Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Φτωχή Τοπική Αυτοδιοίκηση με πλούσιους αιρετούς.


«Ψαλίδι» σε μισθούς δημάρχων και νομαρχών βάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειώσει τις δαπάνες του δημόσιου τομέα. Η περικοπή των μισθών θα γίνει με δύο τρόπους:

- Τη φορολόγησή τους, καθώς μέχρι σήμερα θεωρούνται αποζημιώσεις(?) και δεν υπόκεινται σε κάποιο φορολογικό συντελεστή
- Με την κατάργηση διπλών μισθών που με βάση ρύθμιση της κυβέρνησης Καραμανλή λαμβάνουν αρκετοί από αυτούς από 1/1/2007

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, μία από τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει σύντομα στη Βουλή η κυβέρνηση θα είναι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με βάση νέα ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα χωρίς καμία εξαίρεση. Αυτό σημαίνει ότι και τα εισοδήματα δημάρχων και νομαρχών που κυμαίνονται από περίπου 20.000 (για τους μικρούς δήμους) έως και πάνω από 80.000 ευρώ (για τους νομάρχες) ετησίως θα ενταχθούν στη συγκεκριμένη κλίμακα.

Όπως μάλιστα, έλεγε πηγή του υπουργείου Οικονομικών στην αυτοδιοίκηση gr «δεν είναι δυνατόν οι μισθοί δημάρχων και νομαρχών να νοούνται ως αποζημιώσεις και μην φορολογούνται, τη στιγμή που εκτός των άλλων με βάση αυτούς κατοχυρώνονται οι συντάξεις τους» (σ.σ. απαιτούνται δύο τετραετίες).

Να σημειωθεί ότι ο μισθός ενός δημάρχου υπολογίζεται με βάση το μέγεθος (και άρα τα οικονομικά, του δήμου) και ξεκινάει από περίπου 19.000 ευρώ ετησίως για να φτάσει μαζί με τα έξοδα παράστασης πάνω από 60.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ο μισθός του δημάρχου που έχει εκλεγεί σε μεσαίο δήμο ανέρχεται σε περίπου 3 με 3.500 ευρώ το μήνα. Όσο για την αποζημίωση των νομαρχών, αυτή φτάνει στα 5.880 ευρώ το μήνα (4100 βασικός μισθός συν 350 ευρώ το επίδομα θέσης, 440 τα έξοδα παράστασης, 440 τα έξοδα κίνησης και 550 η πάγια αποζημίωση), δηλαδή 82.208 ευρώ ετησίως...Τέρμα και στους διπλούς μισθούς

Παράλληλα, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και επιβεβαιώνει και το υπουργείο Οικονομικών, θα δοθεί τέλος και στους διπλούς μισθούς που λαμβάνουν πολλοί δήμαρχοι και νομάρχες, οι οποίοι πριν την εκλογή τους εργάζονταν στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση που ίσχυε και παλαιότερα, είχε καταργηθεί από 1/1/2007, ωστόσο επανήλθε σχεδόν ενάμιση χρόνο αργότερα και μάλιστα αναδρομικά από την 1/1/2007! Σύμφωνα με αυτή οι δήμαρχοι και νομάρχες δεν καλούνται πλέον να επιλέξουν μεταξύ των δύο μισθών (του αιρετού αξιώματός τους ή της οργανικής τους θέσης) αλλά λαμβάνουν και τους δύο.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του διπλού μισθού είχε ανακινηθεί προεκλογικά από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο ο οποίος είχε καταγγείλει ότι ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας λάμβανε αμοιβή και από την προηγούμενη εργασία του στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το γεγονός είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κ. Μίχα ο οποίος είχε καλέσει τον κ. Κουμουτσάκο να ρωτήσει τους κ.κ. Δημήτρη Δράκο (πρόεδρο της ΕΝΑΕ) και Νικήτα Κακλαμάνη (ΚΕΔΚΕ), οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην επαναφορά του καθεστώτος του διπλού μισθού.
Αυτοδιοίκηση.gr
http://agios-georgios.blogspot.com/

2 σχόλια:

Λωτοφάγος είπε...

Δεν είχα ιδέα για όλα αυτά, Μάνο, και κυρίως ότι λογίζεται ως... αποζημίωση! Για τους κόπους τους, δηλαδή. :)
Μακάρι να τους φορολογήσουν. Θα δούμε επιτέλους ένα κάποιο μέτρο.

busy bee είπε...

Την καλησπέρα μου!
Είναι κάποια πράγματα φίλε που πραγματικά αν κάτσουμε να τα σκεφτούμε...τρελαίνουν νομίζω, ούτε εγώ μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι λογίζεται σαν αποζημίωση για να μην φορολογούνται σαν...έσοδα, με λίγα λόγια, χρόνια τώρα μας δουλεύουν ψιλό γαζί ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.
Νάσαι καλά.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails