Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Διακρίσεις σε αλλοδαπούς και ομοφυλόφιλους.


Η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει πως στην Ελλάδα γίνονται διακρίσεις απέναντι σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως τα άτομα διαφορετικής εθνικότητας και οι ομοφυλόφιλοι, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο. Μόνο το 40% δηλώνει ότι η καταπολέμηση των διακρίσεων στην Ελλάδα είναι επαρκής.

Τα ποσοστά αυτών που θεωρούν ότι στην Ελλάδα γίνονται διακρίσεις είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο στην Ευρώπη. Αντίθετα, μόνο το 40% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι διακρίσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στη χώρα. Την ίδια στιγμή ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 44%.

Διακρίσεις σε αλλοδαπούς και ομοφυλόφιλους

Το 64% των Ελλήνων εκτιμά ότι είναι πολύ διαδεδομένες οι διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα. Το ποσοστό αυτό, πάντως, παρουσιάζεται μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008, όταν η χώρα μας με 73% βρισκόταν μαζί με την Κύπρο στην πρώτη θέση των χωρών που αντιμετωπίζουν αρνητικά τους ομοφυλόφιλους. Φέτος, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, αφήνοντας μόνη πρώτη την Κύπρο (66%), ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Γαλλία με 61%. Στον αντίποδα βρίσκονται οι Σλοβάκοι (27%), οι Τσέχοι (22%) και οι Βούλγαροι (22%).

Πολύ μεγάλο είναι και το ποσοστό, 71%, των Ελλήνων που πιστεύει ότι γίνονται διακρίσεις απέναντι στα πρόσωπα διαφορετικής εθνικότητας. Εδώ η χώρα μας κατέχει το έκτο υψηλότερο ποσοστό με πρώτους τους Ολλανδούς (80%), τους Γάλλους (79%), τους Σουηδούς (78%), τους Δανούς (77%) και τους Φινλανδούς (72%). Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ακουμπά το 61%.

Το 60% των Ελλήνων πιστεύει ότι στη χώρα γίνονται διακρίσεις λόγω ηλικίας, το 51% λόγω θρησκεύματος, το 63% λόγω αναπηρίας και το 49% λόγω διαφορετικού φύλου. Τα ποσοστά των Ελλήνων που απάντησαν ότι κατά την άποψή του γίνονται διακρίσεις απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες είναι μεγαλύτερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η έρευνα δείχνει, πάντως, μία σχετική βελτίωση σε ορισμένους τομείς, καθώς τα ποσοστά εμφανίζονται βελτιωμένα σε σχέση με προηγούμενες έρευνες. Την ίδια στιγμή, μόνο το 6% των Ελλήνων, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από τις 30 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνει ότι έχει δεχτεί ο ίδιος διακρίσεις. Ο ευρωπαϊκός όρος είναι 16%.

Η ηλικία ήταν εκείνη που προκάλεσε περιστατικά διακρίσεων για το 6% των Ευρωπαίων, το φύλο για το 3%, η εθνική καταγωγή για το 2%, η αναπηρία για το 2%, η θρησκεία για το 1% και η σεξουαλικότητα για το 1%...«Ειδικές» κατηγορίες και αξιώματα

Σε ερώτηση για το αν θα δέχονταν κάποιον που ανήκει σε μία από αυτές τις κατηγορίες στο ύπατο (εκλεγόμενο) πολιτειακό αξίωμα, οι ερωτηθέντες βαθμολόγησαν με άριστα το 10 την ανοχή τους απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι Έλληνες δείχνουν τη μεγαλύτερη «ανοχή» απέναντι στις γυναίκες, που βαθμολογήθηκαν με ένα μέσο όρο 8,3. Σχετικά καλή θέση έχουν τα άτομα με κάποια αναπηρία, με 7,4. Η θρησκεία αποτελεί ακόμη αδύναμο σημείο για τους Έλληνε. Οι μη ορθόδοξοι Χριστιανοί φτάνουν τη βάση με 5, ενώ κάτω από το 5 βρίσκεται το ενδεχόμενο ενός ομοφυλόφιλου (4,6), ενός «ξένου» (4,2) και στη χειρότερη θέση οι άνω των 75 (4,1).

Πηγές: «Καθημερινή», «Τα Νέα»
http://www.tvxs.gr/v25608

3 σχόλια:

Γραφεας Πεζικου είπε...

Μακάρι να μην συμφωνούσα,θα ήμουν ευτυχής!Δυστυχώς όμως συμφωνώ και προσυπογράφω με μεγάλη στενοχώρια!

busy bee είπε...

Καλησπέρα Απόμαχε!
Δυστυχώς έτσι είναι...
έχουμε πολύ δρόμο ακόμα και εδώ...
Ωρα σου καλή φίλε!
Αν δεν αφήνω σχόλια στο "κονάκι" σου δεν σημαίνει ότι δεν περνώ κιόλας πότε-πότε!:)
Νάσαι καλά.

Γραφεας Πεζικου είπε...

busy bee:Αχ πόσο χάρηκα και για την συνάντηση,αλλά περισσότερο για την διευκρίνηση,γιατί ανησυχούσα.Αντεύχομαι τα Καλύτερα

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails