικά το τι συμβαίνει εν έτη 2009 σε σχέση με την ψωροκώσταινα και την ναυαρχίδα της οικονομίας και την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, εδώ:
EOT: Χρωστάει μέχρι και της...Μιχαλούς

Αποκλειστικός παράγοντας για την προώθηση του προιόντος λοιπόν, δεν μπορεί να είναι μόνο οι διαφημιστικές καμπάνιες, αλλά σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες.
Τώρα για να μπαίνουμε σιγά-σιγά στην ουσία του πράγματος και για να πάψουμε επιτέλους να στρουθοκαμηλίζουμε, το παιγνίδι που παίζετε χρόνια τώρα είναι γνωστό σε όλους μας: καρτέλς, ξένα και εγχώρια, μονοπώλια, τουριστικοί πράκτορες και ξένα πρακτορεία.
Τόσο γνωστό που μέχρι και εταιρίες με έδρα το εξωτερικό το αντιλαμβάνονται και μας το επισημαίνουν ότι: Η Κρήτη εξακολουθεί να συγκεντρώνει μαζικό τουρισμό, ο οποίος μαζικός τουρισμός δεν αφήνει χρήματα στους ντόπιους αλλά κυρίως στα ξένα πρακτορεία.
Τώρα πέρα από τις γενικές υποδομές που πρέπει οπωσδήποτε να απαιτήσουμε εδώ και τώρα ΟΛΟΙ, από την κεντρική εξουσία, 4 σημεία που θεωρώ πολύ βασικά:
1. Ενιαία πολιτική με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και ΜΟΝΟ, αντιλήψεις και πρακτικές που μέχρι σήμερα οδήγησαν στην κατάντια όχι μόνο του Τουρισμού αλλά και κατ` επέκταση της κοινωνίας και του τόπου,πρέπει να απομακρυνθούν και να «πολεμηθούν» με κάθε τρόπο όσο ψηλά φτάνουν και με όποιο κόστος για κάποιους που χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς για καθαρά και μόνο για ιδία οφέλη. Παράλληλα πρέπει να λειτουργήσουν ΟΛΟΙ οι μηχανισμοί ελέγχου προς κάθε κατεύθυνση ουσιαστικά και «χωρίς φόβο και πάθος».
2. Αναγκαία η άμεση «απογκίστρωση» από τα ξένα και ντόπια καρτέλ των τουριστικών πρακτόρων, με την παράλληλη δημιουργία αυτόνομων μηχανισμών και με γνώμονα τον οικονομικό παράγοντα να εκμεταλλευτούμε οι ίδιοι την μετακίνηση και μεταφορά του «πελάτη – προϊόντος».
3. Και οπωσδήποτε κάτι που μέχρι τώρα απέχει ουσιαστικά από τα δεδομένα της σκακιέρας: να υπάρξει η συμμετοχή ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΜΕΣΑ εμπλεκομένων της αλυσίδας, αντιπρόσωποι δηλαδή από όλους τους φορείς, από τον εμπορικό χώρο μέχρι των επαγγελματιών της εστίασης-υγειονομικού ενδιαφέροντος, με λίγα λόγια από τον τελευταίο ταβερνιάρη – σερβιτόρο, από τον χώρο των όποιων παροχών υπηρεσιών – αντιπροσώπων από τον χώρο αναψυχής, μέχρι και τον τελευταίο του «πεζοδρομίου», γιατί και σίγουρα έχουν λόγο, αλλά σίγουρα θα μπορέσουν να δώσουν εμπειρικά στοιχεία προς αξιολόγηση, ανάλυση και επεξεργασία, θετικά και αρνητικά βέβαια, πως αλλιώς άλλωστε θα μπορέσουμε να έχουμε και την άλλη όψη του νομίσματος που αρκετοί "καρεκλοκένταυροι" ίσως, να έχουν άγνοια για το τι υπάρχει και συμβαίνει πραγματικά «εκεί έξω».
Γιατί η "αλήθεια" κύριοι του ξενοδοχειακού κλάδου είναι εκεί έξω και αμφιβάλλω αν πολλοί από σας "ζείτε" εκεί για να την γνωρίζετε.
Τουρισμός δεν είνα μόνο κρατήσεις και νούμερα αφίξεων-αναχωρήσεων, για να κρατάμε στατιστικά στοιχεία και εικονικά μάλιστα καμιά φορά.
Τουρισμός είναι στάση ζωής, είναι τρόπος ζωής και για κάποιους η ίδια τους η ζωή. 4. Παιδεία, παιδεία, παιδεία…για το τέλος και δεν εννοώ απαραίτητα ΜΟΝΟ την εκπαίδευση φυσικά.
Ζούμε στην ομορφότερη ίσως χώρα του κόσμου, ας χρησιμοποιήσουμε επιτέλους το υγιές ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορέσουν οι επόμενες γενιές να πορευτούν, αν όχι πλουσιοπάροχα, τουλάχιστον αξιοπρεπώς.
Ασχετο:"Η επιτυχία στεφανώνει πάντα τους διπρόσωπους"!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι
"στο χερι των αρμοδιων"
Να εχουν αρχικα ελεγχει ολα τα δωματια σε ολα ενα μηνα πριν ανοιξουν, συνηθως γινεται ενα δυο μηνες μετα αν γινει
Μετα, να φροντισουν απεργιες αεροπλανων, πλοιων ,μουσειων να μη υπαρχουν τους τουριστικους μηνες,
Ακομα οιτιμες δωματιων ειναι παρα πολυ ακριβες σε συγκριση με γειτονικα κρατη ....προσοχη, οι εργαζομενοι να ειναι ευγενικοι, και η αισχρικερδεια να σταματησει.
Αγγλοι τυπου "Μαλλια" να μην ερθουν...πολυ κακο εκαν τοσα χρονια σπουδαιο, να υπαρχει δυνατοτητα να κλεινουν [οπως στο εξωτερικο μεσω ιντερνετ, και 6 μηνες νωριτερα] καλη επιτυχια.

Ανώνυμος είπε...

Σιγα που ο καθε χωρικος με δωματια θα κλεινει απο ιντερνετ πως??
οι απεργιες δε προβλεποντε και ετσι γιαμειωση το βλεπω του χρονου.

yannidakis είπε...

πολυ φοβαμαι πως εχεις δικιο. Τα τελευταια δυο χρονια βεβαια οι ντοπιοι τουριστικοι παραγοντες εχουν συνειδητοποιησει τα εγκληματα του παρελθοντος (ακριβεια, χαμηλη ποιοτητα προϊοντωςν & υπηρεσιων) & πλεον ειρσερχονται σε μια φιλοσοφια αναδειξης των δυναμικων σημειων της Κρητης. Αυτα σε συνδυασμο την βελτιωση των υποδομων, θα αποτελεσουν την διεξοδο απο την κριση.
Γιατι οοοοπως και να το κανουμε σαν την Κρητη δεν ειναι ουτε η Αιγυπτος, ουτε το.. Μαροκο :[

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ.
ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Ανώνυμος είπε...

Οταν θα αποφασίσουν ΟΛΟΙ, ότι επιτέλους πρέπει να λειτουργήσουν κάποιοι μηχανισμοί, τότε και μόνο τότε, ίσως να μπορούμε να ελπίζουμε, διαφορετικά....γιατί ότι μέτρα και να ανακοινώσουν αν στην πράξη δεν αλλάξει κάτι...καλή μας επανίδρυση και καλή πτώχευση...που κανένας δεν το εύχεται βέβαια.

yannidakis είπε...

"καταχωρηση τσι μερας" για την Τεταρτη συμφωνα με την ομωνυμη λιστα του yannidakis live, η καταχωρηση σου τουτη.
Καληνωρίσματα :[

busy bee είπε...

Καλησπέρα κ.yannidaki!
Νάστε καλά.
Ευχαριστώ.
Αν υπάρχει κάποιο link...

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails